Kuubassa historiallinen puoluekokous: Castrojen valtakausi päättyy
Kuuban kommunisteilta odotetaan sukupolvenvaihdosta ja ratkaisuja maan pahenevaan talousahdinkoon.
Kuuban kommunistinen puolue aloitti kahdeksannen edustajakokouksensa Havannassa perjantaina 16.4. Päivämäärä ei ole sattumaa, sillä samana päivänä tuli kuluneeksi 60 vuotta siitä, kun Fidel Castro julisti Kuuban vallankumouksen olevan sosialistinen. Puoluekokous ajoittuu samoille päiville kuin julistusta seuranneen Sikojenlahden maihinnousun vuosipäivä.
Puoluekokouksen odotetaan viimein tekevän toistuvasti lykätyn nuorennusleikkauksen maata johtavan - ja ainoan sallitun - puolueen johdossa. Kuubaa vuodesta 1959 johtaneen "historiallisen sukupolven" on määrä luovuttaa valta nuorempien puoluekaaderien käsiin.
Puoluetta johtava Raúl Castro on jo 89-vuotias ja hänen varamiehensä José Ramón Machado Ventura 91-vuotias. Tähän asti puoluetta johtaneen politbyroon jäsenistä puolet on yli 75-vuotiaita.
Sukupolvenvaihdosta ei ole tehty aikaisemmin, koska puolue ei ole onnistunut kasvattamaan riittävän luotettavia ja kyvykkäitä nuorempia kaadereita. Raúl Castro itse on sanonut, että nykyinen presidentti ja puolueen johtajaksi kaikella todennäköisyydellä valittava Miguel Díaz-Canel on "ainoa selviytyjä" nuoremmista johtajista, joita puolueen johtotehtäviin on valmisteltu.
Varmaa on ainakin, että ensimmäistä kertaa puoluetta ei jatkossa johda kumpikaan Castron veljeksistä. Fidel Castro toimi puolueen johdossa sen perustamisesta lähtien ja hänen sairastuttuaan valta siirrettiin nuoremmalle veljelle Raúlille.
Puoluejohtoa uudistettu paikallistasolla
Maakunta- ja kuntatasolla puolueen johtotehtävät on jo siirretty nuorempien käsiin: puoluekokouksen alla julkistettujen tietojen mukaan avainpaikkoja hallussaan pitävien keski-ikä on 42 vuotta ja naisten osuus yli puolet. Puolue on myös vähemmän valkoinen kuin ennen, sillä lähes puolet sen johtajista on mustia tai mulatteja.
Periaatteessa Kuuban ainoan puolueen ei pitäisi osallistua hallinnointiin, mutta käytännössä maakuntien puoluejohtajat ovat suurempia vallankäyttäjiä kuin esimerkiksi kunnanvaltuutettujen valitsemat kuvernöörit.
Kuuban kommunistinen puolue on Neuvostoliiton mallin mukaan organisoitu valikoiva etujoukkopuolue, jonka jäseneksi ei kuka tahansa voi omalla päätöksellään liittyä. Sen tärkeimpänä tehtävänä on Kuuban poliittisen ja yhteiskuntajärjestelmän ylläpitäminen. Puolueen perusosastot toimivat mm. valtion työpaikoilla, asuinalueilla ja armeijassa. Sen jäsenten odotetaan selittävän kansalaisille maan johdon päätöksiä ja suostuttelevan heitä tukemaan kulloisiakin poliittisia linjauksia.
Kommunistisen puolueen politiikkaa tukevat myös puolueen ohjauksessa toimivat joukkojärjestöt, joihin lähes kaikki kuubalaiset kuuluvat. Niitä ovat mm. Kuuban naisten liitto (FMC), Vallankumouksen puolustuskomiteat (CDR) sekä ammattiliittojen keskusjärjestö (CTC).
