Tuleva rahauudistus askarruttaa Kuubassa

07.12.2020
Kuubalaiset ovat vuosikymmeniä voineet ostaa tiettyjä perustarvikkeita valtion tukemilla hinnoilla, mutta järjestely loppuu rahauudistuksen myötä. (Kuva: Jorge Luis Baños/IPS)
Kuubalaiset ovat vuosikymmeniä voineet ostaa tiettyjä perustarvikkeita valtion tukemilla hinnoilla, mutta järjestely loppuu rahauudistuksen myötä. (Kuva: Jorge Luis Baños/IPS)

Palkkoja luvataan korottaa, mutta samalla nousevat hinnatkin.

Kuubalaiset odottavat pelonsekaisella jännityksellä, milloin valtiovalta panee toimeen lokakuussa esittelemänsä rahauudistuksen. Sen on määrä tehdä loppu kahden rinnakkaisen valuutan järjestelmästä ja vauhdittaa taloutta.

Kuubassa tarvittavat taloudelliset ja sosiaaliset uudistukset linjattiin jo vuonna 2011 ja hyväksyttiin lopullisesti 2016. Rahauudistus on osa pakettia.

Kahden valuutan järjestelmään jouduttiin 1990-luvun alussa Kuubaa tukeneen Neuvostoliiton ja muiden sosialistimaiden romahdettua. Kuuba salli 1993 Yhdysvaltain dollarin käytön arvoaan menettäneen pesonsa (CUP) rinnalla.

Vuonna 2004 dollari korvattiin vuodesta 1994 rajoitetussa käytössä olleella vaihdettavalla pesolla (CUC), jonka arvo oli sidottu dollariin. CUP jäi käyttöön sen rinnalla.

Viranomaisten mukaan kaksoisvaluutta vaikeuttaa yritysten rahoitustilanteen arviointia ja vertailua maailmantalouteen. Lisäksi se vaikuttaa palkkoihin, hintoihin ja valtion tukiaisiin.

Kääntyykö tulopyramidi?

Valuuttojen yhdistämistä on pohjustettu muun muassa niin, että molemmat rahat kelpaavat tietyissä liikkeissä. Mutkikkaaksi kuvattu muutosvaihe arveluttaa silti monia.

Eläkeläinen Eloína Estupiñán on uudistuksesta huolissaan. "Asiasta on puhuttu jo kymmenen vuotta, mutta nyt on huono hetki toteuttaa se. Kaupat ovat likimain tyhjiä, ja monien elintarvikkeiden hinnat nousevat ulottumattomiin. Toivon, että uudistus tosiaan auttaisi kohentamaan taloutta ja tekemään elämästämme parempaa."

Liiketalousoppilaitoksen opettaja Soraya Martínez uskoo, että uudistus tekee lopun jatkuvien uudelleenjärjestelyjen kierteestä ja merkitsee todellista askelta johonkin suuntaan.

"Toivottavasti uudistus saavuttaa päätavoitteensa eli vauhdittaa tavaroiden ja palvelujen tuotantoa ja kääntää samalla väestön tuloja kuvaavan pyramidin ylösalaisin", hän sanoo.

Kuuban peso eli CUP (vas) jatkaa olemassaoloaan uudistuksen jälkeen, kun taas vaihdettava peso eli CUC katoaa. (Kuva: Jorge Luis Baños/IPS)
Kuuban peso eli CUP (vas) jatkaa olemassaoloaan uudistuksen jälkeen, kun taas vaihdettava peso eli CUC katoaa. (Kuva: Jorge Luis Baños/IPS)

Tukiaiset poistuvat

Uudistus alkaa "päivänä nolla", jota ei ollut julkistettu joulukuun alkuun mennessä. Silloin CUC poistuu käytöstä ja CUP devalvoituu. Hinnat nousevat ja perustarvikkeille annetut valtion tuet lakkaavat, mutta palkkoja ja eläkkeitä korotetaan, ekonomisti Ricardo Torres selittää.

Tulot kasvavat keskimäärin viisinkertaisiksi, mutta samalla katoavat kupongit, joilla 11,5 miljoonaa kuubalaista on pystynyt ostamaan perustarvikkeita edullisesti vuodesta 1962 lähtien. Kuubalaisten keskipalkka on alle 20 euroa kuussa ja eläke puolet siitä.

"Minulla on pankissa säästöjä, jotka menettävät arvonsa CUP:n devalvoituessa. Se hermostuttaa", puuseppä Rogelio Céspedes sanoo.

Rahauudistus tulee Kuuban taloudelle huonoon aikaan, sillä koronapandemia on kutistanut maan tärkeimpiä tulonlähteitä. Niihin kuuluvat ammattihenkilöstön lähettäminen ulkomaille, turismi ja rahalähetykset ulkomailla asuvilta kuubalaisilta.

Rahalähetykset puolittuneet

Yhdysvaltalainen The Havana Consulting Group laskee, että raha- ja tavaralähetykset Kuubaan ovat huvenneet 54 prosenttia vuodesta 2019.

Kuuballa on vaikeuksia maksaa ulkomaisia velkojaan, ja presidentti Donald Trumpin johdolla kiristetty kauppasaarto on entisestään kaventanut sen taloudellista liikkumatilaa. Kuuban kansantuotteen ennustetaan kutistuvan tänä vuonna kahdeksan prosenttia.

Ekonomisti Mauricio de Mirandan mukaan rahauudistus ei ole täydellinen, sillä vuonna 2019 sallittu osittainen "dollarisaatio" jatkuu. Tietyt kaupat, jotka myyvät haluttuja mutta vaikeasti saatavia tuotteita, hyväksyvät dollarin ja kymmenkunta muuta ulkomaista valuuttaa korttimaksuissa.

Viranomaisten mukaan kyseessä on välttämätön ja tilapäinen tarve hankkia valuuttaa. Jotkut asiantuntijat näkevät siinä uuden väylän eriarvoisuuden kasvattamiseen.

Teksti: IPS - Luis Brizuela

(Inter Press Service)