Tullimääräykset matkustettaessa Suomen ja Kuuban välillä


Tullimääräykset Suomesta Kuubaan lähteville (Suomen tullin määräykset)

Turistimatkailijaa koskevia määräyksiä on vähän. Arvotavaroista, jotka viedään Suomesta ja tuodaan takaisin, pitää täyttää Matkatavaratodistus-lomake, jolla todistetaan, että tavarat olivat mukana jo lähtiessä. 

Jos turistin käteisvarat ylittävät 10 000 euroa, pitää täyttää Käteisrahailmoitus, mutta käteisvarojen vientiä ei ole sinänsä rajoitettu.

Ampuma-aseet, kulttuuriesineet ja uhanalaisista lajeista valmistetut tuotteet kuuluvat vientisäätelyn piiriin.

Liikematkailija, joka vie tuotteita esiteltäväksi tai myytäväksi, on velvoitettu tekemään erillisen vienti-ilmoituksen.

Suomen tullin verkkosivuilta löytyy ohjeita:

  • https://tulli.fi/henkiloasiakkaat/matkailijalle/lahdossa-matkalle

Tullimääräykset Kuubaan Suomesta saapuville (Kuuban tullin määräykset)

Pääperiaate on, että omaan käyttöön tulevia tavaroita voi vapaasti tuoda Kuubaan, eikä tullimaksua tarvitse maksaa.

Kiellettyjä ovat esimerkiksi:

- Aseet ja räjähteet
- Huumeet
- Julkaisut, jotka haittaavat Kuuban kansan yleisiä etuja, moraalia tai hyviä tapoja

Rajoituksia liittyy esimerkiksi seuraaviin tuotteisiin:

- Lääkkeitä omaan käyttöön saa tuoda, seuraavan verkkolinkin dokumentissa lisätietoa:

- Kasvi- ja eläintuotteiden maahantuonti on rajoitettu kasvi- ja eläintautien leviämisen estämiseksi

Ehdoton kielto:

- Elävät eläimet
- Tuore, pakastettu, kuivattu tai suolattu liha
- Makkarat ja muut lihajalosteet
- Kasvit, tuoreet hedelmät ja vihannekset, siemenet
- Biologiset tuotteet yleensä

Saa tuoda:

- Liha- ja muut säilykkeet

Tarkempia tietoja seuraavista verkkolinkeistä:

Tietyt elektroniikkalaitteet ovat sallittuja, jotkin vaativat erikoisluvan, joidenkin maahantuonti on kiellettyä. Sallittuja ovat esimerkiksi kännykät, radiovastaanottimet, langalliset mikrofonit. Erikoisluvan vaativat esimerkiksi langattomat mikrofonit, tietoliikenneverkon komponentit, radiolähettimet.

Kiellettyjä ovat esimerkiksi laitteet langattomien verkkojen kuunteluun sekä sähkölaitteet, jotka kuluttavat paljon tai tehottomasti sähköenergiaa, kuten uunit, rasvankeittimet, isoihin sähkövastuksiin perustuvat laitteet.

Lisätietoja seuraavasta verkkolinkin dokumentista:


Tavaroiden pienten määrien maahantuonti on ei-kaupallista, suurten määrien maahantuonti kaupallista. Tullikäytäntö ei-kaupalliselle (eli omaan käyttöön tarkoitetulle) ja kaupalliselle tuonnille on erilainen. Rajankäynti määrän perusteella on määritelty dokumenteissa alla

Kaupalliseen tuontiin liittyy runsaasti tullimääräyksiä. Tullimaksuja pitää maksaa, maksujen määräytymisestä löytyy yksityiskohtaisia ohjeita. Messuille tarkoitetut esittelytuotteet ovat erikoistapaus, tuonti messuille helpompaa, mutta vaativat lisäselvityksiä.


Ulkomaan valuuttaa saa tuoda vapaasti, mutta jos määrän arvo ylittää 5000 USD, pitää tehdä ilmoitus tulliviranomaisille, lisätietoja seuraavasta verkkolinkin dokumentista:

Turistien osalta kuubalaisen valuutan tuontia ei suoraan rajoiteta, mutta koska kuubalaisen valuutan vienti Kuubasta on kielletty, kuubalaisen valuutan tuonti on mahdollista vasta laittoman maastaviennin jälkeen ja siksi tuonti voi johtaa lisäselvitystarpeisiin. Lisätietoja seuraavista verkkolinkeistä:


Tullivalvonta perustuu turistien ilmoituksiin ja matkatavaroiden tarkastuksiin. Sekä käsimatkatavarat että lentokoneen ruuman matkatavarat läpivalaistaan. Käytössä on lisäksi mm. huumekoiria.

