Matkustustietoja ja vinkkejä


Covid 19 -tilanne

Kasvomaskin käyttö ei ole Kuubassa pakollista paitsi terveydenhuollon yksiköissä ja hengitystieoireiden ilmaantuessa sekä joukkoliikenteessä.

Matkustaja- ja terveystietolomake

Kuubaan matkustajien pitää täyttää 48 tuntia ennen matkaa DViajeros-matkustajatietolomake, jossa kysytään mm. koronarokotuksista. Sähköinen lomake korvaa myös aiemman paperisen lomakkeen tullia varten. Sähköisen lomakkeen täytettyäsi saat QR-koodin, joka tulee esittää viranomaisille lentokentällä Kuubaan saapuessa. Tulosta QR-koodi paperille heti lomakkeen täytettyäsi. Koronarokotustodistusta tai negatiivista koronatestitulosta ei enää vaadita esitettäväksi, mutta matkustajatietolomakkeessa kysytään ottamasi rokotteet tai ennen matkaa saatu negatiivinen testitulos.

Kuuban ajankohtaisesta tilanteesta johtuvia ohjeita

Huomioi, että Kuubassa on tällä hetkellä ajoittaisia sähkökatkoja (monissa hotelleissa on omat sähkögeneraattorit, mutta useimmissa yksityismajoituspaikoissa ei). Pakkaa mukaasi kaikki, mitä voit tarvita matkan aikana. Kuubasta ei välttämättä saa ostettua hammasharjaa, saippuaa, uimapukua tai mitään muuta. Kauppoihin saattaa olla pitkät jonot. Tässä joitakin hyödyllisiä vinkkejä mukaan pakattavista tavaroista:

- Lääkkeet: Ota mukaasi kaikki henkilökohtaiset lääkkeet, joita voit tarvita. Huomioi, että lääkepulan vuoksi sairaaloissa tai apteekissa ei ole edes peruslääkkeitä saatavilla, ei myöskään turistiklinikoilla. Ota mukaan myös omaa tarvetta varten laastaria, särky- ja vatsatautilääkkeet.

- Taskulamppu: Sähkökatkojen varalle voi hankkia esimerkiksi ladattavia taskulamppuja, jotka eivät vaadi paristoja. Matkan päätteeksi voit jättää lampun kuubalaisille ystäville - siitä on varmasti iloa. Kuljeta ladattavat lamput käsimatkatavaroissa.

- Hyttyskarkotetta: Dengue-kuumetta levittäviä moskiittoja on monissa paikoissa.

- Vessapaperia: Paperia on lähinnä vain hotelleissa, joten sitä on hyvä olla mukana kaupungilla liikkuessa ja jos menet yksityismajoitukseen.

- Kasvomaskeja: Maskin käyttöä edellytetään esim. sairaaloissa ja terveydenhuoltolaitoksissa vierailtaessa sekä joukkoliikenteessä.

- Nenäliinoja, käsidesiä ja käsipyyhkeitä: Vettä ei välttämättä tule hanoista.


Matkustusasiakirjat ja maahantulomuodollisuudet

Kuubassa Suomen kansalaisilta vaaditaan voimassa oleva passi sekä turistikortti ja sairaanhoitokulut kattava matkavakuutus. Passin on oltava voimassa 3 kk matkan jälkeen. 

Turistikortin saat Kuuban suurlähetystöstä tai joistakin matkatoimistoista. Voit lukea ohjeet turistikortin hakemisesta Matkatoimisto Aventuran sivuilta. Kuuban suurlähetystö on valtuuttanut Matkatoimisto Aventuran ja Intia-keskuksen toimimaan turistikorttien jälleenmyyjänä. Lue tarkemmat ohjeet:

Turistikortin hakuohjeet Kuuban suurlähetystön sivuilla:

Turistikortti on voimassa Kuubaan tultuasi 90 päivää. Voimassaoloa voi Kuubassa ollessaan jatkaa 90 päivää lisää.

