BLOQUEO

YK:n yleiskokous äänesti 1.11.2018 Yhdysvaltain Kuuban vastaisen kauppa-, talous-ja finanssisaarron lopettamisesta. Kauppasaarron lopettamista vaatinutta päätöstä tuki 189 jäsenvaltiota. Vastaan äänestivät vain Yhdysvallat ja Israel. Saarto ei ole
loppunut, vaan jatkuu jos mahdollista entistäkin tiukempana ja aiheuttaa joka vuosi miljardien dollarien tappiot Kuuballe.


Yhdysvallat julisti Kuuban kauppa-, talous- ja finanssisaartoon 7. helmikuuta 1962, kun Kuuban vallankumouksen voitosta oli kulunut hiukan neljättä vuotta. Vain pari kuukautta tuon voiton jälkeen Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusneuvosto oli salaisessa kokouksessaan päättänyt, ettei Castron hallitusta voida pitemmän päälle sietää; siis Yhdysvaltain sietokyky loppui ennen kuin Castron Kuuba oli ehtinyt kansallistaa yhtään mitään.

Sitten ne kansallistamiset alkoivat, tuli maareformi, Kuuban Yhdysvaltain myyntiin menevän sokerikiintiön supistaminen, presidentti Kennedyn hyväksymän ja CIA:n kouluttaman kuubalaisen palkkasoturijoukon maihinnousuyritys Sikojenlahdelle, Castron julistus vallankumouksen sosialistisesta luonteesta, Kuuban sisäisen opposition nujertaminen, Kuuban lähestyminen Neuvostoliiton kanssa ja lopulta bloqueo, kuten saartoa Kuubassa on nimitetty jo 56 vuotta.

Sen ensisijaisena tarkoituksena on vuosikymmenten aikana ollut synnyttää Kuubaan sosiaalisia levottomuuksia, tyytymättömyyttä hallitusta kohtaan vaikeuttamalla ja estämällä Kuubaa kehittämästä talouttaan. Yhdessä Kuuban hallituksen omien, lukuisien talouspoliittisten virheiden kanssa pulaa ja arkipäivän ongelmia onkin syntynyt runsain mitoin, etenkin Neuvostoliiton katoamisen jälkeisinä vuosina. Varsinainen päämäärä, Kuuban muuttaminen vanhaan malliin Yhdysvalloille kuuliaiseksi protektoraatiksi, ei ole kuitenkaan onnistunut.

Saarto ei loppunut Obaman kaudella

Kun presidentti Barack Obama palautti yhdessä presidentti Raúl Castron kanssa maiden väliset diplomaattisuhteet ja vieraili Kuubassa, hän totesi, ettei kannata jatkaa epäonnistunutta politiikkaa, joka ei ole viiteenkymmeneen vuoteen tuottanut tuloksia.Obama oli yhdestoista Kuuban vallankumouksen voiton jälkeinen Yhdysvaltain presidentti, joten poliittisen viisauden rantautuminen Washingtonin Kuuban politiikkaan oli kestänyt kohtuuttoman pitkään.

Mutta ei Obamakaan pystynyt normalisoimaan maiden välisiä suhteita: bloqueo, kauppa-, talous- ja finanssisaarto, pysyi entisellään, eivätkä kahden maan suhteet voi sellaisessa tilanteessa olla normaalit. Saarron ja siihen liittyvät lukemattomat lait voi kumota vain Yhdysvaltain kongressi.

Valitettavasti tuo vähäinenkin viisaus katosi sen siliän tien totuuden jälkeisen ajan edustajan Donald Trumpin presidentiksi valinnan myötä. Vain puoli vuotta virkaanastujaistensa jälkeen Trump julkaisi Kuuban suhteita koskevan muistion, ja pian sen jälkeen alkoivat Obaman aikaansaamien parannusten purkutalkoot: yhdysvaltalaisten matkustusoikeutta Kuuban rajoitettiin jälleen ja samalla kasattiin uusia esteitä yhdysvaltalaisten ja kolmansien maiden yritysten mahdollisuuksille yhteistyöhön Kuuban kanssa, eikä kukaan enää puhu mitään bloqueon lopettamisesta.

