Eusebio Leal Spengler 11.09.1942 – 31.07.2020

02.08.2020

Vanhan Havannan restauraation aloittanut kaupunginhistorioitsija Eusebio Leal Spengler kuoli 77-vuotiaana 31.07.2020.


Kun Eusebio Leal Spengler aloitti työnsä Havannan kaupungin toisena virallisena historioitsijana v. 1967 Vanha Havanna oli muuttumassa raunioiksi. Vallankumous ei ollut aluksi kiinnostunut lainkaan pääkaupungista, joka sai rapistua rauhassa, kunnes Leal Spengleristä tuli kaupunginhistorioitsija

Hänen rooliaan Vanhan Havannan pelastamisessa pidetään niin ratkaisevana, että entisöidyistä alueista puhutaan "Lealin Havannana." Perustan Lealin työlle oli luonut kuitenkin vuonna 1938 ensimmäiseksi kaupunginhistorioitsijaksi nimitetty Emil Roig de Leuschenring.

UNESCO julisti kaupungin maailmanperintökohteeksi vuonna 1982. Leal perusti Puerto Carenas - nimisen entisöijiä kouluttaneen rakennusyhtiön sekä Habaguanex-nimisen liikeyrityksen, joka kanavoi turismista saatua valuttaa entisöintiprojekteihin.

Vanha Havanna pelastui itse asiassa sattumalta vallankumouksen ansiosta.

Katalonialaisen arkkitehti Josep Luis Sertin "mestarisuunnitelma" 1953-1957 sisälsi korkeista toimistorakennuksista, hotelleista ja peli kasinoista koostuvan maailman suurimman, keinotekoisen saaren rakentamisen Malecónin rantaan Vanhan Havannan liepeille.

Batistan, saaren eliitin ja järjestäytyneen rikollisuuden siunaamalla kaupunkikuvan muutoksella oli tarkoitus korvata historiallisen vanhan kaupungin kapeat kadut ja koloniaaliset rakennukset korkeavuokraisilla toimistorakennuksilla, hotelleilla ja myymäläketjuilla.

Jos Sertin suunnitelma olisi toteutunut, olisivat Vanha Havanna, Centro Habana ja Vedado alkuperäisen ilmeensä. Historiallinen Havanna nykyisessä muodossaan olisi kadonnut ja tilalla loistaisivat MacDonaldsin, Pizza Hutin ja Burger Kingin neonvalot ja mainostaulut. Vain vallankumouksen voitto pysäytti hankkeen.

Teksti: Juhani Similä