Elintarvikepula ja roskaruoan suosio rasittavat Kuubaa
Kuubalaisten ruokavaliota kurittavat maataloustuotannon haasteet, köyhyys ja saarivaltioon rantautuneet epäterveelliset ruokailutavat. Pahin talouskurimus vuosikymmeniin vaikeuttaa tilannetta.
Kun Camila Martel ja Zulema Mesa eivät löytäneet terveellisiä välipaloja havannalaiskauppojen hyllyiltä, he päättivät tehdä niitä itse. He valmistavat Zuca saludable -yrityksessään muun muassa granolaa sekä energia- ja proteiinipatukoita.
Martelin mukaan terveellisen
ruokavalion noudattaminen on Kuubassa tällä hetkellä vaikeaa, sillä hinnat
ovat korkealla ja monipuolista ravintoa ei lähestulkoon ole saatavilla
"Vaikka pula usein pakottaa syömään sitä, mitä löytyy, ihmiset etsivät keinoja terveellisempään ruokavalioon", Martel sanoo.
Saarivaltiossa onkin viime vuosina
perustettu useita yrityksiä, jotka kannustavat terveelliseen ruokavalioon.
Maataloustuotannon haasteet
Kuuban maataloutta piinaa pääoman
puute, vanhentunut teknologia, pula polttoaineesta ja lannoitteista sekä huono
sato ja logistiikan ongelmat. Lisäksi Yhdysvaltojen kauppasaarto vaikeuttaa
luottojen ja ulkomaisten investointien saantia. Niitä tarvitaan
maataloussektorin modernisointiin. Heikko kotimaan tuotanto pitää hinnat
korkeina ja pakottaa maan tuomaan noin 80 prosenttia elintarvikkeistaan.
Kuuban hallitus yrittää lisätä omaa
tuotantoa tukemalla alueellisia kehityshankkeita ja hillitsemällä maaseudulta
kaupunkeihin tapahtuvaa muuttoliikettä. Elintarvikealalla ei kuitenkaan ole
riittävästi resursseja sen potentiaalin hyödyntämiseksi. Vuonna 2023 vain 3,1
prosenttia investoinneista suuntautui maalouteen, kun taas liike-elämän
palvelut, kuten kiinteistöala ja hotellien rakentaminen saivat 24,6
prosenttia.
Köyhimmillä myös köyhin ravinto
Terveellisen ravinnon saatavuutta
hankaloittaa myös köyhyys ja eriarvoisuus. Vaikka Kuuban valtio takaa kaikille
kansalaisille tietyn määrän perusruokaa kuussa, se ei riitä
ravitsemuksellisesti. Lisäksi ruoan jakelu on takellellut jo yli vuoden ajan
valuuttavajeen ja kansainvälisten markkinoiden hintojen nousun vuoksi. Tämä
vaikuttaa etenkin pienituloisiin perheisiin ja eläkeläisiin.
Valtion myöntämä ruokapaketti ei kestä
kuukauden loppuun, jolloin kansalaiset joutuvat haalimaan ruokansa kaupoista,
markkinoilta, mustasta pörssistä ja mistä milloinkin, missä hinnat ovat liian
korkeita maan köyhimmälle väestölle.
Lihavuus ja pikaruoka ongelmana
Vaikka McDonald'seja ei Havannan
kaupunkikuvassa näykään, on prosessoidun ruoan, sokeripitoisten juomien ja
pikaruokien suosio kasvanut myös Kuubassa. Se on johtanut ylipainoon,
lihavuuteen ja kroonisiin sairauksiin, kuten diabetekseen ja sydänsairauksiin.
Kuuban haasteet eivät ole ainutlaatuisia. Monissa muissakin kehitysmaissa kamppaillaan ruokapulan, epätasa-arvon ja epäterveellisten ruokailutapojen kanssa. Kansainvälisen maatalouskehitysjärjestön (FIDA) mukaan ali- ja keskituloisten maiden lihavuusasteet lähestyvät jo rikkaiden maiden tasoa. Kuuban terveysministeriön mukaan lihavuus on lisääntynyt myös lapsilla ja nuorilla.
Greisy de la Caridad González ryhtyi
opiskelemaan lasten terveellistä ravintoa tullessaan itse äidiksi. Pian
terveellinen ruokavalio laajeni liiketoiminnaksi. "Kaupoissa ei juurikaan
ole terveellistä vauvanruokaa, ja vanhemmat usein valitsevat tuotteen sen
ulkonäön eivätkä ainesosien perusteella", González sanoo.
Delicias bebé -yritystä pyörittävä
González kauhistelee kuinka jo pikkuvauvoille annetaan limonadia, keksejä ja
sipsejä. Itse hän valmistaa tuotteensa hedelmistä sekä vihanneksista, ja
makeuttaa ne hunajalla. Yrittäjä on huomannut ihmisten kuvittelevan, että vain
diabeetikot tai keliaakikot tarvitsevat terveellistä ruokavaliota.
"Ongelmista huolimatta
terveellinen ruokavalio on Kuubassa tänäkin päivänä mahdollinen. Tarvitaan
vain elintapojen muutoksia ja kykyä yhdistellä saatavilla olevia
tuotteita", González sanoo.
Teksti: IPS – Luis Brizuela
Kuvat: Jorge Luis Baños/IPS
(Inter Press Service)