Suomi-Kuuba-seura toimii kauppasaarron lopettamiseksi
Kuubaan on kohdistunut lähes 60 vuoden ajan Yhdysvaltojen yksipuolisesti julistama kauppa-, talous- ja finanssisaarto.
YK:n yleiskokous äänesti marraskuussa 2019 Kuuban vastaisen
kauppa-, talous- ja finanssisaarron lopettamisen puolesta äänin 187-3.
Kauppasaarron vastaisesta kansainvälisestä mielipiteestä huolimatta Donald Trumpin hallinto kiristää saartoa joka suunnalta.
Saarto aiheuttaa vuosittain
valtavia taloudellisia menetyksiä Kuuballe. Viime vuonna julkaistun raportin mukaan kauppasaarron kustannukset olivat vuodessa yli 4,3 miljardia dollaria - enemmän kuin Kuuban tärkein elinkeino turismi tuottaa rahaa maan taloudelle. Tämä raha
on pois maan taloudellisesta kehittämisestä, investoinneista ja ihmisten
hyvinvoinnista.
Saarron seuraukset näkyvät kuubalaisten jokapäiväisessä elämässä.
Saarto pahentaa maan energiapulaa, vaikeuttaa lääkkeiden ja sairaaloissa
käytettävien laitteiden tuomista maahan ja aiheuttaa ongelmia
koulutuksessa ja tutkimuksessa.

Näin kauppasaarto toimii
Kustannukset nousevat
Monien koneiden, varaosien ja lääkkeiden hankkiminen välikäsien kautta tulee Kuuballe jopa 30-40 % kalliimmaksi kuin läheltä ostettuna.
Saarto estää vientiä
Jos esimerkiksi kuubalaista nikkeliä lisätään vaikkapa Kanadassa tehtävään teräkseen, tätä terästä sisältäviä tuotteita ei saa viedä Yhdysvaltoihin.
Kuuba ei saa luottoa
Kuuba on suljettu tavanomaisten kansainvälisten rahoituslähteiden ulkopuolelle ja joutuu siksi maksamaan luotoistaan muita korkeampaa korkoa.
Pankkisiirtoja estetään
Yhä useammat pankit eivät tee tilisiirtoja Kuubaan rangaistusten pelossa. Esimerkiksi viennistä saatavien tulojen viivästyminen vahingoittaa maan taloutta.
Investoijia rangaistaan
Trumpin hallinto on aktivoinut Helms-Burton -lain pykälät, jotka antavat USA:lle mahdollisuuden rangaista Kuubaan investoivia ulkomaisia yrityksiä.
Pakotteita rahtialuksille
Trumpin hallinto on asettanut pakotteita yrityksille ja rahtialuksille, jotka toimittavat öljyä ja polttoaineita Venezuelasta Kuubaan.
Matkailua rajoitetaan
Yhdysvallat yritää estää Kuuban turismin kehitystä kieltämällä Yhdysvaltain kansalaisten matkat ja risteilyalusten vierailut Kuubaan.
Lääkkeiden osto vaikeaa
Kuuba ei voi ostaa vapaasti lääkkeitä, instrumenttaja tai teknologiaa, joiden komponenteista yli 10 % on peräisin Yhdysvalloista.
Saarto koronapandemian aikana

Yhdysvallat esti Alibaba Foundation Kuuballe lahjoitettamien hengityskoneiden, suojavarusteiden, koronatestien ja lääketieteellisten tarvikkeiden pääsyn kuubalaisiin sairaaloihin maaliskuussa 2020.

Kuubalaisen
lääkkeitä valmistavan FarmaCuba-yhtiön tuotanto keskeytyi huhtikuussa
2020, koska Yhdysvallat esti Havannan satamassa jo olevien, lääkkeiden
raaka-aineita sisältävien konttien pääsyn maihin.


Kuubaan eläinten rehua myynyt elintarvikeyhtiö Biomin joutui maksamaan toukokuussa 2020 yli 257 000 dollarin sakot maataloustuotteiden vientiä koskevien säädösten rikkomisesta.