Kuuban rankka vuosi

17.06.2021
(Kuva: HP Koch/Unsplash)
(Kuva: HP Koch/Unsplash)

Koronapandemian aikana elämä Kuubassa on käynyt entistä vaikeammaksi.

"Tarvitsen kiireesti permetriiniä. Yksivuotiaalla tytölläni on syyhy ja olen epätoivoinen. Voisiko joku auttaa minua. Hinnalla ei ole väliä."

"Tietääkö kukaan, onko klonatsepaamia tulossa apteekkeihin. Tarvitsen sitä vaihtaakseni lääkityksen tyttärelleni, jonka epilepsia on huonossa hoitotasapainossa."

"Tarvitsen klopidogreeliä ja alpratsolaamia. Maksan mitä tahansa."

Ihmisten viestit kuubalaisessa Facebook-ryhmässä ovat epätoivoisia. Lääkkeistä on huutava pula ja apteekkien hyllyt ammottavat tyhjyyttään. Facebookiin, WhatsAppiin ja Telegramiin on syntynyt useita ryhmiä, joissa tuhannet ihmiset yrittävät löytää lääkkeitä, joita apteekista ei saa.

Kuubalainen lääkäri vahvistaa, että tilanne on tuskallinen ammattilaisillekin. Sairauksia ei voida diagnosoida, sillä laboratorioissa ei ole tarvikkeita edes peruslaboratoriotutkimusten tekemiseen. Sairaaloissa ei ole lääkkeitä. Reseptin voi potilaalle kirjoittaa, mutta se ei paljon auta, jos lääkettä ei löydy mistään.

Valtiolla ei ole valuuttaa

Jo yli vuoden kestänyt koronapandemia on ajanut Kuuban tukalaan tilanteeseen. Huonot uutiset ovat tänä keväänä seuranneet toistaan: koulut pysyvät suljettuina, ennestäänkin riittämättömiä bussivuoroja harvennetaan, leivän tuotantoa supistetaan kolmanneksella.

Turismi loppui viime vuoden keväällä kuin seinään. Matkailijoiden katoaminen on aivan konkreettisesti tyhjentänyt valtion kassan: maalla ei ole ulkomaanvaluuttaa, jolla ostaa lääkkeitä ja ruokaa. Nikkelin ja sokerin tuotanto on lähes pysähdyksissä. Kaikkea vaikeuttaa kiristynyt kauppasaarto ja talouspakotteet, joiden seurauksena myös ulkomailla asuvien kuubalaisten rahalähetykset perheilleen ovat vähentyneet dramaattisesti.

Maan terveydenhuolto painii valtavien ongelmien kanssa. Kun viime vuonna Kuuba oli yksi parhaiten pandemiasta selvinneistä maista, on koronavirustartuntojen määrä tänä keväänä lisääntynyt räjähdysmäisesti. Touko- ja kesäkuussa on tehty uusia, surullisia ennätyksiä niin tartuntaluvuissa kuin COVID-19 -tautiin kuolleiden määrässä.

Koronapandemian hoitaminen ja kontrollissa pitäminen on sitonut paljon taloudellisia resursseja samaan aikaan kun valtiontalous on kärsinyt pahenevasta valuuttapulasta. Tänä keväänä teho-osastot ovat täyttyneet koronapotilaista ja niiden kapasiteetti on ollut koetuksella.

Koronapandemian vaatimat resurssit näkyvät kansalaisille muiden terveyspalvelujen rapautumisena ja lääkkeiden saatavuusongelmina. Kaikesta ei kuitenkaan koronaa tai kauppasaartoa voida syyttää. Kuuban terveysministeri on myöntänyt, että lääkepulaan vaikuttavat myös "apteekkien toiminnan heikkeneminen, organisatoriset ja valvontaongelmat, rikollinen toiminta ja henkilöstöresurssien puute".

