Manifesti hiljaisuutta vastaan, oikeuden puolesta

28.03.2022

Kuubassa on julkaistu Manifesti hiljaisuutta vastaan, oikeuden puolesta liittyen viime vuoden heinäkuussa puhjenneisiin mielenosoituksiin, joiden osallistujille on annettu pitkiä vankeustuomiota.

Manifestin alkuperäisiä allekirjoittajia oli viitisenkymmentä. Kaikki ovat Kuubassa enemmän tai vähemmän tunnettuja tiede- ja taidepiirien ammattilaisia. Kuubassa valtaa pitävän kommunistisen puolueen täysin valvoma media ei hyvin kriittistä manifestia tietenkään julkaissut.

Sen sijaan kaksi riippumatonta nettilehteä La Joven Cuba ja El Toque julkaisi sen, minkä jälkeen muutkin osoittivat kansalaisrohkeutta ja manifesti keräsi lisää allekirjoituksia.

Poliisiväkivaltaa ja pitkiä tuomioita

Manifesti käsittelee tuhansien ihmisten mielenosoituksia ja protesteja rajusti kurjistuneita elinehtoja ja ruuan puutetta vastaan viime heinäkuussa, poliisien ja turvallisuuspalvelun agenttien kohtuutonta väkivaltaa mielenosoittajia kohtaan sekä jo viime vuonna alkaneita oikeudenkäyntejä, joissa protesteihin osallistuneille on langetettu pitkiä tuomioita. Toistaiseksi viimeisessä oikeudenkäynnissä tuomittiin 127 ihmistä, joista kuusi oli vain 16-17-vuotiaita.

Perustuslaki lupaa kuubalaisille mielenosoitusoikeuden. Mutta siitä huolimatta viranomaisilta ei saa lupaa vähänkään vallanpitäjien arvostelemiseen viittaavaan mielenosoitukseen, ja siksi voidaan puhua heinäkuun tapahtumista kansalaistottelemattomuutena. Siihen mielenosoitusoikeutta tiukasti valvova valtio vastasi suhteettoman kovalla väkivallalla kaduilla ja ankarasti myös oikeudessa.

Manifestin allekirjoittajat myöntävät, että tapahtumiin liittyi myös ryöstelyä ja mellakointia, tosin ei kovinkaan paljon. Kun mielenosoittajat tai virkavalta syyllistyvät ylilyönteihin, kuten heinäkuussa kävi, on tuomioiden oltava kohtuullisia ja oikeudenmukaisia eikä niihin pidä suhtautua kosto mielessä äärettömän rankaisevasti.

Pisimmät tuomiot ovat kuitenkin olleet jopa kolmekymmentä vuotta, yleensäkin viiden ja kahdenkymmenen vuoden välillä. Väkivallan käytöstä ja yhden mielenosoittajan kuolemasta poliisien käsissä ei kukaan ole tiettävästi saanut syytettä.

Kohtuuttomat tuomiot

Manifesti jatkaa: 

"Annetut tuomiot ovat kuin julkista pilkkaa koko Kuuban yhteiskuntaa kohtaan, olivatpa ihmisten ideologiset sympatiat ja poliittinen toiminta mitkä tahansa. Tällä tavalla estetään kansalaisten aktiivinen osallistuminen maansa kohtaloihin.

Enemmistö tuomituista nuorista tulee erittäin köyhistä kortteleista, joiden jo ennestään surkeita elinehtoja kärjistynyt talouskriisi ja hallituksen huono talouspolitiikka ovat vain huonontanet.

Tuomiot ovat kohtuuttomia. Ne loukkaavat sekä Kuuban että kansainvälisen oikeuden standardeja. Tätä vielä pahentaa valtion median pauhaaminen siitä, että rangaistukset ovat oikeutettuja ja varoittavia esimerkkejä vastaisuuden varalle."

Poimin tuomioiden lievimmästä päästä kaksi esimerkkiä. Nuori mies kuvasi heinäkuun mielenosoitusten kulkua suoraan nettiin. Tuomio kuusi vuotta vankeutta.

24-vuotiaat siskokset, kaksoset, joista toinen pienen lapsen äiti, olivat myös mielenosoituksessa. He eivät kivittäneet tai häirinneet ketään eivätkä tuhonneet valtion omaisuutta, vaan pyysivät vain ruokaa ja lääkkeitä.

