USA vaatii viisumia Kuubassa käyneiltä matkailijoilta - Kuuba lopettaa passien leimaamisen
Joe Bidenin hallinnon uusi Kuuban vastainen pakote vaikuttaa myös suomalaisiin, mutta Kuuba luopuu passien leimaamisesta helpottaakseen tilannetta.
Yhdysvaltojen hallitus on aktivoinut uuden pakotteen, joka koskee ulkomaisia matkailijoita. Yhdysvaltoihin matkustavien ulkomaan kansalaisten - myös suomalaisten - on jatkossa haettava maahantuloviisumia, jos he ovat aiemmin matkustaneet Kuubaan. Vaatimusta sovelletaan myös Kuubaan ja Yhdysvaltoihin erikseen ja eri aikoina tehtyihin matkoihin
Asiaan liittyviä ohjeita on USA:n maahanmuuttoviraston verkkosivuilla. Uusi toimenpide koskee kaikkia maita, jotka kuuluvat ESTA-nimellä tunnettuun maahantulo-ohjelmaan. Suomi on yksi näistä maista. Normaalisti ESTA-ohjelmaan kuuluvien maiden kansalaiset eivät joudu hakemaan viisumia, vaan täyttävät sähköisen matkustuslupahakemuksen netissä 72 tuntia ennen matkaa.
Viisumilla matkustaessa asia ei hoidu yhtä sujuvasti. Yhdysvaltojen Suomen-konsulaatin mukaan viisumin anomisesta veloitetaan 160 euron maksu. Viisumia anovien on mentävä henkilökohtaisesti viisumihaastatteluun Yhdysvaltain suurlähetystöön tai konsulaattiin. Viranomaisten mukaan odotusaika haastatteluun oli syyskuussa 2022 peräti 262 kalenteripäivää.
Kuuban viranomaisilta saadun tiedon mukaan vastatoimenpiteenä Yhdysvaltojen toimenpiteelle jatkossa esimerkiksi eurooppalaisten matkailijoiden passeja ei enää leimata Kuubassa. Näin ollen todistetta Kuubassa käymisestä ei jää matkustusasiakirjoihin.
Kuuban-matkailijoita koskeva rajoitus liittyy poleemiseen ja paljon kritisoituun päätökseen, jolla silloinen presidentti Donald Trump asetti Kuuban terrorismia tukevien maiden listalle tammikuussa 2021. Lupauksista huolimatta Joe Bidenin hallinto ei ole poistanut Kuubaa terroristimaiden listalta.
Ulkomaalaisia koskevien matkustusrajoitusten lisäksi terrorismia tukevien valtioiden listalla oleminen vaikeuttaa huomattavasti Kuuban ulkomaankauppaa, maksuliikennettä ja rahoituksen saamista.
(Uutista päivitetty 26.9.2022)
Teksti: Tomi Kuhanen
Kuva: Unsplash/Louis Renaudineau