Havannan lentokenttä

Saavuttaessa varaudu viiveisiin matkatavaroiden suhteen, tulliviranomaiset tarkastavat matkatavarat perusteellisesti. Kuuban rahaa voi vaihtaa heti kentällä CADECA-rahanvaihtopisteessä.

Lentoasemalta Havannaan mennään taksilla. Lisäksi on hotelleille meneviä busseja, joihin ostetaan lippu etukäteen netissä tai Transturin toimistosta lentokentällä tai bussiin noustessa. Bussissa maksu vain luottokortilla.


Maksuvälineet

Kuuban valuutta on Kuuban peso (CUP), mutta monet palvelut maksetaan maksukortilla ulkomaanvaluutalla (MLC), jolloin hinnat ilmoitetaan US-dollareissa. US-dollarit eivät kuitenkaan käy suoraan maksuvälineenä, eikä niitä voi laillisesti vaihtaa tai tallettaa. Matkavaluutaksi kannattaa ottaa euroja, myös pieninä seteleinä.

Euroja voi vaihtaa pesoiksi CADECA-rahanvaihtopisteissä (Casa de Cambio), joissakin hotelleissa ja pankeissa sekä rajatun määrän Havannan lentoasemalla. Pesoja ei voi vaihtaa etukäteen Suomessa ja niiden maahantuonti ja maastavienti on kielletty. CADECA-pisteissä on mahdollista ostaa prepaid-maksukortteja, jotka toimivat vain Kuubassa ja joille voi ladata rahaa esimerkiksi euroilla. Näillä korteilla on mahdollisuus maksaa tuotteita ja palveluja, jotka pitää maksaa ulkomaanvaluutalla (MLC).

Suomessa myönnetyt Visa ja MasterCard toimivat maksuvälineenä joissakin hotelleissa, kaupoissa ja palveluissa.  joissakin suurimmissa hotelleissa ja liikkeissä. Lisäksi niillä voi nostaa rahaa pankeista ja joistakin pankkiautomaateista. Matkashekkien käyttöä ei suositella. Yhdysvaltalaisten pankkien myöntämät luottokortit ja matkashekit eivät kelpaa Kuubassa.

Mikäli sinulla on useampia maksukortteja, kannattaa ne kaikki ottaa mukaan siltä varalta, että joku kortti ei toimi. 

Hintataso

Kuubassa hintataso ei ole yhtä edullinen kuin muissa alueen maissa. Osa hinnoista saattaa olla Suomen tasoa tai kalliimpia kuin Suomessa.

Ostoksien tekeminen

Matkailijan on syytä ottaa mukaan Suomesta kaikki matkalla tarpeellinen, koska kaikkia perustarvikkeita (esim. hammasharjat) ei ole aina saatavilla.

Korkealaatuiset rommit ja kuubalainen kahvi ovat suosittuja tuliaisia. Käsintehtyjä sikareita (habanos) voi ostaa tehdasvierailuilla tai erityisistä sikarimyymälöistä. Kadulta ostaminen on laitonta ja väärennöksiä liikkuu paljon. Aidossa rasiassa on Kuuban valtion sinetti, merkintä Hecho en Cuba ja täysin käsintehdyissä Totalmente a mano.

Käsitöitä on myynnissä erityisillä toreilla, valikoima on laaja koruista astioihin ja koriste-esineisiin. Havannassa käsityötoreja on mm. hotelli Habana Libren läheisyydessä Calle 23 -kadulla sekä Almacenes San José -tori Vanhan Havannan satama-alueella. Toreilla hinnoista voi tinkiä. Vanhoja kirjoja ja sikarivyökokoelmia myydään etenkin Havannassa Plaza de Armasilla ja Habana Libren läheisellä torilla.

Kuubalainen musiikki on maailmankuulua. CD-levyjä voi ostaa mm. Artex-myymälöistä, jotka ovat erikoistuneet kulttuurituotteiden myyntiin. Vanhassa Havannassa mainio ostospaikka on myös Palacio de Artesanía, josta löytyy kaikkea edellä mainittua.

