PRIKAATIMATKAT KUUBAAN

Solidaarisuusprikaatit ovat Suomi-Kuuba-seuran perinteinen ja ainutlaatuinen tapa edistää ruohonjuuritason ystävyyttä suomalaisten ja kuubalaisten välillä.

Lähde kanssamme juhlavuoden prikaatimatkalle Las Tunasiin! Suomalaisten oman prikaatin ajankohta on 26.6.-9.7.2019. Juhlistamme Kuuban vallankumouksen 60-vuotisjuhlaa mielenkiintoisella ohjelmalla ja tekemällä vapaaehtoistyötä Las Tunasin lastensairaalaa remontoiden. Matkan aikana vierailemme myös 500-vuotisjuhlaa viettävässä Havannassa, Santa Clarassa ja Santiago de Cubassa sekä suomalaisten aikanaan asuttamassa Omajan kylässä.

Lue lisää ja katso ohjelma täältä

Kansainvälisiä vapaaehtoistyön prikaateja järjestetään yhteistyössä kuubalaisen kansojen välisen ystävyysjärjestön ICAP:n kanssa. Talvella on pohjoismainen prikaati, vappuna kansainvälinen prikaati ja kesällä eurooppalainen prikaati. Lisätietoja saat Suomi-Kuuba-seurasta.

Kansainvälinen vappuprikaati 22.4.-5.5.2019


Prikaatihistoriaa

Suomalaiset ovat osallistuneet Kuubassa järjestettyihin prikaateihin vuodesta 1970 lähtien, jolloin järjestettiin ensimmäinen pohjoismainen työ- ja solidaarisuusprikaati. Prikaatien ajatuksena oli tukea Kuuban vallankumousta Yhdysvaltojen asetettua maan kauppasaartoon vuonna 1962. Kansainväliset prikaatit järjestetään noin 40 kilometriä Havannasta sijaitsevalla Julio Antonio Mellan leirialueella.

Suomalaisten prikaatimatkojen järjestäjänä on ollut vuonna 1963 perustettu Suomi-Kuuba-seura. Työtehtävät prikaateissa ovat vaihdelleet rakennustöistä maataloustöihin sitruuna- ja bataattipelloilla. Kerran on kuulemma kokeiltu myös sokeriruokopellolla työskentelyä, mutta tässä työssä pohjoismaiset eivät oikein menestyneet.

Vielä 1970-, 80- ja 90-luvuilla prikaatimatka kesti kuukauden ja työmäärä oli merkittävästi suurempi kuin nykyisin.

Nykyään suomalaiset voivat osallistua talviprikaatiin, vappuprikaatiin, eurooppalaiseen prikaatiin tai suomalaisten omaan Las Tunasin prikaatiin. Prikaatimatka ei ole pelkkää työtä, se on myös historiaa, kulttuuria, kuubalaiseen yhteiskuntaan tutustumista, juhlia ja uusia ystäviä. Suomi-Kuuba-seuran järjestämät suomalaisten omat prikaatit ovat painotukseltaan yhteiskunnallisia ja kulttuurisia. Vapaaehtoistyön lomassa järjestetyt aktiviteetit ovat yleisemminkin kiinnostavia tilaisuuksia perehtyä kuubalaiseen, hyvin monimuotoiseen kulttuuriin, maan historiaan ja yhteiskunnalliseen toimintaan sen eri muodoissa.

Vielä 80-luvulla prikaatiin päästiin valintaprosessin kautta. Seuran järjestösihteerinä aiemmin toiminut Kristiina Satola kertoo, että kiintiönä oli 40 suomalaista, jotka seuran hallitus valitsi. Tavoitteena oli saada prikaateihin eri ammatteja edustavia ihmisiä. Valintaa ei tehty puoluepolitiikan mukaan vaan siksi, että joukko edustaisi Suomea mahdollisimman kattavasti. Prikaateissa on ollut tavoitteena tehdä myös Suomea tunnetuksi Kuubassa. Vuosien aikana prikaateihin on osallistunut myös nimekkäitä suomalaisia poliitikkoja ja kansanedustajia. Kaikkineen suomalaisia brigadisteja on vuosien aikana ollut yli tuhat.

Juuria ei voi unohtaa: prikaatimatkat ovat jatkoa vuosikymmenien solidaarisuustoiminnalle, jolla pyritään tukemaan kuubalaisen yhteiskunnan kehittymistä. Yhteistyökumppaneina Suomi-Kuuba-seuran prikaateissa on ollut ICAP, Kuuban kansojenvälisen ystävyyden instituutti ja sen matkatoimisto Amistur.