Koronatragedia Kuubassa

16.08.2021
Kuuba selviytyi koronasta parhaiten koko Latinalaisessa Amerikassa viime vuonna, mutta tilanne alkoi pahentua nopeasti tammikuussa.
Kuuba selviytyi koronasta parhaiten koko Latinalaisessa Amerikassa viime vuonna, mutta tilanne alkoi pahentua nopeasti tammikuussa.

Kuuban terveysjärjestelmä ei kestänyt koronan uutta aaltoa. Rokotteista odotetaan helpotusta maan vaikeaan tilanteeseen.

Elokuun 13.päivänä Fidel Castro olisi täyttänyt 95 vuotta, ellei hän olisi kuollut viisi vuotta sitten. Päivän kunniaksi maassa järjestettiin kirjaesittelyjä, valokuvanäyttelyitä, virtuaalitapahtumia. Puolueen äänitorvi Granma ja nuorkommunistien Juventud Rebelde omistivat suurimman osan päivän lehdestä Castron muisteluille.

Historia tuottaa joskus mielenkiintoisia sattumuksia. Kun Castro täytti 35 vuotta vuonna 1961, niin juuri samana päivänä 13.8. Itä-Saksa aloitti Berliinin muurin rakentamisen.

Ikäviä syntymäpäivälukuja

Nyt Castron syntymäpäivällä oli ainakin kuvaannollisesti surunauha hihassaan koronan vuoksi: uusia koronatartuntoja 8 816, kuolleita 83, 146 potilaan tila oli kriittinen, 339:n vakava.

Edellisenä päivänä Kuuban tartuntojen määrä oli ylittänyt puolen miljoonan rajan. Hälyttävää oli myös lasten, alle 18-vuotiaiden tartuntojen nopea kasvu. Päivän (13.8.) saldo oli 1484, heidän joukossaan kymmenen vastasyntynyttä vauvaa.

Kuuban ilmaantuvuusluku 100 000 asukasta kohti on jo parisen viikkoa ollut 1190, pahin Latinalaisessa Amerikassa ja viiden huonoimman joukossa maailmanlaajuisesti. Tartuntoja on ollut päivittäin 8000-9000.

Delta nosti tartunta- ja kuolinluvut

Miten tässä näin pääsi käymään, olihan Kuuba selvittänyt koronan viime vuonna parhaiten Latinalaisessa Amerikassa ja ollut kärkisijoilla myös koko maailmassa? Kun siirryttiin kuluvaan vuoteen, Kuubassa oli havaittu vähän yli 12 000 tartuntaa ja kokonaistilanne näytti olevan hyvin hallinnassa.

Se alkoi kuitenkin pahentua nopeasti heti tammikuussa. Uusia tartuntoja tuli 15 530, kolme ja puoli tuhatta enemmän kuin edellisenä vuotena yhteensä. Määrä kasvoi nopeasti kevään kuluessa. Delta-muunnoksen myötä tartunnat ylittivät kesäkuussa jo 50 000 rajan ja pompahtivat heinäkuussa yli 200 000:n. Heinäkuun kuolleiden määrä 1543 oli pandemia-ajan suurin.

Elokuu ei näytä yhtään paremmalta. 13:nteen päivään mennessä uusia tartuntoja oli jo lähes 98 000, kuolleita 912, kuolleisuusluku 0,93 prosenttia oli suurin kuluvan vuoden aikana. Eräiden viranomaisarvioiden mukaan elokuun tartuntojen kokonaismäärä noussee lähelle 275 000 ja kuolleiden 2570.

Lauantaina 14.8. kuoli 98 ihmistä, suurin päiväkohtainen luku toistaiseksi. Samalla kuolleiden määrä ylitti jo 4000.

Ihmisten tragedia

Pelkät luvut eivät kuitenkaan riitä kertomaan tragedian suuruutta. Sitä kuvaavat paremmin täpötäydet sairaalat ja niiden teho-osastot, muutaman maakunnan kuten Ciego de Àvilan, Holguínin ja Guantánamon romahtaneet sairaalajärjestelmät, erittäin paha lääke- ja laitepula, lopen uupunut terveydenhoitohenkilökunta, potilaita, jotka kuolevat ilman, että heidän hyväkseen voidaan tehdä paljoakaan, kokonaisia sairastuneita perheitä, kuolleitaan itkeviä omaisia.