Liikkuminen Havannassa

Liikkuminen Havannan sisällä on myös helpointa jalan tai taksilla.

Liikkuminen maan sisällä

Kuuban sisällä maakuntien välillä voi liikkua Viazul-bussilla (www.viazul.com) tai lentäen Cubana-yhtiön (www.cubana.cu) tai Aerocaribbeanin (www.alternativeairlines.com/aerocaribbean) koneilla. Voit myös vuokrata auton tai autonkuljettajan.

Sähkölaitteiden käyttö

Kuubassa jännite on joko 220 V tai 110 V. Adapteri on hyvä olla varmuuden vuoksi mukana. Adapterin tyyppi on amerikkalainen adapteri.

Puhelimet

Matkapuhelimet toimivat Kuubassa melko hyvin. Liittymän kuuluvuus kannattaa tarkistaa omalta operaattorilta. Mobiilidata-yhteys tulee kytkeä pois päältä kalliiden lisämaksujen välttämiseksi.

Voit myös hankkia 30 päivää voimassa olevan, turisteille tarkoitetun Cubacel Tur -prepaid-liittymän ETECSA:n toimipisteistä tai Havannan lentoasemalta tilaamalla sen ennen matkaa netistä. Liittymään sisältyy myös internetin käyttö. Lisätietoja: https://cubaceltur.com

Internet

Voit käyttää internetiä esimerkiksi omalla matkapuhelimellasi tai kannettavalla tietokoneella alueilla, joissa on wifi-verkko. Wifin käyttöä varten on ostettava internet-kortti. Niitä myydään joissakin ETECSA:n toimipisteissä ja suurimmissa hotelleissa. Joissakin hotelleissa on myös tietokoneita, joilla voit käyttää internetiä maksua vastaan. Älä käytä suomalaista mobiilidatayhteyttä, se tulee kalliiksi. 

Jos sinulla on kuubalainen prepaid-liittymä, voit hankkia mobiilidatapaketin puhelimeesi ja käyttää internetiä myös wifi-alueiden ulkopuolella. Turisteille myydään Cubacel Tur -liittymiä, joihin sisältyy internetin käyttö.

Rokotukset

Tarkista ennen matkaa, että rokotuksesi ovat voimassa. Kuubaan matkustaville suositellaan rokotusta hepatiitti A:ta vastaan. Lisätietoja saat terveyskeskuksista tai www.rokote.fi sivustolta.

Kaikkien Kuubaan saapuvien pitää esittää koronarokotetodistus täydestä rokotussarjasta tai todistus negatiivisesta COVID-19 -testituloksesta (PCR).

Yleistietoa terveystilanteesta ulkomailla, Kuuba mukaanluettuna, löytyy THLn verkkosivuilta:

Kuuban ilmasto

Ilmasto on lämmin ympäri vuoden lukuun ottamatta satunnaisia, lähinnä keskitalvelle osuvia viileitä päiviä. Vuoden keskilämpötila on 20-25 astetta. Sateisinta on toukokuusta lokakuuhun. Hurrikaanikausi ajoittuu syksyyn.

Kulttuuria ja viihdettä

Kuuba on tunnettu laajasta ja monipuolisesta kulttuuritarjonnastaan ja maailmakuulusta baletistaan. Tarjontaa löytyy erilaisiin makuihin, mutta tietoa tapahtumista joutuu joskus etsimään.

Lisätietoja musiikki- ja tanssiesitystarjonnasta löydät sivulta Musiikki ja tanssi.

