60 vuotta kauppasaartoa

Yhdysvaltojen yksipuolisesti julistaman Kuuban vastaisen kauppa-, talous- ja finanssisaarron alkamisesta tuli tänä vuonna kuluneeksi jo 60 vuotta.


YK:n yleiskokous äänestää jälleen marraskuussa 2022 Kuuban vastaisen saarron lopettamisesta.

Kauppasaarto ei ole yksittäinen toimenpide, vaan se koostuu useista laeista ja pakotteista. Huolimatta  kansainvälisestä mielipiteestä huolimatta Donald Trumpin hallinto kiristi saartoa uusilla pakotteilla keskellä vaikeaa koronapandemiaa. Uusimman YK:lle esitetyn raportin mukaan kauppasaarron aiheuttamat vahingot nousivat Joe Bidenin hallinnon 14 ensimmäisen kuukauden aikana jo 6,3 miljardiin dollariin - yli 15 miljoonaan päivässä.

Saarron seuraukset näkyvät kuubalaisten jokapäiväisessä elämässä. Saarto pahentaa maan energiapulaa, vaikeuttaa lääkkeiden ja sairaaloissa käytettävien laitteiden tuomista maahan ja aiheuttaa ongelmia koulutuksessa ja tutkimuksessa. Pankkeihin kohdistuvat pakotteet vaikeuttavat kaikkea kaupankäyntiä, humanitaarisen avun toimittamista ja ulkomailla asuvien kuubalaisten tukea perheilleen.

Näin pakotteet toimivat

Kustannukset nousevat

Monien koneiden, varaosien ja lääkkeiden hankkiminen välikäsien kautta tulee Kuuballe jopa 30-40 % kalliimmaksi kuin läheltä ostettuna.

Saarto estää vientiä

Jos esimerkiksi kuubalaista nikkeliä lisätään vaikkapa Kanadassa tehtävään teräkseen, tätä terästä sisältäviä tuotteita ei saa viedä Yhdysvaltoihin.

Kuuba ei saa luottoa

Kuuba on suljettu tavanomaisten kansainvälisten rahoituslähteiden ulkopuolelle ja joutuu siksi maksamaan luotoistaan muita korkeampaa korkoa.

Pankkisiirtoja estetään

Yhä useammat pankit eivät tee tilisiirtoja Kuubaan rangaistusten pelossa. Esimerkiksi viennistä saatavien tulojen viivästyminen vahingoittaa maan taloutta.

Investoijia rangaistaan

Yhdysvallat on aktivoinut Helms-Burton -lain pykälät, jotka antavat USA:lle mahdollisuuden rangaista Kuubaan investoivia ulkomaisia yrityksiä.

Pakotteita rahtialuksille

Trumpin hallinto asetti pakotteita yrityksille ja rahtialuksille, jotka toimittavat öljyä ja polttoaineita Venezuelasta Kuubaan.

Matkailua rajoitetaan

Yhdysvallat yritää estää Kuuban turismin kehitystä kieltämällä Yhdysvaltain kansalaisten matkat ja risteilyalusten vierailut Kuubaan.

Lääkkeiden osto vaikeaa

Kuuba ei voi ostaa vapaasti lääkkeitä, instrumenttaja tai teknologiaa, joiden komponenteista yli 10 % on peräisin Yhdysvalloista.

Saarron vaikutuksia vuoden 2021 ensimmäisellä puoliskolla