Kuubalaisten internetin käyttö on vaikeuksista huolimatta kasvanut nopeasti. Tähän rakoon Trumpin uusi iskuryhmä aikoo päästä käsiksi. (Kuva: Joaquín Hernández Mena)

Trump: Vaihtoehtoisia faktoja Kuubaan

Antti Halinen kirjoittaa Yhdysvaltain yli kolmenkymmentä vuotta kestäneestä eetterisodasta Kuubaa vastaan.

Yhdysvaltain ulkoministeriö ilmoitti alkuvuodesta luoneensa eräänlaisen internetiskuryhmän edistämään ”vapaan ja säännöstelemättömän” informaation saamista Kuubaan. Ryhmä tutkii teknologisia haasteita ja mahdollisuuksia laajentaa internetiin pääsyä ja riippumattoman median tukemista Kuubassa.

Kuuba syytti saman tien Yhdysvaltoja Kuuban suvereenisuuden loukkaamisesta ja Kuuban hallituksen vastaisten voimien tukemisesta. Kuuban ulkoministeriön Yhdysvaltain osaston johtaja Josefina Vidal twiittasi: ”Yhdysvaltain hallituksen tavoite on pysynyt samana: pakottaa Kuubaan Yhdysvaltain omien etujen mukainen hallitus, mutta se ei onnistu; se epäonnistuu jälleen kerran.”


Santa Fen komitea ja Kuuba

Entisen B-filmien tähden, sittemmin Yhdysvaltain presidentin Ronald Reaganin avustajat laativat jo ennen Reaganin vaalivoittoa salaisen ns. Santa Fen komitean asiakirjan. Siinä vedettiin Yhdysvaltain tulevan politiikan linjat Keski-Amerikan alueella vain vuosi sen jälkeen, kun sandinistit olivat kukistaneet Yhdysvaltain vuosikymmeniä tukeman Somozan perhedynastian Nicaraguassa.

Oma osio asiakirjassa oli omistettu Kuuballe, Yhdysvaltain presidenttien pysyvälle päänsärylle Karibialla. Komitea suositti muun muassa ”Vapaan Kuuban” radioaseman perustamista lähettämään objektiivista tietoa kuubalaisille esimerkiksi niistä kustannuksista, jotka Kuuballe syntyivät liittolaisuudesta Neuvostoliiton kanssa.

Radio Martí ja TV Martí - yli 700 miljoonaa taalaa

Viisi vuotta myöhemmin vuonna 1985 aloittikin Reaganin hallituksen perustama propagandaradio nimeltä Radio Martí ja vuonna 1990 TV-Martí. Yhdysvaltain hallitus on maksanut kaikki kulut, mutta Kuuban signaalihäirintä on blokannut melko tehokkaasti radion kuuntelun ja vielä tehokkaammin TV-Martín katsomisen.

Yhdysvaltain hallitus on 33 vuoden aikana käyttänyt yli 700 miljoonaa dollaria Radio- ja TV-Martín ylläpitämiseen, 25-27 miljoonaa dollaria vuodessa. Kukaan ei kuitenkaan lähettäjäpäässä pysty sanomaan, miten paljon kuubalaiset ovat niitä pystyneet kuuntelemaan ja katsomaan.

Eräässä vaiheessa Kuuban signaalihäirintä yritettiin murtaa aloittamalla ns. operaatio AeroMartí. Kansainväliseen ilmatilaan Kuuban lähettyville lähetettiin lentelemään lentokone, jonka avulla yritettiin saada signaali läpi häirinnän ja siten pääsemään kuubalaisten olohuoneisiin ja televisioon. Härskiä toimintaa, joka ei kuitenkaan onnistunut: kahdeksan vuotta yritystä, ei tulosta, mutta menoja yli 35 miljoonaa dollaria.

Olen itse Kuuban käynneilläni pari kertaa yrittänyt saada Radio Martín kuulumaan radiostani, mutta huonolla menestyksellä; pelkkää metallista surinaa. Eipä ihme, että Pennsylvanian valtiollisen yliopiston kansainvälisen viestinnän asiantuntija sanoi parisen vuotta sitten radio- ja tv-aseman tuottaneen pelkkiä kustannuksia Yhdysvaltain veronmaksajille ja tuloksena on ollut pelkkä nolla.

Kaatopaikka nimeltä George Washington?

Yhdysvallat on kuitenkin sitkeästi tuhlannut rahaa näihin propagandalaitoksiin, eikä tuota tuhlausta ole mitenkään jarruttanut vuosien varrella ilmitulleet lukuisat ja monenlaiset kähminnät, korruptio ja epäselvyydet laitosten johdossa.