Vahvasta asemastaan huolimatta puolue on kuitenkin ollut ongelmissa jäsenkuntansa suhteen. Edellisessä puoluekokouksessa todettiin jäsenmäärän laskeneen 13 prosenttia, mutta nyt yli vuosikymmenen jatkunut lasku on saatu pysähtymään. Raúl Castron puoluekokousedustajille esittelemien lukujen mukaan puolueeseen kuuluu nyt 700 000 kuubalaista. Puolueen nuorisojärjestö UJC ei kuitenkaan ole onnistunut toivotulla tavalla kasvattamaan uusia toimijoita puolueen riveihin ja kokonaisuudessaan jäsenten keski-ikä on noussut.
Yksipuoluejärjestelmä säilyy
Osa puolueen jäsenistä on peräänkuuluttanut avoimempaa debattia ja erilaisten mielipiteiden sallimista puolueen sisällä. Joissakin viimeaikaisissa keskustelunavauksissa puolueen johtoasema on kyseenalaistettu ja pidetty yksipuoluejärjestelmää huonosti Kuuban nykytilanteeseen istuvana.
Kommunistipuolueella ei kuitenkaan ole mitään aikeita avata pelikenttää poliittisille vaihtoehdoille. Puolueen johtava asema on myös kirjattu uuteen perustuslakiin, joka hyväksyttiin kansanäänestyksessä helmikuussa 2019.
"Ainoa puolue on aina viholliskampanjoiden keskipisteessä pyhän porvarillisen demokratian edistämiseksi ja hajota ja hallitse -politiikan soveltamiseksi. Yhtenäisyys on ollut tärkein aseemme uhkien kohtaamisessa. Tätä yhtenäisyyttä on suojeltava mustasukkaisesti, eikä jakautumista saa koskaan hyväksyä: se olisi ensimmäinen askel sosialismin ja kansallisen itsenäisyyden tuhoamisessa", kokousedustajille puhunut Raúl Castro sanoi.
Löytyykö talousahdinkoon ratkaisuja?
Kuuban puoluekokous pidetään äärimmäisen vaikeassa tilanteessa, jossa Kuubaa koettelee vuosikausiin vaikein ruoka- ja lääkepula. Koronapandemian aiheuttama matkailun loppuminen, ulkomailta tulevien rahalähetysten melkein täydellinen loppuminen ja Donald Trumpin kaudella tehdyt kiristykset Kuuban vastaiseen kauppa-, talous- ja rahoitussaartoon ovat viimeisen vuoden aikana johtaneet valuuttapulaan ja talousahdingon syvenemiseen.
Kansalaisten kärsivällisyys on ollut kovalla koetuksella. Alkuvuodesta toteutettu kahden valuutan järjestelmän lopettaminen on ainakin alussa johtanut hintojen nousuun ja ostovoiman heikentymiseen, vaikka tavoite oli päinvastainen.
Vain muutamia päiviä ennen puoluekokousta Kuuban hallitus julkisti toimenpidepaketin maataloustuotannon kasvattamiseksi. Toimenpiteet vastaavat viimein viljelijöiden vaatimuksiin suuremmasta autonomiasta ja poistavat esteitä ruoan tuottamiselta ja myymiseltä. Samalla myös maatalousministeri joutui vaihtoon.
Yksityisyrittäjyyttä vapautettiin myös alkuvuodesta, mutta nyt puoluekokoukselta odotetaan vielä pidemmälle meneviä linjauksia valtiojohtoisen talouden uudistamiseksi. Moni haluaisi ottaa oppia Vietnamista, jossa talouskasvu on ollut poikkeuksellisen voimakasta.
Uudistusten nopeus riippunee siitä, millaista ideologista linjaa tuleva puoluejohto edustaa. Puolueen johtopiireissä on sekä talouden vapauttamista kannattavia pragmaatikkoja että epäröivästi valtion roolin höllentämiseen suhtautuvia perinteisen linjan kannattajia, jotka ovat jarrutelleet jo aiemmissa puoluekokouksissa hyväksyttyjen talousuudistusten toimeenpanoa.
Puoluekokouksen linjaukset tulevat joka tapauksessa määrittelemään, kuinka syvällisiä seuraavina vuosina toteutettavat muutokset ovat. Rajansa kuitenkin uudistuksillakin: "On rajoja, joita emme voi ylittää, koska se johtaisi sosialismin tuhoutumiseen", varoitti Raúl Castro kokouspuheessaan.
Teksti: Tomi Kuhanen