Taiteesta kiinnostuneille Kuuba on aarreaitta. Artesaaniliikkeiden lisäksi löytyy paljon gallerioita. Kuuban laaja-alaiseen kulttuuritarjontaan voi tutustua esimerkiksi Cubarte-portaalin kautta:

Ongelmatilanteet

Ulkoministeriön matkustustiedotteet kannattaa lukea ennen matkaa ja seurata myös Suomi ulkomailla -sivustoa. Sivuilta löytyy ajankohtaista tietoa matkustamisesta, matkaturvallisuudesta ja matkalla tarvittavista asiakirjoista. Lisäksi sivuilta löytyy terveydenhuoltoon ja matkalla sairastumiseen liittyvää ohjeistusta. Tee aina matkustusilmoitus hätätilanteiden varalta. Molemmilta sivuilta löytyy myös linkki Kuuban paikallisviranomaisten tiedotteisiin.

Mikäli matkustat Kuubaan USA:n kautta, tutustu ensin rajoituksiin, jotka koskevat kaikkia kansalaisuuksia:

Suomen suurlähetystö Meksikossa

Lähin Suomen suurlähetystö sijaitsee Meksikossa. Suurlähetystön ajantasaiset yhteystiedot löytyvät mm. ulkoministeriön sivuilta.

Embajada de Finlandia
Monte Pelvoux 111, 4. piso
Colonia Lomas de Chapultepec
11000 México D.F.
México

Puh. + 52-55-5540 6036
Faksi: +52-55-5540 0114
sähköposti: sanomat.MEX@formin.fi
https://www.finlandia.org.mx/Public/Default.aspx
Asiakaspalvelu ma-pe 9.00-13.00

Kun edustusto on suljettuna, voit hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen:

Päivystys (24 tuntia): +358 9 1605 5555
faksi +358 9 629 840
sähköposti: paivystys.um@formin.fi

Apua voit hätätilanteessa saada muiden Pohjoismaiden tai muiden EU-maiden edustustoilta.

 • Ruotsin suurlähetystö (Embajada de Suecia)

Calle 34, nr 510, e/ 5ª y 7ª Ave, Miramar, Havanna, Cuba

Puhelin +53-7204 2831 Fax +53 7204 1194


Turistien sairaanhoitopalvelut

  Kuubaan matkustavalla tulee olla matkavakuutus, joka sisältää kattavan sairausvakuutuksen. Turistit voivat hätätilanteissa aina käyttää Kuuban julkisia terveydenhoitopalveluja. Nopeimmin lähin palvelupiste löytyy kysymällä paikallisilta asukkailta.

  Hätätapauksien ulkopuolella turistin kannattaa käyttää erityisesti ulkomaalaisille tarkoitettuja sairaalapalveluja.

  Havannassa on esimerkiksi seuraavat sairaalat:

  Clinica Central Cira Garcia +53 7 204 2811
  Calle 20 #4101 esq Avenida 41, Miramar

  Clínica Internacional Camilo Cienfuegos +53 7 833 3886 / +53 7 833 3539 / +53 7 832 5555 / +53 7 832 3507
  Calle L #151 e/ Linea y 13, Vedado

  Clinica Internacional De Santa Maria +53 7 97 1032
  Avenida de las Terrazas #36, Playa Santa Maria del Mar, Habana del Este

  Santiago de Cubassa on seuraava:

  Clinica Internacional Santiago De Cuba +53 22 642 589
  Esq. Avenida Pujol y Calle 10, Parque Ferreiro, Santiago de Cuba

  Seuran jäsenten kokemuksia:

  Matkavakuutuksesta huolimatta turisti Kuubassa ensivaiheessa maksaa sairaanhoitolaskun suoraan sairaalalle. Kotimaahan palattua vakuutusyhtiö hyvittää kustannukset sääntöjensä mukaisesti, kuubalaisten maksukuittien perusteella.

  Tarttuvaan yleisvaaralliseen tautiin viittaavat oireet voivat johtaa turistin karanteeniin. Kuuban terveydenhuolto tarkkailee tehokkaasti tarttuvia yleisvaarallisia tauteja ja jos potilas, kuubalainen tai turisti, kertoo oireista, jotka viittaavat tarttuvaan yleisvaaralliseen tautiin, potilas asetetaan karanteeniin tarkempia tutkimuksia varten. Kun tutkimukset osoittavat, että epäilys on aiheeton, karanteeni puretaan.