Heidän "rikoksensa" oli ilmeisesti huuto Patria y vida, joka on nykymenoa tiukasti arvosteleva laulu, kuin jonkinlainen vastalause vallankumouksen iskulauseelle Patria o muerte. Ja tietysti kielletty Kuubassa. Tuomio kahdeksan vuotta vankilaa.

Hiljaisuus on rikottava

Manifestin allekirjoittajien mukaan akateemisten henkilöiden ja taiteilijoiden yleinen älyllinen velvollisuus on tuomita väkivalta ja mielivaltaisuus kaikkina aikoina ja kaikissa yhteiskunnissa. Humaani velvollisuus on auttaa valtion väkivallan uhreja.

Kyse oli kansalaistottelemattomuuden purkauksesta, johon johti hallituksen erittäin huono talouden hoito ja autoritaarinen tapa suhtautua kansalaisten yhteiskunnallis-poliittiseen osallistumiseen.

"Tässä ennen näkemättömässä ja surullisessa Kuuban historian hetkessä vetoamme kollegoihimme: osallistukaa Manifestiimme. Vangitut ovat tai voivat olla sukulaisiamme, naapureitamme tai ystäviämme. Hiljaisuus ja tietämättömyyden teeskentely kovista tuomioista johtaa vain tällaisten ylilyöntien ja konfliktien toistumiseen ja laajentumiseen."

Lopuksi Manifesti vaatii vankien vapauttamista, uuden, reilun ja oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin järjestämistä.

Fasisteja Kuubassa

Manifestin julkaisseet nettilehdet (jovencuba.com ja eltoque.com) laittoivat sen otsikon alle hyvin kantaa ottavan kuvan. Siinä punaisella taustalla roikkuu hirttosilmukka, johon on aseteltu tuomarien oikeudenkäynneissä käyttämä nuija. Valistunut arvaukseni on, että se esittää Kuuban oikeuslaitoksen tilaa puolueen puristuksessa.

Valtakunnan vastaisku tuli nopeasti. Hallituksen uudehkossa, nuoria kosiskelevassa Con filo -propagandaohjelmassa Kuuban televisiossa juristi ja turvallisuuspalvelun agentti Michel Torres Corona lyttäsi täydellisesti kaikki Manifestin vaatimukset ja esitetyn kritiikin.


Katsojille hän näytti kuitenkin vain allekirjoittajien nimiä. Itse teksti juoksi niin nopeasti, ettei siitä voinut saada mitään selvää. Tuttu käytäntö Kuubassa. Kansalaisten ei anneta itse päättää, mitä mieltä he ovat asioista. Riittää, kun lukee puolueen lehteä Granmaa.

Agentti Torres mainitsi nimeltä La Joven Cuba -lehden ilmeisesti siksi, että sen koko toimittajakunta allekirjoitti Manifestin. Hänen mukaansa lehti on paitsi tietysti vastavallankumouksellinen, myös fasistinen. Putin jahtaa natseja Ukrainassa ja Kuuba on alkanut löytää fasisteja omasta maastaan.

Tämä saattaa merkitä sitä, että tulevaisuudessa vastavallankumouksellisen ja Yhdysvaltain palkkasoturin rinnalle laitetaan myös fasisti, kun nimitellään hallituksen politiikan arvostelijoita.

Fasisteja Manifestin allekirjoittajista saa vain liian vilkkaalla mielikuvituksella ja vielä paremmin valehtelemalla. Eivät he myöskään ole vastustaneet 63 vuotta sitten tehtyä vallankumousta. Sen sijaan he arvostelevat Neuvostoliitosta kopioitua, ilmaisun- ja sananvapauden tukahduttavaa, surkeaa talousosaamista ja superbyrokratiaa edustavaa sosialismin mallia.

Tuskin he myöskään hyväksyvät kommunistisen puolueen ideologien aikanaan tekemää silmänkääntötemppua vetää yhtäläisyysmerkit vallankumouksen ja isänmaan välille, jolloin vallankumouksen arvostelu on automaattisesti epäisänmaallista.

Teksti: Antti Halinen
Kuva: Jeremy Bezanger/Unsplash