Lääkkeitä kaupataan mustassa pörssissä hinnoilla, jotka ovat moninkertaiset apteekkihintoihin verrattuna ja köyhimpien kuubalaisten ulottumattomissa. Esimerkiksi yhdestä kapselista kotimaista tuotantoa olevaa perusantibioottia joutuu maksamaan 50 Kuuban pesoa. Normaalin antibioottikuurin hinnaksi tulee siis yli tuhat pesoa (35 euroa), mikä on monelle täysin mahdoton hinta maksaa.

Koronavirustartunnat lähtivät huimaan nousuun vuodenvaihteen jälkeen.
Koronavirustartunnat lähtivät huimaan nousuun vuodenvaihteen jälkeen.

Pitkät jonot ruokakauppoihin

Samanlainen tilanne on ruoan suhteen. Jos jotakin on kuubalaisille jäänyt koronavuodesta mieleen, niin loputtomat jonot. Ruokakaupan jonossa kuluu helposti neljä, viisi tai kymmenenkin tuntia - silti saattaa jäädä ilman ostettavaa, koska myyntiin tulleet tuotteet on jo myyty loppuun tai jono ei koskaan etene ovelle asti. Usein hamstraajat tyhjentävät hyllyt ensimmäisinä ja tuotteet siirtyvät myyntiin pimeille markkinoille korkeammalla hinnalla.

Kuuban hallitus yritti parantaa elintarvikkeiden ja hygieniatuotteiden tarjontaa avaamalla maahan dollareilla ja muulla ulkomaanvaluutalla toimivia kauppoja, joiden piti vastata kysyntään edes osittain tarjoamalla stabiili tuotevalikoima, vaikkakin kalliimmalla hinnalla.

Tilanne on kuitenkin valuuttakaupoissa sama kuin muuallakin: tuntikausien jonot, puutteellinen valikoima ja tarjonnan vaihtelu. Yhtenä päivänä kaupasta voi saada jauhelihaa, toisena ruokaöljyä ja kolmantena kenties pyykinpesuainetta. Kuubalaisen on turha kuvitellakaan hoitavansa kaikki ostoksensa yhdellä kauppareissulla.

Inflaatio syö palkankorotukset

Keskellä koronapandemiaa Kuuban hallitus toteutti pitkään uumoillun rahauudistuksen. Vuoden vaihtuessa vaihdettava peso (CUC) lakkautettiin ja maan ainoaksi omaksi valuutaksi jäi Kuuban peso (CUP). Uudistuksen yhteydessä kuubalaisten palkkoja, eläkkeitä ja sosiaalietuuksia korotettiin huomattavasti, noin viisinkertaisiksi. Säännöstelykortilla myytävien tuotteiden hintatuet lakkautettiin.

Kokonaisuutena muutosten tarkoituksena oli vahvistaa kansalaisten ostovoimaa niin, että työnteko olisi houkuttelevampaa ja ihmiset saisivat elantonsa palkastaan. 1990-luvun talousromahduksesta lähtien palkka on ollut täysin riittämätön perustoimeentulon takaamiseen.

Uudistus ei ole tähän mennessä toiminut täysin toivotulla tavalla - ainakaan tavallisen kansalaisen näkökulmasta. Kun palkkoja nostettiin, lähtivät myös elintarvikkeiden hinnat nopeasti nousemaan. Inflaatio on kiihtynyt kesää kohti ja palkkojen ostovoima on heikentynyt. Viranomaiset ovat yrittäneet hillitä hintojen nousua maataloustuotteille ja yksityisyrittäjille asetetuilla hintakatoilla, mutta ne eivät ole tälläkään kertaa toimineet.

