Nukkuvien puolue vahvistui Kuubassa

29.11.2022

Äänestysinto jäi aiempia vuosia laimeammaksi keskellä talouskriisiä pidetyissä kuntavaaleissa.

Kuubassa pidettiin sunnuntaina 27.11.2022 kunnallisvaalit, joissa kansalaiset valitsivat maalle uudet valtuutetut paikallishallintoon. Vaaleissa valituksi tuli yli 11 000 valtuutettua, joista aiempaa useampi on nainen (44 prosenttia). Alle 35-vuotiaiden valtuutettujen määrä puolestaan laski kaksiin aikaisempiin vaaleihin verrattuna.

Kunnallisvaalien ehdokkaat asetetaan asuinalueilla pidettävissä valintakokouksissa, joissa asukkaat päättävät ehdokkaaksi hyväksyttävistä henkilöistä julkisella kättennostoäänestyksellä. Vaalikampanjat ja omien tavoitteiden esittely ovat kiellettyjä - ehdokkaista julkistetaan vain viranomaisten laatima biografia. Äänestäjät eivät äänestä koko kunnan ehdokkaita, vaan jokaisella vaalialueella on yleensä pari-kolme ehdokasta, joista yksi valitaan.

Kuntavaalit ovat Kuuban ainoat vaalit, joissa äänestäjät voivat tehdä äänestyspäätöksen useamman ehdokkaan joukosta. Kaksi kertaa vuodessa kokoontuvan parlamentin vaaleissa jokaista kansanedustajan paikkaa kohti on vain yksi ehdokas. Tasavallan presidentin valitsee parlamentti ja tässäkin äänestyksessä ehdokkaita on vain yksi.

Laskeva äänestysprosentti

Suurin mielenkiinto kuntavaaleissa kohdistui äänestysaktiivisuuteen, joka alkaa lähestyä eurooppalaista tasoa. Vaalipäivän mittaan julkistettujen lukujen mukaan äänestäminen sujui aamupäivän aikana aiempiin vuosiin verrattuna laiskasti, vaikka Kuuban television koko päivän kestäneessä vaalilähetyksessä hehkutettiin kansalaisten äänestysintoa eri puolilla maata.

Illansuussa vaaliviranomaiset pidensivät yllättäen äänestyspaikkojen aukioloaikaa tunnilla koko maassa, kun äänestysprosentti näytti jäävän kuubalaisittain hyvin alhaiseksi. Kansallinen vaalineuvosto lykkäsi tulosten julkistamista vaaleja seuranneeseen päivään.

Alustavan vaalituloksen mukaan äänestysaktiivisuus romahti koko sosialistisen Kuuban historian alimmalle tasolle: vaaliuurnilla kävi 68,58 % äänioikeutetuista. Tarkempia alueellisia vaalituloksia ei ole toistaiseksi julkaistu, mutta Tribuna de La Habana -lehden mukaan pääkaupungissa äänestysaktiivisuus jäi 55 prosenttiin. Tyhjien ja hylättyjen äänestyslippujen osuus nousi koko maassa ensimmäistä kertaa yli kymmenen prosentin rajan.

68 prosentin äänestysaktiivisuus ei ole Suomeen verrattuna tai kansainvälisessä vertailussa lainkaan alhainen, mutta Kuubassa muutos on huomattava. Vielä 2000-luvun alussa uurnilla kävi yli 98 prosenttia äänioikeutetuista. Viimeksi pidetyissä kunnallisvaaleissa vuonna 2017 äänestysaktiivisuus oli 89 % ja vuoden 2019 perustuslakikansanäänestyksessä yli 90 %.

Kuuban vaaleissa korkeaa äänestysaktiivisuutta on aina mainostettu kansalaisten tuenosoituksena hallitukselle. Äänestysprosentin selvä lasku saattaa kertoa pitkittyneen talouskriisin aiheuttamasta tyytymättömyydestä ja kasvaneesta kritiikistä hallituksen toimintaa kohtaan. Toisaalta se heijastelee viime vuosina kansalaisten keskuudessa levinnyttä poliittista apatiaa ja passiivisuutta.

Mielipiteitä äänestysaktiivisuudesta

Kuuban hallitus ei ole toistaiseksi kommentoinut vaalitulosta tai äänestysaktiivisuutta mitenkään. Vaalipäivän aamuna äänestyspaikalla haastateltu presidentti Miguel Díaz-Canel totesi, että "vaaliprosessi vahvistaa, että Kuuba säilyttää poliittisen ja yhteiskunnallisen vakautensa".

Kansallisen vaalineuvoston puheenjohtaja Alina Balseiro kuitenkin veti vaaleista lyhyen johtopäätöksen: "Tulokset osoittavat, että kansa tukee edustajiaan ja luottaa vallankumoukseen."

Kommunistisen puolueen Cubadebate-verkkolehdessä julkaistut lukijoiden kommentit eivät kuitenkaan olleet yhtä optimistisia.

"Huomio puolue ja hallitus, tämä on varoitusmerkki väestön tyytymättömyydestä. Toimikaa tarkasti ja nopeasti", kirjoittaa Julio Carmelo Arias Huergo.

"Tulokset ovat huolestuttavia. Aiempina vuosina äänestysprosentti oli yli 90. Tänään äänestysprosentti on vain 68 prosenttia. Yli kolme miljoonaa ei äänestänyt tai antoi hylätyn äänen", kommentoi Marina-niminen kansalainen.

"Näitä huonoja tuloksia pahentaa väestön tyytymättömyys. Useimmissa ongelmissa valtuutetulla ei ole ratkaisua käsissään", toteaa puolestaan José.

Vaikka suurin osa Cubadebaten kommentoijista näkee vaalituloksessa hälytysmerkkejä, muutamien mielestä syytä huoleen ei ole. 

Näin vaalitunnelmia fiilisteli Georgina Macias: "Elimme hyvin tunteikkaita hetkiä, näimme kuinka pioneerit huolehtivat vaaliuurnista ja halusivat nähdä, miten ääntenlaskenta tapahtuu. Koimme jälleen kerran maailman demokraattisimmat vaalit."

Teksti: Tomi Kuhanen