Energia- ja ruokakriisi syvenee Kuubassa – talousministeri syytteeseen

20.03.2024
Turisteja kyyditsevän dollarihymyn omistajat odottavat turismin elpymisestä helpotusta omaan talouteensa. Samaan aikaan hallitus on nostanut polttoaineen hintoja jopa 500 prosentilla osana talouspolitiikassa tehtyjen virheiden korjaamista.
Turisteja kyyditsevän dollarihymyn omistajat odottavat turismin elpymisestä helpotusta omaan talouteensa. Samaan aikaan hallitus on nostanut polttoaineen hintoja jopa 500 prosentilla osana talouspolitiikassa tehtyjen virheiden korjaamista.

Kuuba on kolmen vuoden ajan kärsinyt pahenevasta talouskriisistä. Pula elintarvikkeista, lääkkeistä ja polttoaineesta, räjähdysmäinen inflaatio, talouden osittainen dollarisoituminen ja usein toistuvat sähkökatkot ovat johtaneet maastamuuttoaaltoon ja tyytymättömyyden ilmaisuihin.

"Sähköä ja ruokaa". Tätä vaatimusta toistaen sadat kuubalaiset lähtivät kaduille Santiago de Cuban, El Cobren ja Bayamon kaupungeissa Kuuban itäosissa sunnuntaina 17.3.

"Tässä kuussa ei ole tullut riisiä eikä sokeria", sanoi eräs Santiagosta kotoisin oleva nainen EFE-uutistoimistolle viitaten säännöstelykortilla myytäviin perustarvikkeisiin.

Beatriz Johnson, Kuuban kommunistisen puolueen ensimmäinen sihteeri maakunnassa, tuli paikan päälle keskustelemaan väkijoukon kanssa. Äitien kerrottiin vaatineen Johnsonilta maitoa lapsilleen.

Santiago de Cuba ja koko maa ovat kärsineet pitkistä, tuntikausia kestävistä sähkökatkoista. Santiagossa on kerrottu 18 tunnin sähkökatkoista päivässä ja esimerkiksi Artemisan ja Mayabequen maakunnissa sähköt katkeavat kymmeneksi tai yhdeksitoista tunniksi, palaavat kolmeksi tunniksi ja katkeavat taas.

"Se vähä, mitä minulla on jääkaapissa, pilaantuu", eräs nainen sanoi Progreso Semanal -lehdelle.

Energiaministeriön mukaan Kuuballa ei ole varaa ostaa riittävästi polttoainetta. Talouspakotteet vaikeuttavat energiatoimituksia. Vanhentuneet lämpövoimalaitokset kärsivät kroonisista vioista. Lisäksi polttoainetta kuljettavat säiliöautot saapuvat usein myöhässä.

Kuuba pyytää ruoka-apua

Energiakriisin ohella ruoanjakelu on viime aikoina ollut kasvavissa ongelmissa. Vehnän puutteen vuoksi kansalaisille ei ole voitu jakaa päivittäistä leipäannosta, joka on yksi 80 gramman sämpylä päivässä.

Alueilla on rajattu leivän myymistä: Villa Claran maakunnassa ainoastaan alle 13-vuotiaat lapset ja raskaana olevat naiset voivat ostaa säännöstelykortilla yhden 80 gramman sämpylän päivässä. Pinar del Ríossa on helmikuun lopulta asti myyty leipää vain alle 15-vuotiaille lapsille.

Kuuba on pyytänyt ensimmäistä kertaa koskaan kiireellistä elintarvikeapua YK:lta. Maailman ruokaohjelma (WFP) kertoo saaneensa Kuuban hallitukselta virallisen viestin, jossa pyydetään maitojauhetta, jotta maa voi jatkaa kuukausittaisen maitoannoksen jakamista alle 7-vuotiaille lapsille.

Maidosta on ollut Kuubassa pulaa jo vuosien ajan, vaikka alle kouluikäisille lapsille ja sairauksien vuoksi erityisruokavaliota noudattaville on yleensä voitu taata kuukaudessa tietty määrä maitoa säännöstelykortilla tuettuun hintaan.

Maidon saatavuus on kuitenkin heikentynyt viime kuukausina. Joissakin maakunnissa on vähennetty jaettavia maitomääriä, kun taas toisissa maakunnissa on ryhdytty jakamaan vitaminoituja juomia maidon korvikkeena. Kuubassa on mahdollista löytää tuoretta maitoa ja maitojauhetta joistakin yksityisen sektorin yrityksistä, mutta niiden hinnat eivät ole kuubalaisten suuren enemmistön ulottuvilla.

Toimenpiteet maataloustuotannon vauhdittamiseksi eivät ole johtaneet elintarviketarjonnan kasvamiseen.
Toimenpiteet maataloustuotannon vauhdittamiseksi eivät ole johtaneet elintarviketarjonnan kasvamiseen.

Maataloustuotanto laskee

Kuuban maatalous vastaa yhä huonommin väestön elintarviketarpeisiin. Viranomaiset ovat kertoneet, että esimerkiksi säännöstelykortilla myytävät tuotteet ovat jo lähes sataprosenttisesti tuontitavaraa – sokeria myöten.

Maatalousministeriön mukaan esimerkiksi kananmunien tuotanto on laskenut kolmessa vuodessa alle puoleen: vuonna 2020 tuotettiin viisi miljoonaa munaa päivässä, viime vuonna enää 2,2 miljoonaa. Se riittää vain viiteen kananmunaan kuukaudessa henkilöä kohden.

Valtiontelevision Mesa Redonda -ohjelmassa kerrottiin, että vuonna 2017 tuotettiin sianlihaa 199 700 tonnia, vuonna 2022 enää 16 500 tonnia. Lannoitteiden ja muiden tuotantopanosten puutteen vuoksi riisin tuotanto on laskemassa tasolle, joka on vain kymmenen prosenttia siitä määrästä, joka tuotettiin muutama vuosi sitten. Papujen tuotanto vastaa vain yhdeksää prosenttia siitä määrästä, mitä vuonna 2016 tuotettiin.

Hinnat nousevat jatkuvasti

Vähenevän tuotannon lisäksi kuubalaisten elämää vaikeuttaa jatkuva hintojen nousu. Kuubassa inflaatiota on vaikeaa mitata samalla tapaa kuin muissa maissa, koska esimerkiksi elintarvikkeita myydään useilla eri tavoilla ja hinnoilla (säännöstelyelintarvikkeet, valuuttakaupat, maataloustorit, mustan pörssin kauppa jne,). Kuukausittainen inflaatio oli viime vuonna yli 34 prosenttia, mikä tarkoittaa erittäin korkeaa inflaatiota. Kuluttajahintaindeksi osoittaa elintarvikkeiden osalta yli 550 prosentin nousua.

Ulkomaanvaluutan epävirallisen vaihtokurssin nousu vaikuttaa myös kuubalaisten ostovoimaan, koska maahantuojat hinnoittelevat ulkomaanvaluutan hankintakustannukset vähittäishintoihinsa. Euron arvo on noussut jo 330 pesoon epävirallisilla markkinoilla, kun virallisen vaihtokurssin mukaan se on n. 120 pesoa.

Kuuban kommunistisen puolueen ylin johto on ilmoittanut, että tänä vuonna toteutetaan makrotalouden vakautusohjelma. Toimenpiteillä on tarkoitus nostaa maa pois syvästä kriisistä, joka on jatkunut jo kolme vuotta. Hallitus on myöntänyt, ettei se ole pystynyt täyttämään viime vuoden makrotalouden ennusteita, mikä on johtanut julkisen talouden alijäämän kasvuun yli 44 prosentilla. Ennustetun talouskasvun sijaan viime vuonna talous supistui eli talouskasvu jäi miinusmerkkiseksi.

Kommunistipuolueen mukaan vakautusohjelmalla pyritään korjaamaan nykyistä raha, rahoitus- ja finanssipoliittista epätasapainoa. Ehdotettuihin toimenpiteisiin kuuluvat talouden dollarisaation vähentäminen, vakaan valuuttakurssin luominen ja tiukka finanssipolitiikka.

