Kuubassa annetaan rokotteita jo kaksivuotiaille lapsille

28.01.2022
(Kuva: https://misiones.minrex.gob.cu)
(Kuva: https://misiones.minrex.gob.cu)

Yle kävi Kuubassa, missä kansalaisia rokotetaan oman maan rokotteilla.

Odotussali on täynnä kaksivuotiaita ja vanhempiakin lapsia, joita vanhemmat vievät saamaan ensimmäistä koronarokoteannostaan.

Lapset ovat peloissaan, mutta rokotus on nopeasti ohi. Lapsille on tarjolla sama rokote kuin aikuisille.

Nyt tarjolla on kuubalaisten itse kehittämä Soberana 2 -rokote. Sitä annetaan kaksi pistosta kuukauden välein ja muutaman kuukauden kuluttua kolmas vahvisteannos.

Rokote on Kuubassa tehtyjen testien mukaan osoittautunut tehokkaaksi. Kolme annosta antaa alustavien tutkimusten mukaan (siirryt toiseen palveluun)jo yli 90 prosentin suojan vakavaa tautia vastaan. Soberana 2 on yksi viidestä Kuuban itse kehittämästä rokotteesta.

Kun koronapandemia alkoi, Kuubassa mobilisoitiin koko maa kehittämään omaa rokotetta. Viranomaisten tiedossa oli hyvin se, että Yhdysvaltain kauppasaarron vuoksi maa ei tulisi saamaan amerikkalaisen lääkealan jättien Pfizerin ja Modernan tuottamia rokotteita.

Rokotuskampanja alkoi elokuussa, kun kaikki rokotteen vaatimat testit oli käyty läpi. Ensin oli aikuisten vuoro, ja marraskuun loppupuolelle aloitettiin kaksivuotiaiden ja sitä vanhempien lasten rokotukset.

Kuuban ulkoministeriö tviittasi tammikuun lopulla, että kaikki yli kaksivuotiaat lapsetkin on nyt rokotettu. Ja koko väestöstä 88 prosenttia on saanut vaadittavat kaikki kolme rokoteannosta.

Kuuba lähti tyhjästä, mutta nousi nopeasti rokottajien eturiviin. Maan rokotekattavuus on nyt maailman kolmanneksi korkein, heti Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien ja Portugalin jälkeen.

Rokotuksiin ei ole tarvinnut houkutella ihmisiä. Kuuba ehti nähdä jo pahimman kautta, miten koronavirus levisi maassa. Viime kesänä uusia tapauksia tuli noin 10 000 päivässä, ja virukseen kuoli tuolloin viikoittain satoja ihmisiä.

Havannalaisen rokotusklinikan lääkäri Iris A. Duran kertoo, että vanhemmat ovat olleet luottavaisia, ja huolestuneita ääniä lasten rokottamisesta ei ole kuulunut. Kuubassa ei tosin muutenkaan ole kauheasti tapana kyseenalaistaa hallituksen kampanjoita.

Kuuba on yksipuoluemaa, jossa hallituksen määräämiä kampanjoita, ja niitä on tapana noudattaa kyselemättä.

Rokotusoffensiivi tuotti nopeasti tulosta. Koronatartunnat vähenivät nopeasti sitä mukaa kun rokotekattavuus parani.

Vuodenvaihteessa uusia virustapauksia ilmeni vain muutama kymmenen päivässä. Se on vähän yli 11 miljoonan asukkaan maassa.

Omikronin myötä tapausluvut ovat nousussa, mutta ne ovat yhä kaukana Euroopan ja Yhdysvaltain luvuista. Kuluvalla viikolla omikrontapaukset ovat tosin nousseet, nyt niitä on ollut 2000-3000 päivässä. Uusia kuolonuhreja on ollut yhdestä viiteen päivässä.

Koulutkin olivat pitkään suljettuna, mutta rokotusten edistyessä ne on pystytty avaamaan. Koululaisten koronakuri on Kuubassakin kova. Sisällä ja ulkona pitää olla maski, käsiä pitää pestä aina, jos mennään luokasta pois tai luokkaan.

Myös maskikuri on Kuubassa omaa luokkaansa. Kaikilla on maskit, myös ulkona. Sen laiminlyönnistä tulee sakko, joka on lähes keskimääräisen kuubalaisen kuukausipalkan suuruinen: 2000 pesoa eli noin 80 euroa.

Korona on ollut Kuuballe elämän ja kuoleman kysymys. Maa on riippuvainen turismista, ja koronapandemia käytännössä lopetti turismin. Se söi maan bruttokansantuotteesta hetkessä yli 12 prosenttia.

Sitä on ihmetelty, miten Kuuba onnistui kehittämään toimivan rokotteen, kun maassa muuten on pulaa melkein kaikesta.

Kuuba on investoinut paljon maan lääketieteeseen ja erityisesti rokotteiden kehitykseen.

Kuuballa on ennestään noin 1200 lääketieteen alan patenttia ja se myy lääkkeitä 50 maahan. Maan biolääketieteen laboratoriot ovat saaneet palkintoja rokotteiden kehitystyöstä, ja kuubalainen keuhkosyöpärokote on ensimmäisenä kuubalaistuotteena saanut amerikkalaisviranomaisilta vihreää valoa kliinisten testien aloittamiseen Yhdysvalloissa.

Kuubalaisrokotetta on jo viety ainakin Vietnamiin, Iraniin, Nicaraguaan ja Venezuelaan.

Kuubalaisrokotteet Abdala ja Soberana 2 odottavat vielä maailman terveysjärjestön WHO:n hyväksyntää. Se avaisi rokotteelle laajemmat vientimarkkinat esimerkiksi Afrikan tai Latinalaisen Amerikan maihin.

Itse asiassa Kuuban kehittämät rokotteet voisivat olla apu monen köyhimmän maan rokotepulaan.

Amerikkalaiset Pfizerin ja Modernan mRNA rokotteet vaativat erittäin kylmiä lämpötiloja säilytykseen ja kuljetukseen. Kuubalaisrokotteet säilyvät puolestaan jääkaappilämpötilassa. Ne ovat on myös edullisia, ja paljon halvempia kuin amerikkalaisrokotteet.

Alkuperäinen artikkeli: Katso kuvat Havannasta, missä tartunnat on saatu laskuun

Teksti: Pertti Pesonen

Ilmestynyt Yle.fi-sivuilla 28.1.2022. Julkaistu kirjoittajan luvalla.