Osa kielletyistä tavaroista takavarikoidaan tulliviranomaisten toimesta turistin vierailun ajaksi. Takavarikosta saa kuitin ja tavaran saa takaisin Kuubasta lähtiessä. Jos tavaralle määrätään tullimaksu, mutta turisti ei maksua suorita, tavara takavarikoidaan pysyvästi.

Kuuban tullin verkkosivuilta löytyy runsaasti ohjeita, espanjaksi esimerkiksi seuraavista verkkolinkeistä:

Englanniksi esimerkiksi seuraavista verkkolinkeistä:

Kuubaan matkustajien pitää täyttää 48 tuntia ennen matkaa DViajeros-matkustajatietolomake, joka korvaa  aiemman paperisen lomakkeen tullia varten. Sähköisen lomakkeen täytettyäsi saat QR-koodin, joka tulee esittää viranomaisille lentokentällä Kuubaan saapuessa. Tulosta QR-koodi paperille heti lomakkeen täyttämisen jälkeen.

Seuran jäsenten kokemuksia

Kannettava tietokone on esimerkki tavarasta, joka kuuluu tavanomaisiin henkilökohtaisiin tavaroihin. Ainakin yhden kannettavan tietokoneen voi tuoda Kuubaan ilman tullimaksua.

Tietokoneen irrallinen emolevy on esimerkki tavarasta, joka ei kuulu tavanomaisiin henkilökohtaisiin tavaroihin, vaan määritellään kaupalliseksi tuotteeksi, josta maksetaan Kuubaan saavuttaessa tulli. Jos turisti ei maksa tullia, emolevy takavarikoidaan.

Kännyköitä voi tuoda Kuubaan määräysten mukaan kaksi, mutta on useampia kokemuksia, jolloin Kuuban tullivirkailijat soveltavat rajaa kolme.

Tullimääräykset Kuubasta Suomeen lähteville (Kuuban tullin määräykset)

Museoesineet (aito vanha taide ja vastaava) vaativat vientiluvan.

Sikarien vientiä säädellään määräyksillä:

Bulkkisikareita saada viedä maasta 20 kappaletta ilman lisädokumentteja. Sikari on bulkkisikari, kun siinä ei ole vyötä ja sikarit ovat tilapäisessä pakkauksessa. Virallisessa avaamattomassa laatikossa saa viedä 50 sikaria ilman lisädokumentaatiota. Jos sikarien määrä virallisissa avaamattomissa laatikoissa ylittää 50, tarvitaan erillinen kuitti ("Factura") sikarikaupasta. Lisätietoja seuraavista verkkolinkeistä:


Turistien osalta kuubalaisen valuutan vienti Kuubasta on kielletty. Ulkomaan valuuttaa saa viedä enintään 5000 USD, isommat summat tarvitsevat erikoisluvan. Lisätietoja seuraavasta verkkolinkistä:


Tullivalvonta perustuu turistien ilmoituksiin ja matkatavaroiden tarkastuksiin. Sekä käsimatkatavarat että lentokoneen ruuman matkatavarat läpivalaistaan. Käytössä on lisäksi mm. huumekoiria.
Kuuban tullin ohjeita löytyy espanjaksi esimerkiksi seuraavista verkkolinkeistä:

Englanniksi esimerkiksi seuraavista verkkolinkeistä:Seuran jäsenten kokemuksia

Sikarien vientisäännösten tulkinta vaihtelee bulkkisikarien osalta. Vaikka merkkisikareiden (sikareissa on vyöt) vientiä Kuuban tulliviranomaiset valvovat tarkasti, bulkkisikareiden (sikareissa ei ole vöitä) osalta on useampia kokemuksia, joissa tulliviranomaiset ovat hyväksyneet virallisia määräyksiä isompia määriä.

Tullimääräykset Suomeen Kuubasta saapuville (Suomen tullin määräykset)

Tullittoman ja verottoman tuliaistuonnin arvon yläraja on lentoliikenteessä 430 euroa.

Kuubasta saada tuoda Suomeen ilman tullimaksuja korkeintaan 1 litran väkevää alkoholia ja 50 sikaria omaan käyttöön.

Suomeen ei saa tuoda lihaa eikä lihatuotteita.

Rahaa ilman eri ilmoitusta saa tuoda 10 000 euroa, yli 10 000 euroa vaatii selvityksen.

Suomen tullin ohjeita seuraavan verkkolinkin kautta: