Elintarvikepula ja roskaruoan suosio rasittavat Kuubaa

10.06.2024
Camila Martelin ja Zulema Mesan yritys valmistaa granolaa, muffinsseja, energia- ja proteiinipatukoita sekä linssileipää ilman säilöntäaineita, väriaineita tai lisättyjä sokereita.
Camila Martelin ja Zulema Mesan yritys valmistaa granolaa, muffinsseja, energia- ja proteiinipatukoita sekä linssileipää ilman säilöntäaineita, väriaineita tai lisättyjä sokereita.

Kuubalaisten ruokavaliota kurittavat maataloustuotannon haasteet, köyhyys ja saarivaltioon rantautuneet epäterveelliset ruokailutavat. Pahin talouskurimus vuosikymmeniin vaikeuttaa tilannetta.

Kun Camila Martel ja Zulema Mesa eivät löytäneet terveellisiä välipaloja havannalaiskauppojen hyllyiltä, he päättivät tehdä niitä itse. He valmistavat Zuca saludable -yrityksessään muun muassa granolaa sekä energia- ja proteiinipatukoita.

Martelin mukaan terveellisen ruokavalion noudattaminen on Kuubassa tällä hetkellä vaikeaa, sillä hinnat ovat korkealla ja monipuolista ravintoa ei lähestulkoon ole saatavilla

"Vaikka pula usein pakottaa syömään sitä, mitä löytyy, ihmiset etsivät keinoja terveellisempään ruokavalioon", Martel sanoo.

Saarivaltiossa onkin viime vuosina perustettu useita yrityksiä, jotka kannustavat terveelliseen ruokavalioon.

Maataloustuotannon haasteet

Kuuban maataloutta piinaa pääoman puute, vanhentunut teknologia, pula polttoaineesta ja lannoitteista sekä huono sato ja logistiikan ongelmat. Lisäksi Yhdysvaltojen kauppasaarto vaikeuttaa luottojen ja ulkomaisten investointien saantia. Niitä tarvitaan maataloussektorin modernisointiin. Heikko kotimaan tuotanto pitää hinnat korkeina ja pakottaa maan tuomaan noin 80 prosenttia elintarvikkeistaan.

Kuuban hallitus yrittää lisätä omaa tuotantoa tukemalla alueellisia kehityshankkeita ja hillitsemällä maaseudulta kaupunkeihin tapahtuvaa muuttoliikettä. Elintarvikealalla ei kuitenkaan ole riittävästi resursseja sen potentiaalin hyödyntämiseksi. Vuonna 2023 vain 3,1 prosenttia investoinneista suuntautui maalouteen, kun taas liike-elämän palvelut, kuten kiinteistöala ja hotellien rakentaminen saivat 24,6 prosenttia.

Työntekijä palvelee asiakasta torilla Havannassa. Valtion kuukausittaisen ruoka-annoksen loputtua kuubalaiset haalivat lopun ruoan kaupoista ja toreilta, usein korkeaan hintaan.
Työntekijä palvelee asiakasta torilla Havannassa. Valtion kuukausittaisen ruoka-annoksen loputtua kuubalaiset haalivat lopun ruoan kaupoista ja toreilta, usein korkeaan hintaan.

Köyhimmillä myös köyhin ravinto

Terveellisen ravinnon saatavuutta hankaloittaa myös köyhyys ja eriarvoisuus. Vaikka Kuuban valtio takaa kaikille kansalaisille tietyn määrän perusruokaa kuussa, se ei riitä ravitsemuksellisesti. Lisäksi ruoan jakelu on takellellut jo yli vuoden ajan valuuttavajeen ja kansainvälisten markkinoiden hintojen nousun vuoksi. Tämä vaikuttaa etenkin pienituloisiin perheisiin ja eläkeläisiin.

Valtion myöntämä ruokapaketti ei kestä kuukauden loppuun, jolloin kansalaiset joutuvat haalimaan ruokansa kaupoista, markkinoilta, mustasta pörssistä ja mistä milloinkin, missä hinnat ovat liian korkeita maan köyhimmälle väestölle.

Lihavuus ja pikaruoka ongelmana

Vaikka McDonald'seja ei Havannan kaupunkikuvassa näykään, on prosessoidun ruoan, sokeripitoisten juomien ja pikaruokien suosio kasvanut myös Kuubassa. Se on johtanut ylipainoon, lihavuuteen ja kroonisiin sairauksiin, kuten diabetekseen ja sydänsairauksiin.

Kuuban haasteet eivät ole ainutlaatuisia. Monissa muissakin kehitysmaissa kamppaillaan ruokapulan, epätasa-arvon ja epäterveellisten ruokailutapojen kanssa. Kansainvälisen maatalouskehitysjärjestön (FIDA) mukaan ali- ja keskituloisten maiden lihavuusasteet lähestyvät jo rikkaiden maiden tasoa. Kuuban terveysministeriön mukaan lihavuus on lisääntynyt myös lapsilla ja nuorilla.

Fysioterapeutti ja yrittäjä Greisy de la Caridad González haluaa edistää kuubalaisten terveellistä ruokavaliota lapsuudesta lähtien.
Fysioterapeutti ja yrittäjä Greisy de la Caridad González haluaa edistää kuubalaisten terveellistä ruokavaliota lapsuudesta lähtien.

Greisy de la Caridad González ryhtyi opiskelemaan lasten terveellistä ravintoa tullessaan itse äidiksi. Pian terveellinen ruokavalio laajeni liiketoiminnaksi. "Kaupoissa ei juurikaan ole terveellistä vauvanruokaa, ja vanhemmat usein valitsevat tuotteen sen ulkonäön eivätkä ainesosien perusteella", González sanoo.

Delicias bebé -yritystä pyörittävä González kauhistelee kuinka jo pikkuvauvoille annetaan limonadia, keksejä ja sipsejä. Itse hän valmistaa tuotteensa hedelmistä sekä vihanneksista, ja makeuttaa ne hunajalla. Yrittäjä on huomannut ihmisten kuvittelevan, että vain diabeetikot tai keliaakikot tarvitsevat terveellistä ruokavaliota.

"Ongelmista huolimatta terveellinen ruokavalio on Kuubassa tänäkin päivänä mahdollinen. Tarvitaan vain elintapojen muutoksia ja kykyä yhdistellä saatavilla olevia tuotteita", González sanoo.

Teksti: IPS – Luis Brizuela
Kuvat: Jorge Luis Baños/IPS
(Inter Press Service)