Eriarvoisuus lisää teiniraskauksia Kuubassa

19.04.2022
Teiniraskaudet ovat Kuubassa yleisimpiä maaseutuvaltaisilla ja heikosti kehittyneillä alueilla. Kuvan nuoret naiset saavat hoitoa äitiysklinikalla Camagüeyn maakunnassa. (Kuva: Jorge Luis Baños /IPS)
Teiniraskaudet ovat Kuubassa yleisimpiä maaseutuvaltaisilla ja heikosti kehittyneillä alueilla. Kuvan nuoret naiset saavat hoitoa äitiysklinikalla Camagüeyn maakunnassa. (Kuva: Jorge Luis Baños /IPS)

Taustalla köyhyyttä, machoilua ja tiedon puutetta

Teiniraskaudet eivät ole merkittävästi vähentyneet Kuubassa, vaikka poliittiset päätöslauselmat julistavat ilmiön ei-toivotuksi. Varhaiset synnytykset kytkeytyvät eriarvoisuuteen: teiniäidit ovat usein köyhiä, mustia ja kouluttamattomia.

Tilastojen mukaan Kuubassa vuonna 2020 synnyttäneistä naisista 15,5 prosenttia oli alle 20-vuotiaita. Heidän lastensa isistä alaikäisiä oli vain 2,6 prosenttia.

YK:n mukaan Latinalaisen Amerikan ja Karibian alue on lapsiäitiyden maailmantilastossa kakkosena Saharan eteläpuolisen Afrikan jälkeen.

Kuubassa nuoret synnyttäjät ovat enimmäkseen 17-19-vuotiaita. Ilmiö on yleisin keskisessä Camagüeyn maakunnassa sekä idän Las Tunasissa, Holguínissa ja Granmassa. Niissä on paljon takapajuista maaseutua.

Äitiys pakotienä

Havannan yliopiston sosiologian professori Norma Fleitas muistuttaa, että teiniraskaus on laaja hyvinvointiin liittyvä ongelma. Taustalla on yhteiskunnallista eriarvoisuutta, joka juontuu sukupuolen ohella muun muassa ihonväristä, köyhyydestä ja iästä.

Kuuban todennäköisimpiä nuoria synnyttäjiä ovat maaseudun mustat ja ruskeat tytöt, jotka elävät vaatimattomissa oloissa vailla koulutusta ja työtä.

Maalla on yhä alueita, joilla naisten on vaikea työllistyä, saada kotiapua tai päästä jatkamaan katkennutta koulunkäyntiä, Fleitas listaa.

"Mahdollisuuksien puute ajaa nuoria naisia valitsemaan äitiyden uskoen, että se veisi pois lapsuudenkodin köyhyydestä kohti hyvinvointia ja jopa riippumattomuutta", hän pohtii.

Oikeudet ja kehitys avainasioita

Teiniäitiyttä edistävät myös sukupuolisuhteiden varhainen aloittaminen ja seksuaalikasvatuksen puutteellisuus. Ehkäisyvälineitä on huonosti saatavilla, eikä suojaamattoman seksin vaaroista olla aina perillä. Lisäksi perinteinen machokulttuuri heikentää tyttöjen sananvaltaa näissäkin asioissa.

Aihetta pohdittiin kansainvälisessä kongressissa, joka pidettiin Kuubassa maaliskuun lopulla. Siellä julkistettu YK:n väestörahaston Unfpan vuosiraportti paneutuu ei-toivottuun raskauteen.

Raportin mukaan kyse on naisen oikeudesta päättää omasta kehostaan, seksisuhteistaan ja lapsenhankinnastaan. Jotta se toteutuisi, ehkäisykeinojen tulisi olla kaikkien ulottuvilla.

"Raportti korostaa ei-toivotun raskauden yhteyttä oikeuksiin ja kehitykseen, jotka ovat tässä avainkäsitteet", Unfpan Kuuban-toimiston edustaja Livia Quintana sanoo.

Tutkimusten mukaan valtaosa teiniraskauksista on ei-toivottuja.

"Ei koske meitä"

Kuuban virallinen politiikka julistaa nuorten pääsyn seksuaali- ja lisääntymisterveyden palvelujen äärelle osaksi maan yleistä ja ilmaista terveydenhuoltoa.

Psykologi Natividad Guerrero valtion seksuaalikasvatuksen keskuksesta (Cenesex) kuitenkin katsoo, että huolehtiminen nuorten seksuaali- ja lisääntymisterveydestä on yhteiskunnallinen haaste.

"Koulun, perheen, asuinyhteisön ja viestimien velvollisuus on valmistaa nuoria asiaan, jota yhä demonisoidaan ja ajatellaan sen koskevan 'vain muita'. Nuorille on annettava tietoa ja ehkäisyvälineitä, jotta vältytään ei-toivotuilta raskauksilta", Guerrero vaatii.

Kuubassa käydään parhaillaan kansalaiskeskustelua perhelaista, joka alistetaan kansanäänestykseen loppuvuodesta. Laki kieltäisi avioitumisen alle 18-vuotiaana. Nykyisin alaikäiset voivat mennä naimisiin vanhempien erikoisluvalla. Tytöillä ikäraja on 14 ja pojilla 16 vuotta.

Teksti: IPS - Luis Brizuela

(Inter Press Service)