Omin sanoin: Beatriz Parra González

13.06.2022

Beatriz Parra González on Kuuban uusi suurlähettiläs Suomessa. Tässä artikkelissa hän esittää omin sanoin tervehdyksensä suomalaisille.

Enemmän kuin mikään muu maa ihmiskunnan historiassa, Kuuba on elänyt viimeiset 62 vuotta epäoikeudenmukaisen ja epäinhimillisen taloudellisen tukahduttamispolitiikan alla, joka on rajoittanut kansamme elämää ja kehitysmahdollisuuksia.

Pelkästään viimeisten neljän vuoden aikana Yhdysvaltojen hallitus otti käyttöön yli 240 Kuuban kansaan ja hallitukseen kohdistuvaa toimenpidettä. Kyse ei ole pelkästään kauppasaarron tiukentumisesta, vaan uusista, osittain ennennäkemättömistä toimista, jotka ovat kiihdyttäneet Kuubaa vastaan käytävän taloussodan äärimmäiselle tasolle. Se näkyy materiaalipulana, joka tuntuu kaikkien kuubalaisten jokapäiväisessä elämässä.

Pandemian aikana toiminta oli vielä julmempaa, kun humanitaarisen avun ja bioteknologian tuotteiden vienti Kuubaan estettiin. Tämä näkyy myös lääkkeiden, elintarvikkeiden ja päivittäistarvikkeiden puutteena.

Kaikista näistä vaikeuksista huolimatta olemme panostaneet elämän puolustamiseen. Tämän tuloksena olemme kehittäneet kolme omaa koronarokotetta ja työstämme edelleen kahta rokotekandidaattia, ja samalla olemme vahvistaneet bioteknologiasalkkuamme yli 500 tuotteeseen. Vuoden 2021 loppuun mennessä 86,5 prosenttia Kuuban väestöstä oli saanut täyden rokotussarjan kolmella annoksella omia rokotteitamme - mukaan lukien lapset, mikä on ainutlaatuista maailmassa.

Tänä aikana olemme myös laajentaneet solidaarisuuttamme muille maailman kansoille. 57 lääkintäprikaatia on tukenut pandemian torjuntaa 40 maassa. Olemme tehneet tätä työtä jo kauan, ja jaamme aina sen, mitä meillä on, koska solidaarisuus on juuri sitä.

Kuuban kehitys

Saartoon liittyvistä esteistä huolimatta Kuuba on laatinut kansallisen kehitysstrategian, jossa pienille ja keskisuurille yrityksille annetaan keskeinen asema. Syyskuussa 2021 alkaneen prosessin jälkeen tähän mennessä on hyväksytty 2085 talousalan toimijaa, ja sektoreittain ja painopistealoittain on laadittu yrityssalkku, joka tekee mahdolliseksi ulkomaisille yrityksille ja ulkomailla asuville kuubalaisille investoida kansantalouteemme ja kasvattaa pääomaansa.

Emme ole olleet toimettomina, mutta talouden haasteita ei ole helppo voittaa.

Samaan aikaan Kuubassa on meneillään tärkeitä prosesseja, kuten kansan kuuleminen uudesta perhelainsäädännöstä, jolla pyritään tarjoamaan laajat oikeudet kaikenlaisille perheille. Tiedämme, ettei yhteiskuntamme ole täydellinen, koska mikään yhteiskunta ei ole, mutta kamppailemme joka päivä päästäksemme eteenpäin taloudellisten paineiden ja Kuuban todellisuutta vääristelevien parjauskampanjoiden keskellä.

Huolimatta epätasavertaisista olosuhteista olemme vallankumouksen 62-vuotisen olemassaolon aikana saavuttaneet paljon urheilun, terveyden, koulutuksen ja kulttuurin alalla. Nämä saavutukset ovat vallankumouksen strategian hedelmiä. Tästä puhutaan vain vähän.

Nykyinen Kuuba on todellisista vaikeuksistaan huolimatta paljon oikeudenmukaisempi ja tasa-arvoisempi maa kuin vuonna 1959, minkä tiedämme hyvin, koska näemme sen muissa maailman alikehittyneissä valtioissa. Demokratiamme ei pelkää kansanäänestyksiä eikä se pelkää kuunnella, mitä kansallamme on sanottavana, kuten teimme perustuslakikansanäänestyksessä vuonna 2019.

Minun historiani

Isäni oli 43-vuotias, juuri samanikäinen kuin minä nyt, kun hän valmistui yliopistosta työläiskurssilta, jonka vallankumous toi kaikkien ulottuville. Isä rakensi talomme ja antoi perheelleen ihmisarvoisen elämän, jonka eteen hän työskenteli väsymättä koko elämänsä ajan. Isäni varttui New Yorkin kaduilla, missä hän nuorena miehenä pesi ikkunoita ja kaupusteli tavaraa kadunkulmissa. Hän opetti meitä rakastamaan maatamme ja kertoi meille kapitalismin ankaruudesta.

Äitini pääsi tuskin yhdeksännelle luokalle, koska hänen täytyi siivota toisten taloja auttaakseen perhettään. Äidin puoleiset isovanhempani asuivat maaseudulla ja heidät karkotettiin monta kertaa. Heitä käytettiin hyväksi maanviljelytöissä ja sitten heidät heitettiin maantielle kuuden lapsensa kanssa.

Tämä on minun historiani, kuubalaisten historia, Kuuban historia ennen vallankumousta. Me, jotka edustamme Kuubaa, emme ole sen kummempia kuin kansamme, olemme tulosta kansamme historiasta.

Toiveet Kuuban ystäville

Suomalaisia ystäviämme kiitän tuestanne ja lahjoituksistanne lääkkeiden ja lääkintätarvikkeiden ostamiseksi, sillä pankkisiirtoihin kohdistuva saarto estää monesti ostot. Kehotamme teitä lisäämään toimia Kuuban tukemiseksi, sillä Kuuba elää vaikeita aikoja ja luottaa kansainväliseen solidaarisuuteen.

Kannustamme teitä liittymään Kuubaa tukevaan eurooppalaiseen liikkeeseen, joka on käynnistänyt UnblockCuba-kampanjan. Kehotamme teitä työskentelemään ystävyysseuran laajentamiseksi koko maahan, jossa tiedämme olevan paljon ihmisiä, jotka rakastavat Kuubaa ja ovat valmiita puolustamaan sitä täydestä sydämestään.

Kehotamme teitä työskentelemään enemmän sosiaalisessa mediassa, jossa tapahtuvat julmimmat disinformaatiokampanjat. Kuuba tarvitsee ystäviltään rakkautta, tukea, myötäelämistä ja solidaarisuutta, jota se on itse kylvänyt ympäri maailmaa.

Voitte luottaa suurlähetystömme tukeen ja henkilökohtaiseen tukeeni kaikissa ponnisteluissa ja aloitteissa, joita ohjaa rakkaus Kuubaa kohtaan.