Kun lääkkeitä ei ole

28.10.2023
Kuubassa diagnosoidaan vuosittain 450 uutta lasten syöpätapausta. Kuvassa Elizabeth, joka on saanut hoitoa munuaiskasvaimeen William Soler -lastensairaalassa Havannassa.
Kuubassa diagnosoidaan vuosittain 450 uutta lasten syöpätapausta. Kuvassa Elizabeth, joka on saanut hoitoa munuaiskasvaimeen William Soler -lastensairaalassa Havannassa.

Kiristyneet talouspakotteet syventävät Kuuban kroonista lääkepulaa.

Kuubassa diagnosoidaan vuosittain noin 450 uutta lapsuusiän syöpätapausta. Yksi näistä syöpään sairastuneista lapsista on kuusivuotias Yanet*. Tytölle jouduttiin tekemään leikkaus, jossa kallonsisäiselle alueelle juuttunut kasvain poistettiin osittain.

Yanet on saanut kemoterapiaa kasvaimen torjumiseksi, mutta hänelle ei ole voitu antaa lomustiinia, koska kauppasaarron vuoksi Kuuba ei ole pystynyt ostamaan sitä. Lomustiinia käytetään solunsalpaajana syöpien hoitoon ja se on ensisijainen hoitomuoto keskushermostoon vaikuttaviin korkea-asteisiin kasvaimiin.

YK:n yleiskokous käsittelee marraskuussa New Yorkissa Kuuban kauppasaartoa ja äänestää sen lopettamista vaativasta päätöslauselmasta. Samaan aikaan Kuubassa viranomaiset kertovat, että Yanetin tila on pahentunut ja lääkärit kamppailevat tytön pelastamiseksi.

Lääkkeiden ostaminen vaikeaa

Kuuba ei voi ostaa vapaasti lääkkeitä, instrumentteja tai teknologiaa, joiden komponenteista yli 10 prosenttia on peräisin Yhdysvalloista. Jos myyntilupa lääkkeille saadaan, toiset pakotteet kuitenkin usein estävät Kuubalta kansainvälisten luottojen saannin ja vaikeuttavat rahtikuljetuksia. Lisäksi yhä useammat pankit kieltäytyvät välittämästä maksuliikennettä kuubalaisten pankkien ja ulkomaailman välillä rangaistusten pelossa.

Kuuban viranomaiset kertovat, että 1.3.2022–28.2.2023 välisenä aikana Kuuba teki 69 pyyntöä yhdysvaltalaisille lääkealan yrityksille ostaa lääkkeitä ja tarvikkeita kansallisen terveydenhuoltojärjestelmän tarpeisiin. Kolme yritystä vastasi suoralta kädeltä kielteisesti ja 64 yritystä ei ole tähän päivään mennessä vastannut Kuuban pyyntöihin.

Kuuban hallituksen laskelmien mukaan kauppasaarron aiheuttamat vahingot ovat nousseet terveyssektorilla ennätyslukemiin. Kuuba on toimittanut YK:n yleiskokoukselle raportin, jonka mukaan kauppasaarron aiheuttamat menetykset Kuuban terveydenhuollolle olisivat olleet tarkasteltavan vuoden aikana yli 239 miljoonaa dollaria ja lääketuotannossa yli 142 miljoonaa dollaria.

Kokonaisuudessaan pakotteiden aiheuttamia vahinkoja on vaikea arvioida. Kansainvälisten järjestöjen mukaan on kuitenkin kiistatonta, että niistä kärsivät eniten vanhukset, vammaiset, pitkäaikaissairaat ja muut heikoimmassa asemassa olevat kuubalaiset.

Lahjoita lääkeapua Kuubaan

Suomi-Kuuba-seuran keräystili: FI27 5723 8120 2901 17
Keräyksen viitenumero: 1313

Lahjoitukset tekstiviestillä

Lahjoita 10 €: Lähetä tekstiviesti 10 KUUBA numeroon 16588
Lahjoita 20 €: Lähetä tekstiviesti 20 KUUBA numeroon 16588
Lahjoita 30 €: Lähetä tekstiviesti 30 KUUBA numeroon 16588

Talouden rakenteellinen kriisi

Yli 60 vuotta voimassa ollut kauppasaarto on oikeastaan kokoelma erilaisia lakeja ja sanktioita, joilla Yhdysvallat pyrkii (toistaiseksi varsin epäonnistuneesti) muuttamaan Kuuban poliittisen ja talousjärjestelmän. Erityisesti Donald Trumpin kaudella voimaan astuneet uudet pakotteet ovat Kuuban hallituksesta riippumattomienkin talousasiantuntijoiden mukaan iskeneet voimalla viime vuosien aikana.

Pakotteet eivät ole syynä kaikkiin Kuuban ongelmiin, mutta ne osaltaan pahentavat niitä vaikutuksia, joita Kuuban talouden rakenteellinen kriisi aiheuttaa. Rakenteellinen talouskriisi on syventynyt viime vuosina, kun maan tuontiriippuvuus on entisestään lisääntynyt, eikä tehotonta talousmallia ole onnistuttu uudistamaan riittävällä tavalla. Ikääntyvä Kuuba kärsii jatkuvasta lääkepulasta.

Kroonisen valuuttapulan vuoksi Kuuban oma lääketeollisuus on ollut suurelta osin pysähdyksissä, eikä terveydenhuoltoon ole liiennyt tarvittavia investointeja. Samaan aikaan koulutettujen nuorten maastamuutto on vähentänyt terveydenhuollon työvoimaa ja asiantuntemusta. Yhdessä kiristyneiden pakotteiden kanssa tilanne on johtanut monien terveysindikaattorien, kuten lapsikuolleisuuslukujen, heikkenemiseen kolmen viime vuoden aikana.

Teksti: Tomi Kuhanen

* Lapsen oikeaa henkilöllisyyttä ei kerrota, artikkelissa käytetään muutettua nimeä.