Koska Kuubaan voi matkustaa? Tämä tiedetään nyt

11.06.2020

Kuuba avautuu matkailijoille vaiheittain koronaviruspandemian hellittäessä. Turismia rajoitetaan vielä kuukausien ajan toisen aallon estämiseksi ja kuubalaisten suojelemiseksi tartunnoilta.


Milloin Kuubaan voi matkustaa?

Turismipalvelut avataan vaiheittain. Ensimmäisessä vaiheessa tarjonta suunnataan sisämarkkinoille eli kuubalaisille kotimaanmatkailijoille. Toisessa vaiheessa osa maan turistikohteista aukeaa ulkomailta tuleville matkailijoille.

Milloin lennot Kuubaan alkavat?

Kuuban lentokentät on suljettu ainakin kesäkuun loppuun saakka. Virallista tietoa lentojen alkamispäivästä ei ole, mutta julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Kuubassa varaudutaan kansainvälisten turistien saapumiseen elokuusta lähtien.

Joutuuko Kuubaan saapuessaan karanteeniin?

Tällä hetkellä ulkomailta saapuvat henkilöt ohjataan 15 päivää kestävään karanteeniin. Kansainvälisen matkailun alkaessa tästä tullaan luopumaan. Sen sijaan matkailijoille tehdään maahan saapuessa koronaviruspikatesti, mikä aiheuttanee viivästyksiä lentokentällä.

Mihin kohteisiin Kuubassa voi matkustaa?

Ensimmäisessä vaiheessa normaali kulttuuri- ja kaupunkimatkailu ei ole mahdollista. Esimerkiksi Havannassa tai Santiago de Cubassa ei voi matkailla. Ensimmäisessä vaiheessa turisteille avataan asutuksesta eristyksissä olevat pikkusaaret kuten Cayo Coco, Cayo Guillermo ja Cayo Santa María.

Varaderon ja Guardalavacan kaltaisia rantakohteita ei avata alussa, koska näillä alueilla asuu väestöä, jonka terveyttä halutaan suojella. Nämä kohteet avataan vasta toisessa vaiheessa.

Voiko Kuubassa asua haluamassaan kotimajoituksessa?

Turismin avautuessa sallitaan vain hotelleissa majoittuminen.

Mitä muita rajoituksia ja toimenpiteitä sovelletaan?

Retkiä ja kiertomatkoja ei toteuteta - retkiä voidaan järjestää vain eristyksissä olevien alueiden sisällä. Auton vuokraaminen ei ole mahdollista. Hotelleissa ja ravintoloissa noudatetaan tiukkoja turvallisuus- ja hygieniamääräyksiä. Uima-altaille otetaan vain 30 % normaalista asiakasmäärästä.

Koska matkailu palaa normaaliksi?

Vielä ei ole virallista tietoa siitä, milloin vapaa matkustaminen esim. Kuuban kaupungeissa ja majoittuminen kotimajoituksissa sallitaan. Maan turismiministeriön muistion tietojen mukaan matkailu normalisoitaisiin vasta marraskuussa.

Tiedot perustuvat kuubalaisessa ja kansainvälisessä mediassa julkaistuihin uutisiin. Suomi-Kuuba-seura pyrkii informoimaan matkailun avautumisesta sitä mukaa kuin virallista ja vahvistettua tietoa on saatavilla.