Moni viljelijä haaveilee vaihtavansa härät traktoriin, mutta traktorien päätähuimaavat hinnat arveluttavat. (Kuva: Mehmet Turgut/Unsplash)
Moni viljelijä haaveilee vaihtavansa härät traktoriin, mutta traktorien päätähuimaavat hinnat arveluttavat. (Kuva: Mehmet Turgut/Unsplash)

Ruokatuotanto avainasemassa

Niin kauan kuin elintarvikkeiden kysyntä on suurempaa kuin tarjonta, ei hintojen laskua liene näköpiirissä. Pandemiavuosi on osoittanut, kuinka haavoittuvainen Kuuban ruokaturva on. Maan oman tuotannon kehittämistä laiminlyötiin pitkään ja elintarvikkeista 80 % on tuontitavaraa. Kun rahaa ei valtion kassassa ole, ei ruokaa myöskään voida tuoda ulkomailta riittäviä määriä.

Kommunistipuolueen johtotehtävät keväällä jättänyt Raúl Castro määritteli puoluekokouspuheessaan ruoan tuottamisen "kansallisen turvallisuuden kysymykseksi". Juuri ennen huhtikuun puoluekokousta hallitus ilmoitti pitkään odotetuista toimenpiteistä maataloustuotannon vauhdittamiseksi. Yli kuudenkymmenen toimenpiteen paketilla yritetään purkaa maataloussektorin valtavaa byrokratiaa, lisätä tuottajien autonomiaa ja uudistaa tuotteiden jakeluketjua pellolta kuluttajan pöytään.

Vaikka Kuuban maataloustuotanto on täysin riittämätöntä, jää tälläkin hetkellä osa sadosta mätänemään pelloille tai varastoihin, kun tuotteiden kuljetusta hoitava valtionyhtiö ei suoriudu tehtävistään.

Maataloustuottajat ovat myös pitkään valittaneet sitä, ettei tuotantoa voida kasvattaa niin kauan kuin kaupoissa ei myydä työvälineitä, koneita ja traktoreita tai lannoitteita ja torjunta-aineita. Valtio on nyt ainakin osittain yrittänyt tulla vastaan tässä asiassa. Valuuttakaupoissa myydään valkovenäläisiä traktoreita 24 000 dollarin hintaan. Moni viljelijä tosin nurisee hinnoista, sillä esimerkiksi kiinalainen verkkokauppajätti Alibaba myy samaa traktorimallia 2100 dollarin tukkuhinnalla.

Koronarokotusten toivotaan avaavan maata ja elvyttävän myös taloutta.
Koronarokotusten toivotaan avaavan maata ja elvyttävän myös taloutta.

Rokotteista helpotusta?

Kuuba etsii ulospääsyä pandemian aiheuttamasta ahdingosta omilla koronarokotteillaan. Rankasta ja vaikeasta vuodesta huolimatta maan arvostettu tiedesektori on osoittanut voimansa ja kehittänyt viisi koronarokotekandidaattia, joiden tutkimukset ovat loppusuoralla.

Joukkorokotusten odotetaan alkavan kesällä. Kuuba on ensimmäinen omat koronarokotteet kehittänyt pieni maa ja tulee kaikella todennäköisyydellä olemaan myös ensimmäinen maa, joka rokottaa koko väestönsä omilla rokotteillaan.

Rokotusten edistymisen toivotaan tuovan helpotusta maan talousahdinkoon, jos turismia päästään suuremmassa määrin avaamaan. Tälle vuodelle on asetettu tavoitteeksi kahden miljoonan matkailijan saapuminen Kuubaan. Toistaiseksi tavoitteen saavuttaminen näyttää hyvin epätodennäköiseltä, sillä vuoden ensimmäisen neljän kuukauden aikana maassa vieraili vain 64 000 ulkomaalaista turistia.

Kuuban talousministeri Alejandro Gil ennustaa talouden kasvavan tänä vuonna 6 prosenttia. Tavoite voi olla haastava, jos turismi ei käänny nousuun. Ennustettukin kasvu korvaisi kuitenkin vain noin puolet viime vuonna tapahtuneesta bruttokansantuotteen laskusta.

Teksti: Tomi Kuhanen 
(Lähteet: Granma, Cubadebate, Progreso Semanal, La Joven Cuba, OnCuba, MINSAP, Facebook: Medicamentos ayuda a La Habana)