Kuuban terveydenhuoltoa tuetaan ympäri Eurooppaa

21.06.2022
MediCuba-Europan kokouksen osanottajat totesivat, että verkosto on esimerkki yhteistyön voimasta.
MediCuba-Europan kokouksen osanottajat totesivat, että verkosto on esimerkki yhteistyön voimasta.

Eurooppalaisten Kuuba-ystävyysseurojen, solidaarisuusjärjestöjen ja ulkokuubalaisten edustajat kokoontuivat pitkän koronatauon jälkeen Wieniin MediCuba-Europan yleiskokoukseen.

MediCuba-Europa -verkosto perustetiin 1990-luvulla keskellä Kuuban historian syvintä talouskriisiä tukemaan Kuuban terveydenhuoltoa ja toimittamaan kipeästi kaivattua lääkeapua kuubalaisille.

Wienin kokouksessa verkoston perustaja ja puheenjohtaja Franco Cavalli joutui toteamaan, että Kuuba on jälleen yhtä syvässä kriisissä kuin MediCuba-Europan perustamisaikoina Neuvostoliiton ja itäblokin romahtamisen jälkeen.

Kuubassa hiljattain vieraillut Cavalli luonnehti Kuuban tilannetta dramaattiseksi ja enemmän kuin huolestuttavaksi. Ihmiset ovat hyvin väsyneitä ja toivottomia, mikä voi johtaa uusiin levottomuuksiin. Maasta on lyhyessä ajassa lähtenyt kymmeniä tuhansia koulutettuja nuoria, eikä muuttoliikkeelle näy loppua. Tämä heijastuu väistämättä myös terveydenhuollon toimintaan.

Vaikeina aikoina ihmiset Euroopassa ovat kuitenkin näyttäneet vahvan solidaarisuutensa. Lahjoituksia Kuuban terveydenhuollon tukemiseksi on kerätty enemmän kuin koskaan aikaisemmin. MediCuba-Europan verkosto on laajentunut ja auttamishalu on kasvanut kaikkialla Euroopassa. Tuloksena tästä Kuubaan on voitu toimittaa nopeasti pandemian aikana hengityskoneita, lääkkeitä ja ruiskuja ja neuloja koronarokotuksiin.

MediCuba-Europan kautta on tuettu myös Kuuban omien koronarokotteiden kehittämistä. Verkoston edustajana Kuubassa toimiva Manuel Vanegas kertoi, että kansainvälisen sertifioinnin hankkiminen Kuuban rokotteille on jo käynnissä. Kun rokotteilla on kansainvälinen hyväksyntä, niitä voidaan laajemmin myydä ulkomaille ja saada valuuttaa maan lääkehuollon parantamiseksi.

Suomi-Kuuba-seura on aktiivisesti mukana MediCuba-Europan verkostossa keräämässä lahjoituksia lääkkeiden toimittamiseksi Kuubaan. Yhdistämällä voimat eri maissa saadaan merkittäviäkin tuloksia aikaan. Yhteistyön ansiosta Kuubassa voidaan mm. pian aloittaa pienimolekyylisen hepariinin oma tuotanto. Lääkettä käytetään esimerkiksi keuhkoveritulpan, syvälaskimotukoksen ja koronataudin hoidossa.

Teksti: Tomi Kuhanen