Amerikkalaiskuubalaisten toimittajien ammattitaitoa on myös arvosteltu, koska he ovat heittäneet journalismin liian usein mappi ööhön ja siirtyneet tuottamaan puhdasta propagandaa. Ja sen pääasiallinen tarkoitus on ollut sama kuin Yhdysvaltain hallituksella jo lähes 60 vuotta: horjuttaa Kuuban hallitusta erilaisilla huhuilla, väitteillä ja valheilla ihan oikean tiedon lomassa ja synnyttää sosiaalisia levottomuuksia ja niiden avulla saada kansa barrikadeille.

Kuuban johtoa on erityisesti ärsyttänyt maan kansallis- ja itsenäisyyssankarin José Martín nimen käyttäminen noissa välineissä. Fidel Castro kysyi kerran eräässä puheessa, mitä mieltä yhdysvaltalaiset olisivat, jos Kuuba ristisi vaikkapa jonkin kaatopaikan Yhdysvaltain itsenäisyyssankarin George Washingtonin mukaan.

Raúl Castro ja Kuuban media

Raúl Castro on myös useasti vaatinut näiden, hänen mukaansa Kuuban suvereniteettia loukkaavien, laitosten sulkemista ehtona suhteiden normalisoinnille – näin myös Barack Obaman vierailun ja diplomaattisuhteiden palauttamisen jälkeen.

Yhdysvaltain hallituksella näyttää olleen ja olevan sitkeän harhainen käsitys, että kuubalaiset eläisivät täydellisessä uutispimennossa, josta heidät voi pelastaa vain Yhdysvaltain levittämä demokratian ja vapaan tiedotuksen ilosanoma. Vielä hullummalta tuo asenne tuntuu nyt, kun Yhdysvaltain presidentti julistaa vaihtoehtoisia faktoja ja totuuksia.

Kuubalainen media on koko Kuuban vallankumouksen jälkeisen ajan ollut tiukasti kommunistisen puolueen pihdeissä, toiminut eräänlaisena puolueen käsikassarana, levittänyt puolueen politbyroon sallimia näkökantoja.

Mutta Kuubassakin on ollut ja on toimittajia, jotka ovat vihreää valoa saatuaan tehneet hyvää työtä ja kirjoittaneet ihan asiallisia tarinoita, epäkohtiakin paljastaen. Ja maailmasta yleensä kuubalaiset tietävät takuulla enemmän kuin Trumpin tyypilliset kannattajat, jotka tuskin tuntevat maailmaa oman osavaltionsa pääkaupunkia pitemmälle, jos sitäkään, vaikka heillä onkin pääsy internetiin Trumpin vapaan informaatiovirran pariin.

Tiedonlähteitä löytyy Kuubassakin

Eivätkä kuubalaiset suinkaan ole vain valtiollisen median varassa; tietoa on saatu ja saadaan monista epävirallisista lähteistä muun muassa nappaamalla turistihotelleihin tuleva tv-signaali ja levittämällä sen kautta tulevia ohjelmia kaapeleilla naapurustoon. Olen katsellut tätä kautta tulevia Miamin tv-kanavien ohjelmia Havannassa ihan tavallisessa kuubalaisperheessä.

On myös muistettava, että kuubalaiset tietävät hyvin Radio- ja TV-Martín propagandaluonteen; eivät he usko niiden sanomaan välttämättä yhtään enempää kuin omaankaan mediaan.

Kuubalaisten pääsy internetiin on yhä kovin rajattua, mutta Obaman aloittaman suojasään aikana mahdollisuuksia lisättiin muun muassa wifi-puistojen avulla. Ja tähän rakoon aikoo mitä ilmeisimmin tuo Yhdysvaltain hallituksen uusi iskuryhmä päästä käsiksi. Radio-ja TV-Martíssa on nimittäin pari vuotta kiistelty siitä, pitäisikö tuloksettomista radio- ja tv-ohjelmista vähitellen luopua ja ujuttautua tavalla tai toisella kuubalaisten nettimaailmaan.

Trump lopetti jo aiemmin Obaman varovaiset uudistukset Kuuban politiikassa, ja tämä uusi veto tuottaa todennäköisesti vaihtoehtofakta-Trumpille tyypillisesti juuri päinvastaisen tuloksen kuin mihin on pyritty tai ainakin sanotaan pyrittävän: ei suinkaan uusia internetmahdollisuuksia kuubalaisille, vaan entistäkin tarkempaa sisäistä valvontaa. Trump ei usko ja tuskin koskaan uskookaan sitä, minkä Obama oli huomannut: ei kannata jatkaa politiikkaa, joka ei ole tuottanut toivottuja tuloksia 55:een vuoteen, vaan päinvastoin vain vaikeuttanut tavallisten kuubalaisten elämää.

Antti Halinen