Aivan uutena huonona uutisena tuli tieto vaurioista tärkeimmässä lääkintähappea tuottavassa tehtaassa, mikä vähensi heti laitteisiin saatavan hapen määrää.

Tilannetta pahentaa entisestään Kuuban surkea taloudellinen tilanne. Ihmiset joutuvat seisomaan jonoissa etsimässä elin- ja muita tarvikkeita ja altistuvat samalla entistä pahemmin tartunnoille. Valtion kassassa ei ole kovinkaan paljon valuuttaa, kun korona pysäytti suurimman tulolähteen turismin. Kun tähän kaikkeen lisätään vielä Yhdysvaltain pakotteet, niin ongelman suuruutta ei ole syytä ihmetellä.

Terveydenhoitojärjestelmä ei kestänyt koronaa

Samankaltaista on tietysti muuallakin maailmassa, ei Kuuba ole mikään poikkeus. Mutta koronan tuoma isku on uutta ja yllätti Kuubassa, jonka suuri ylpeyden aihe on vuosikymmenet ollut ilmainen, koko kansan kattava terveydenhoitojärjestelmä omine korttelilääkäreineen.

Koronan kaltaista katastrofia se ei kuitenkaan kestänyt, ja myös presidentti Miguel Díaz-Canel joutui sen tunnustamaan, kun hän 12.8. sanoi koronan ylittäneen Kuuban terveydenhoitojärjestelmän ja henkilökunnan voimavarat. Samalla hän kehotti kuubalaisia vastuulliseen käyttäytymiseen ja arveli rokotusten alkavan helpottaa tilannetta.

Kuubassa on tavoitteena rokottaa 60 % väestöstä elokuun loppuun mennessä.
Kuubassa on tavoitteena rokottaa 60 % väestöstä elokuun loppuun mennessä.

Omat rokotteet

Koronan pahentuessa Kuuba sai kesän mittaan joukkorokotuksensa käyntiin. Ensimmäisenä Latinalaisen Amerikan maana Kuuballa on omat rokotteet koronaa vastaan, jotka se on kehittänyt Genetiikan ja bioteknologian laitoksissaan.

Terveysministeriön mukaan tähän mennessä on annettu noin 11,2 miljoonaa rokotetta. Ensimmäisen rokotuksen on saanut 4,7, toisen 3,5 ja kolmannenkin melkein kolme miljoonaa ihmistä. Arviolta noin 60 prosenttia väestöstä olisi rokotettu elokuun loppuun mennessä ja lähes koko väestö vuoden lopulla.

Arvio saattaa olla liian toiveikas, koska rokotusvauhti ei ole ollut sama kaikkialla maassa. Eniten ihmisiä on rokotettu Havannassa, Matanzasin, Santiago de Cuban maakunnissa sekä Isla de Juventudin alueella. Tartuntaluvut ovat myös tällä haavaa niin suuret, ettei yleistä käännettä parempaan ole todennäköisesti odotettavissa ennen lokakuuta.

Kuubassa ei juuri ole rokotuksia vastustavia, mutta jonkin verran on esimerkiksi somessa ihmetelty, miksi tartunnat vain lisääntyvät rokotuksista huolimatta, siis epäilty kuubalaisrokotteiden tehoa.

Moni lienee luullut olevansa turvassa heti ensimmäisen rokotuksen jälkeen, vaikka viranomaiset ovat useasti tähdentäneet rokotteiden suojan alkavan vasta kolmannesta rokotuksesta kaksi viikkoa eteenpäin.

Kuuban vakava tilanne on poikinut maailmalla avustuskampanjoita. Kuubaan on parin viime viikon aikana tullut useita lentoja ja laivoja mukanaan elintarvikkeita, lääkkeitä ja tuiki tarpeellisia rokotustarvikkeita kuten injektioruiskuja Kiinasta.

Teksti: Antti Halinen