Suomi-Kuuba-seura toimii kauppasaarron lopettamiseksi

Kuubaan on kohdistunut lähes 60 vuoden ajan Yhdysvaltojen yksipuolisesti julistama kauppa-, talous- ja finanssisaarto.

YK:n yleiskokous äänesti marraskuussa 2019 Kuuban vastaisen kauppa-, talous- ja finanssisaarron lopettamisen puolesta äänin 187-3.

Kauppasaarron vastaisesta kansainvälisestä mielipiteestä huolimatta Donald Trumpin hallinto kiristää saartoa joka suunnalta. Saarto aiheuttaa vuosittain valtavia taloudellisia menetyksiä Kuuballe. Viime vuonna julkaistun raportin mukaan kauppasaarron kustannukset olivat vuodessa yli 4,3 miljardia dollaria - enemmän kuin Kuuban tärkein elinkeino turismi tuottaa rahaa maan taloudelle. Tämä raha on pois maan taloudellisesta kehittämisestä, investoinneista ja ihmisten hyvinvoinnista.

Saarron seuraukset näkyvät kuubalaisten jokapäiväisessä elämässä. Saarto pahentaa maan energiapulaa, vaikeuttaa lääkkeiden ja sairaaloissa käytettävien laitteiden tuomista maahan ja aiheuttaa ongelmia koulutuksessa ja tutkimuksessa.

Näin kauppasaarto toimii

Kustannukset nousevat

Monien koneiden, varaosien ja lääkkeiden hankkiminen välikäsien kautta tulee Kuuballe jopa 30-40 % kalliimmaksi kuin läheltä ostettuna.

Saarto estää vientiä

Jos esimerkiksi kuubalaista nikkeliä lisätään vaikkapa Kanadassa tehtävään teräkseen, tätä terästä sisältäviä tuotteita ei saa viedä Yhdysvaltoihin.

Kuuba ei saa luottoa

Kuuba on suljettu tavanomaisten kansainvälisten rahoituslähteiden ulkopuolelle ja joutuu siksi maksamaan luotoistaan muita korkeampaa korkoa.

Pankkisiirtoja estetään

Yhä useammat pankit eivät tee tilisiirtoja Kuubaan rangaistusten pelossa. Esimerkiksi viennistä saatavien tulojen viivästyminen vahingoittaa maan taloutta.

Investoijia rangaistaan

Trumpin hallinto on aktivoinut Helms-Burton -lain pykälät, jotka antavat USA:lle mahdollisuuden rangaista Kuubaan investoivia ulkomaisia yrityksiä.

Pakotteita rahtialuksille

Trumpin hallinto on asettanut pakotteita yrityksille ja rahtialuksille, jotka toimittavat öljyä ja polttoaineita Venezuelasta Kuubaan.

Matkailua rajoitetaan

Yhdysvallat yritää estää Kuuban turismin kehitystä kieltämällä Yhdysvaltain kansalaisten matkat ja risteilyalusten vierailut Kuubaan.

Lääkkeiden osto vaikeaa

Kuuba ei voi ostaa vapaasti lääkkeitä, instrumenttaja tai teknologiaa, joiden komponenteista yli 10 % on peräisin Yhdysvalloista.

Saarto koronapandemian aikana

Yhdysvallat esti Alibaba Foundation Kuuballe lahjoitettamien hengityskoneiden, suojavarusteiden, koronatestien ja lääketieteellisten tarvikkeiden pääsyn kuubalaisiin sairaaloihin maaliskuussa 2020.

Kuubalaisen lääkkeitä valmistavan FarmaCuba-yhtiön tuotanto keskeytyi huhtikuussa 2020, koska Yhdysvallat esti Havannan satamassa jo olevien, lääkkeiden raaka-aineita sisältävien konttien pääsyn maihin.

Kuuba on aiemmin ostanut tehohoidossa käytettäviä hengityskoneita IMT Medical ja Autronic -yrityksiltä, mutta kun yhdysvaltalainen Vyaire Medical Inc osti molemmat firmat, se ilmoitti lopettavansa kaupankäynnin Kuuban kanssa.

Kuubaan eläinten rehua myynyt elintarvikeyhtiö Biomin joutui maksamaan toukokuussa 2020 yli 257 000 dollarin sakot maataloustuotteiden vientiä koskevien säädösten rikkomisesta.