Vakautusohjelman konkreettista sisältöä ei ole julkistettu, mutta ensimmäisten toimenpiteiden joukossa Kuuban hallitus korotti maaliskuun alusta lähtien polttoaineen hintaa jopa 500 prosenttia. Lisäksi sähkön hintaa korotetaan 25 prosenttia eniten sähköä kuluttavien asiakkaiden osalta. Myös veden, julkisen liikenteen ja monien ruoanlaitossa tarvitsemien kaasukanisterien hintoja korotetaan.

Potkut talousministerille

Epäonnistuneen talouspolitiikan kasvoina on toiminut viime vuosina talousminsteri Alejandro Gil Fernández, joka sai yllättäen potkut tehtävästään helmikuussa.

Jo joulun alla Kuuban presidentti Miguel Díaz-Canel kritisoi parlamentein istunnossa talousuudistusten suunnittelua ja puutteellista täytäntöönpanoa: "hyväksyttyjen normien valvonnan ja puolustuksen puute sekä niiden täytäntöönpanosta vastaavien valtion yksiköiden riittämätön toiminta ovat vahvistaneet virheitä."

Vallankumouksen vuosipäivänä 1. tammikuuta puhunut Raúl Castro puolestaan kehotti niitä johtajia, jotka "riittämättömän kapasiteetin, puutteellisen valmistautumisen tai yksinkertaisesti väsymyksen vuoksi eivät ole kykeneviä vastaamaan tämän hetken vaatimaan tehtävään", "luopumaan tehtävistään".

Maaliskuussa Kuuban valtionmedia välitti presidentin tiedotteen, jossa kerrottiin entisen talousministerin asettamista syytteeseen. Tiedotteen mukaan sisäministeriön elimet ovat tutkineet Kuuban entisen varapääministerin ja entisen talousministerin Alejandro Gil Fernándezin tapausta tasavallan yleisen syyttäjänviraston pyynnöstä ja "puolueen keskuskomitean politbyroon ja valtioneuvoston ennakkohyväksynnällä".

Tiedotteen mukaan Gil Fernández "on tunnustanut vakavat syytökset ja sen vuoksi eronnut puolueen keskuskomitean jäsenyydestä ja kansanvallan kansalliskokouksen edustajantoimesta".

Hallitus ripittää Yhdysvaltoja

Tilanteen tiukentuessa Kuuban hallitus on syyttänyt vallankumouksen vastaisia tiedotusvälineitä ja nimettömiä sosiaalisen median vaikuttajia levottomuuksien ja väkivallan lietsomisesta Yhdysvaltojen tuella. 

Kuuban apulaisministeri Carlos Fernández de Cossío kutsui 18. maaliskuuta 2024 Yhdysvaltain asiainhoitajan Benjamin Ziffin puhutteluun ulkoasiainministeriöön ja ilmoitti hänelle virallisesti Kuuban torjuvan jyrkästi Yhdysvaltain hallituksen ja sen Kuuban-suurlähetystön puuttumisen Kuuban sisäisiin asioihin.

"Jos Yhdysvaltojen hallitus olisi edes minimaalisesti ja rehellisesti huolissaan Kuuban väestön hyvinvoinnista, se poistaisi Kuuban mielivaltaisesta luettelosta valtioista, joiden väitetään tukevan terrorismia; se lopettaisi maan tarvitsemien polttoainetoimitusten vainoamisen; se lopettaisi kaikkien Kuuban rahoitustoimien jahtaamisen maailmassa; se lopettaisi Kuuban lääketieteellisten yhteistyöohjelmien törkeän vainoamisen maailmassa; se lopettaisi pelottelemasta liikemiehiä, matkailijoita, taiteilijoita ja kaikkia muita, jotka katsovat, että heillä on intressi ja oikeus olla vuorovaikutuksessa Kuuban kansan kanssa", Kuuban ulkoministeriö jyrähti tiedotteessaan.

Teksti: Tomi Kuhanen
Kuvat: Unspslash/Polina Kuzovkova