Monille ihmisille, myös suomalaisille, näytti maiden diplomaattisuhteiden palauttamisen jälkeen jääneen sellainen mielikuva, että samalla loppui myös saarto. Ainakin sellainen tuntuma oli eräällä suomalaistoimittajalla, joka soitteli Kuubaan kysyäkseen, miten siellä elämä sujuu kauppasaarron loppumisen jälkeen.

Ei se todellakaan ole loppunut, vaan jatkuu jos mahdollista entistäkin tiukempana ja aiheuttaa joka vuosi miljardien dollarien tappiot Kuuballe.

Olen poiminut tähän juttuuni esimerkkejä siitä, miten monella tavalla ja monella alalla saarto haittaa tai kokonaan estää Kuuban kauppaa ja taloutta, toimimista finanssimarkkinoilla sekä haittaa ja rankaisee myös kolmansia osapuolia.

▪ Hondan Kanadan tytäryhtiö oli vuosina 2011-14 tehnyt 13 autonvuokraussopimusta Kuuban lähetystön kanssa. Kesäkuussa 2017 yhtiö sai siitä hyvästä yli 87 000 dollarin sakot.

▪ Viime vuoden syyskuussa Yhdysvallat esti lääkelahjoitukset Kuuban katolisen kirkon järjestölle, koska lastin Kuubaan tuonut laiva kuului yhdysvaltalaiselle yhtiölle.

▪ Paralympialaisiin osallistuvat kuubalaiset eivät saa käyttöönsä viimeisiä välineuutuuksia, koska ne ovat enimmäkseen yhdysvaltalaista tekoa. Kuuba ei ole myöskään voinut ostaa tarpeeksi muita urheilutarvikevälineitä japanilaisilta yrityksiltä, koska niiden Karibian alueen jakelukeskus on Yhdysvalloissa.

▪ Irma-hirmumyrskyn tuhot Kuubassa olivat erittäin suuret. Siitä huolimatta kuusi chileläispankkia kieltäytyi välittämästä Kuubaan chileläisen solidaarisuusjärjestön keräämiä varoja Irman tuhojen korjaamiseen.

▪ Viime vuoden alkupuolella saksalainen ortopedisten proteesien toimittaja ilmoitti, ettei se voi saarron vuoksi myydä Kuuballe alaraajaproteesien osia; Kuuban piti ostaa huonompilaatuisia
muualta

▪ Sveitsiläinen suurpankki United Bank of Switzerland UBS on vuodesta 2015 lähtien hylännyt kaikki Kuuban talletukset, joilla se olisi maksanut jäsenmaksunsa YK:n ympäristöjärjestölle.

▪ Kuuba voi ostaa Yhdysvalloista erittäin tiukoin ehdoin, käteisellä, lääkkeitä ja maataloustuotteita, mutta se ei voi viedä sinne mitään. Kuuba voisi viedä esimerkiksi hyväksi tunnettuja, diabetekseen kehittämiään lääkkeitä. Ne kehittänyt Genetiikan ja Bioteknologian keskus on jatkuvasti vaikeuksissa, koska monet tunnetut alan toimittajat eivät voi tehdä keskuksen kanssa yhteistyötä Yhdysvaltain koston pelossa.

▪ Kuuban nikkeliteollisuus on menettänyt noin 23 miljoonaa, kun se ei löytänyt ulkomaista pankkia, joka myöntäisi sille vientiluoton – Yhdysvallat estää sen.

▪ Kuuban tupakkateollisuus voisi viedä maailmalla hyvin tunnettuja sikareitaan kymmeniä miljoonia kappaleita Yhdysvaltoihin ja ansaitsisi niistä sievoisen summan, mutta, mutta...

▪ Trumpin toimet vaikuttavat myös yhdysvaltalaisiin ja heidän aikeisiinsa käydä katsomassa elämää Kuubassa. Yhdysvaltalaisturistien määrä on selvästi vähentynyt; tappiot ovat Kuuban oman arvion mukaan noin 500 miljoonaa taalaa. Viime vuodenvaihteen kahta puolta Yhdysvallat esti viidentoista yhtyeen vierailun Kuubaan; kielto koski noin kolmeasataa muusikkoa ja muuta yhtyeitten henkilökuntaa.


» Toimi kauppasaarron lopettamiseksi – allekirjoita vetoomus

Antti Halinen