Nuoret puhdistavat rantoja Trinidadissa

04.06.2020

Kyse ei ole meidän roskistamme, mutta kyse on meidän planeetastamme, sanovat Trinidadin rannoilla roskia ja muovijätettä keräävät nuoret.

Joka kuukauden viimeisenä lauantaina Trinidadin rannoilla on voinut nähdä joukon innokkaita nuoria snorklaamassa meressä ja kulkemassa rantoja pitkin jätesäkkien kanssa. Tarkoitus on kerätä roskia ja poistaa ihmisen tuottamaa jätettä koralleista ja merenpohjasta.

Säkkeihin kertyy tyhjiä pulloja, tölkkejä, muovipusseja... kaikenlaista roskaa, jonka paikka ei ole meressä.

Kaikki sai alkunsa 25-vuotiaan Hanser Ramírezin harrastuksesta. Innokas snorklaaja alkoi miettiä, mihin kaikki meren pohjassa oleva roska päätyy ja huolehtiiko kukaan meren ja rantojen puhdistamisesta. Elinkeinonaan turisteille majoitusta vuokraava ja retkiä järjestävä Hanser päätti käyttää vapaat hetkensä ympäristön ja merten suojeluun omalla pienellä panoksellaan. Mukaan hän värväsi aluksi veljensä ja ystäviään.

Tavoitin kiireisen bisnesmiehen kevättalvella WhatsAppin kautta kyselläkseni trinidadilaisten nuorten vapaaehtoistyöstä rantojen puhdistamiseksi. WhatsApp on myös alusta, jossa reilun kahdenkymmenen hengen ydinporukka suunnittelee roskienkeruuta ja jakaa ympäristönsuojeluun liittyvää materiaalia - tietysti kuubalaisittain pipo löysällä ja huumorin höystämänä.

Nuoret ovat pitäneet säännöllisiä siivouspäiviä rannoilla viime kesästä lähtien, mutta koronapandemian aiheuttama poikkeustila on väliaikaisesti pysäyttänyt tämänkin toiminnan. Spontaanisi syntyneestä toiminnasta on tullut järjestelmällisesti hoidettu hanke, jonka tunnustavat mm. paikallishallinto ja ympäristöministeriö. Yhteistyötä tehdään mm. nuorten ReJAC-ympäristönsuojeluverkoston kanssa.

Sancti Spírituksen maakunnan ympäristökeskuksen raportin mukaan koralliriuttojen tila on alueella hyvä, mutta jätteiden päätyminen mereen on todellinen ongelma, josta tulee olla huolissaan. Nuorten ympäristöaktivistien tavoitteena on konkreettisen roskienkeruun ja merenpohjan puhdistamisen lisäksi luoda ympäristötietoisuutta niin paikallisväestön kuin alueella vierailevien matkailijoiden keskuudessa.

Myös oman bisneksensä kautta Hanser Ramírez haluaa tukea näitä tavoitteita. Hän järjestää Airbnb:n kautta turisteille snorklausretkiä, joita hän on markkinoinut nimellä "Nuestro planeta Nuestra basura". Runsaan 30 euron osallistumismaksuista saatavalla tuotolla on katettu kuukausittaisista rantojensiivouspäivistä aiheutuvia kuluja.

Siivouspäiviinkin osallistuukin myös matkailijoita, jotka haluavat kantaa oman kortensa kekoon merien tulevaisuuden puolesta. Tempaukset ovat avoimia kaikille, ja nuorten lisäksi mukaan on lähtenyt paikallisia ikäihmisiä ja lapsia. Myös monet erilaisten sosiaalisten ongelmien kanssa kamppailevat ihmiset ovat löytäneet vapaaehtoistyöstä mielekästä sisältöä elämäänsä.

Monenlaisesta raaka-ainepulasta kärsivät kuubalaiset tunnetaan kierrätysideoiden kuninkaina, ja parhaillaan merestä ja rannoilta kerätyistä muovipulloista syntyykin myös roskakoreja, jotka toivottavasti auttavat osaltaan meriin päätyvän muovijätteen vähentämisessä. Roskakorit lahjoitetaan yleiseen käyttöön Trinidadin hiekkarannoille kesäkuussa maailman ympäristöpäivän kunniaksi.

Teksti: Tomi Kuhanen
Kuvat projektin Facebook-sivuilta