TOIMI KAUPPASAARRON LOPETTAMISEKSI!

YK:n yleiskokous äänestää 31.10.2018 Yhdysvaltain Kuuban vastaisen kauppa-, talous-ja finanssisaarron lopettamisesta 27. kerran.

Saarto aiheuttaa vuosittain valtavia taloudellisia menetyksiä Kuuballe. Pelkästään viime vuonna kauppasaarron kustannukset olivat yli 4,3 miljardia dollaria. Tämä raha on pois maan taloudellisesta kehittämisestä, investoinneista ja ihmisten hyvinvoinnista.

Saarron seuraukset näkyvät kuubalaisten jokapäiväisessä elämässä. Saarto pahentaa maan elintarvikepulaa, vaikeuttaa lääkkeiden ja sairaaloissa käytettävien laitteiden tuomista maahan ja aiheuttaa ongelmia koulutuksessa ja tutkimuksessa.

✏️Allekirjoita vetoomus

Viime vuonna YK:n 193:sta jäsenvaltiosta 191 äänesti saarron lopettamisen puolesta. Vastaan äänestivät Yhdysvallat ja Israel.

» Vetoa Yhdysvaltain hallitukseen ja kongressiin, jotta ne kunnioittaisivat YK:n yleiskokouksen päätöstä ja lopettaisivat jo 56 vuotta kestäneen Kuuban kauppa-, talous- ja finanssisarron.

Kauppasaarto on aiheuttanut Kuuban taloudelle nykyhinnoilla 134,5 miljardin dollarin menetykset.

Vuoden aikana saarto aiheutti Kuuban elintarvike-sektorille 413 miljoonan dollarin vahingot.

Saarron vuoksi Kuuba ei saa hankittua kaikkia erityisopetusta vaativien lasten tarvitsemia opetusvälineitä.

tutustu kauppasaarron vaikutuksiin

Kauppasaarron vuoksi monien koneiden, varaosien ja lääkkeiden hankkiminenvälikäsien kautta voi tulla Kuuballe jopa 30-40 prosenttia kalliimmaksi kuinsuoraan valmistajalta ostettuna. Moni kansainvälinen yritys karttaa Kuubaasiinä pelossa, että ne suljetetaan rangaistukseksi Yhdysvaltojen markkinoidenulkopuolelle. Muun muassa Philips perui aikoinaan sairaalalaitteiden kaupan Kuuban kanssa USA:n painostuksen takia.

Kauppasaarrolla yritetään myös estää Kuuban vientiä. Jos esimerkiksi kuubalaista nikkeliä lisätään vaikkapa Kanadassa tehtävään teräkseen, tätä terästä sisältäviä tuotteita ei saa viedä Yhdysvaltoihin.

Ehkä pahinta jälkeä USA:n politiikka on saanut aikaan rahoitusmarkkinoilla.Kuuba on käytännössä suljettu kaikkien tavanomaisten kansainvälisten rahoituslähteiden ulkopuolelle ja joutuu siksi maksamaan luotoistaan korkeampaa korkoa kuin muut maat. Lisäksi USA rankaisee sakoilla kansainvälisiä pankkeja, jotka välittävät käteisdollareita Kuuban ja muiden maiden välillä.

Kuuba julkaisee vuosittain yksityiskohtaisen raportin kauppa-, talous- ja finanssisaarron vaikutuksista kuubalaisten terveyteen, ravitsemukseen ja koulutukseen, maan kehitykseen sekä ulkomaankauppaan ja rahoitus- ja pankkisektorin toimintaan. Raportti myös osoittaa esimerkein, että kauppasaarto ei rajoitu Kuubaan, vaan vaikeuttaa myös muiden maiden toimintaa.

TUNNETKO HISTORIAN? 56 vuotta kauppasaartoa

Yhdysvaltojen ja Kuuban suhteet jäätyivät pian sen jälkeen, kun Fidel Castron johtamat vallankumoukselliset ottivat vallan 1959. Kaksi vuotta myöhemmin USA yritti palauttaa vanhan vallan Sikojenlehden maihinnousuoperaatiolla, mutta virallisesti Kuubasta tuli Yhdysvaltojen vihollinen vasta 1962. Silloin presidentti Kennedy julisti Kuuban taloussaartoon vuodelta 1917 juontuvan kaupankäynnin vihollisen kanssa kieltävän lain (Trading with the Enemy Act) perusteella.

Taloussaarto oli kova isku Kuuballe, jonka ulkomaankauppa oli aikaisemmin suuntautunut lähes pelkästään pohjoisnaapuriin. Myös suuri osa tuotantolaitoksista ja ajoneuvoista oli yhdysvaltalaista alkuperää, ja pian tehtaat ja liikenne alkoivat kärsiä varaosien puutteesta.

Vuosien varrella talouspakotteita on välillä höllennetty ja välillä kiristetty. Barack Obaman kauden suojasään jälkeen Yhdysvaltojen ja Kuuban suhteet ovat jälleen kiristyneet. Maailma on muuttunut, mutta USA:n julistama saarto on edelleen voimassa. Talouspakotteet ovat luoneet maiden välille ristiriitaisen suhteen, josta kärsivät molemmat osapuolet – ja ulkopuolisetkin.

Toimi sosiaalisessa mediassa

Tietävätkä ystäväsi, että Kuuba on edelleen kauppasaarron kohteena huolimatta YK:n vuosittaisista päätöslauselmista? Levitä tietoa kauppasaarrosta, ota kantaa ja toimi Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa. Käytä aihetunnisteita #nomasbloqueo ja #unblockcuba.

Voit aloittaa jakamalla tämän sivun ja kutsumalla ystäväsi allekirjoittamaan vetoomuksen.