¿Cómo estás? yhdistää Karibian rytmit ja suomalaisen melankolian

22.06.2021
Urbaania musiikkia tekevä Dennis Lavastida tunnetaan artistinimellä Lavastida MC.
Urbaania musiikkia tekevä Dennis Lavastida tunnetaan artistinimellä Lavastida MC.

Jankkari & Augüstin salsaa ja iskelmää yhdistävä pop-kappale osoittaa, että vaikka maailma sulkeutuisi, on musiikki yksi väylä pitää se auki. 

Suoratoistopalveluista ja YouTubesta löytyvä ¿Cómo estás? käsittelee jännitteitä, jotka syntyvät syyllisyyden ja salamarakkauden myrskyisässä välimaastossa. Sen taustalla ovat Tuomas Viiliäinen ja Juuso August Suominen, jotka ovat aiemmin julkaisseet indiepop-tyyppistä, melankolissävytteistä musiikkia.

Mistä idea kappaleen toteutukselle lähti?

"Viime vuoden aikana tuli tarve tehdä jotain iloisempaa ja tanssittavampaa. Ajattelimme, että salsan tyyppinen musiikki on energisempää, mutta emme pysty tekemään sitä pelkästään itse. Teimme lyriikat ja taustat ja lähdimme hakemaan artistia, joka voisi tuoda tähän jotain lisää", Juuso August Suominen kuvailee.

"Delvis Yeron kautta löytyi yhteys Dennis Lavastidaan Kuubassa. Lähetimme hänelle äänitiedostot ja aloimme yhdessä työstää kappaletta. Jo kolmen päivän kuluttua Dennis lähetti takaisin uuden version.

Dennis, joka tunnetaan artistinimellä Lavastida MC, kuvailee itseään laulajaksi, lauluntekijäksi ja räppäriksi, joka tekee urbaania musiikkia. Hänen repertuaariinsa kuuluu niin reggaetonia, merengueta, bachataa - ylipäätään musiikkia mitä urbaanit muusikot nykyään tekevät.

"Nautin tämän kappaleen luomisprosessista, tätä oli mukavaa ja helppoa tehdä. Lisäsin siihen karibialaistyyliä", Dennis toteaa.

Jankkari & Augüst tekee musiikkia puhtaasta soittamisen ilosta.
Jankkari & Augüst tekee musiikkia puhtaasta soittamisen ilosta.

Verkkoyhteydet haasteena

Kappaleen työstämiseen omat haasteensa toi Kuuban heikot verkkoyhteydet. Lavastida MC:llä ei ole monen muun kuubalaisartistin tavoin käytettävissä esimerkiksi suoratoistopalveluja tai kaikkia sosiaalisen median alustoja. Artistille tärkeiden resurssien puuttuminen näkyi myös kappaletta tehtäessä. 

"Minun piti matkustaa useamman kerran kauas kotoani erillisen teleoperaattorin toimistolle, josta löytyy riittävä nettiyhteys äänitiedostojen siirtämiseen. Musiikin eteen olen kuitenkin valmis tekemään kaikenlaisia uhrauksia", Lavastida MC kertoo. 

Kappaleesta on tulossa lähiaikoina myös Kuubassa tehty, enemmän karibialainen versio.

¿Cómo estás? on Tuomas Viiliäisen, Juuso August Suomisen sekä Dennis Lavastidan säveltämä, sanoittama ja  sovittama kappale. Puhtaasta soittamisen ilosta vuonna 2019 alkunsa saanut Jankkari & Augüst ovat julkaisseet kaksi  EP:tä indie label Young Diamondin kautta.  

Teksti: Eeva Kokki