Maksuvälineet

Matkavaluutaksi kannattaa ottaa euroja, myös pieninä seteleinä. US-dollarit eivät käy suoraan maksuvälineenä ja niiden vaihdosta peritään palkkio. Muiden valuuttojen vaihtaminen vaihdettaviksi pesoiksi on edullisempaa. Kuubassa on käytössä kaksi valuuttaa: Kuuban peso (CUP) ja vaihdettava peso (CUC). Kaupoissa, ravintoloissa ja turistikohteissa maksetaan CUC-valuutalla. Kuuban pesoilla (CUP) voi maksaa mm. hedelmä- ja vihannestoreilla ja joillakin katuruokakioskeilla.

Euroja voi vaihtaa pesoiksi CADECA-rahanvaihtopisteissä (Casa de Cambio), joissakin hotelleissa ja pankeissa sekä rajatun määrän Havannan lentoasemalla. Pesoja ei voi vaihtaa etukäteen Suomessa ja niiden maahantuonti ja maastavienti on kielletty. Jäljelle jääneet pesot voi vaihtaa takaisin euroiksi lentokentällä.

Visa ja MasterCard toimivat joissakin suurimmissa hotelleissa ja liikkeissä. Lisäksi niillä voi nostaa rahaa pankeista ja joistakin pankkiautomaateista. Matkashekkien käyttöä ei suositella. Yhdysvaltalaisten pankkien myöntämät luottokortit ja matkashekit eivät kelpaa Kuubassa.

Hintataso

Kuubassa hintataso on yleisesti ottaen hieman edullisempi kuin Suomessa, mutta ei yhtä edullinen kuin muissa alueen maissa. Osa hinnoista saattaa olla Suomen tasoa tai kalliimpia kuin Suomessa.

Ostoksien tekeminen

Matkailijan on syytä ottaa mukaan Suomesta kaikki matkalla tarpeellinen, koska kaikkia perustarvikkeita (esim. hammasharjat) ei ole aina saatavilla.

Korkealaatuiset rommit ja kuubalainen kahvi ovat suosittuja tuliaisia. Käsintehtyjä sikareita (habanos) voi ostaa tehdasvierailuilla tai erityisistä sikarimyymälöistä. Kadulta ostaminen on laitonta ja väärennöksiä liikkuu paljon. Aidossa rasiassa on Kuuban valtion sinetti, merkintä Hecho en Cuba ja täysin käsintehdyissä Totalmente a mano.

Käsitöitä on myynnissä erityisillä toreilla, valikoima on laaja koruista astioihin ja koriste-esineisiin. Havannassa käsityötoreja on mm. hotelli Habana Libren läheisyydessä Calle 23 -kadulla sekä Almacenes San José -tori Vanhan Havannan satama-alueella. Toreilla hinnoista voi tinkiä. Vanhoja kirjoja ja sikarivyökokoelmia myydään etenkin Havannassa Plaza de Armasilla ja Habana Libren läheisellä torilla.

Kuubalainen musiikki on maailmankuulua. CD-levyjä voi ostaa mm. Artex-myymälöistä, jotka ovat erikoistuneet kulttuurituotteiden myyntiin. Vanhassa Havannassa mainio ostospaikka on myös Palacio de Artesanía, josta löytyy kaikkea edellä mainittua.

Liikkuminen Havannassa

Lentoasemalta Havannaan on mentävä taksilla. Taksin hinta keskustaan on 25-30 CUC. Liikkuminen Havannan sisällä on myös helpointa jalan tai taksilla.

Liikkuminen maan sisällä

Kuuban sisällä maakuntien välillä voi liikkua Viazul-bussilla (www.viazul.com) tai lentäen Cubana-yhtiön (www.cubana.cu) tai Aerocaribbeanin (www.alternativeairlines.com/aerocaribbean) koneilla. Voit myös vuokrata auton tai autonkuljettajan.

Sähkölaitteiden käyttö

Kuubassa jännite on joko 220 V tai 110 V. Adapteri on hyvä olla varmuuden vuoksi mukana. Adapterin tyyppi on amerikkalainen adapteri.

Puhelimet

Matkapuhelimet toimivat Kuubassa melko hyvin. Liittymän kuuluvuus kannattaa tarkistaa omalta operaattorilta. Voit myös hankkia kuubalaisen prepaid-liittymän joistakin ETECSA:n toimipisteistä (www.etecsa.cu).

Internet

Voit käyttää internetiä esimerkiksi omalla matkapuhelimellasi tai kannettavalla tietokoneella alueilla, joissa on wifi-verkko. Käyttöä varten on ostettava internet-kortti. Niitä myydään joissakin ETECSA:n toimipisteissä ja suurimmissa hotelleissa. Joissakin hotelleissa on myös tietokoneita, joilla voit käyttää internetiä maksua vastaan.

Rokotukset

Tarkista ennen matkaa, että rokotuksesi ovat voimassa. Kuubaan matkustaville suositellaan rokotusta hepatiitti A:ta vastaan. Lisätietoja saat terveyskeskuksista tai www.rokote.fi sivustolta.

Ilmasto

Ilmasto on lämmin ympäri vuoden lukuun ottamatta satunnaisia, lähinnä keskitalvelle osuvia viileitä päiviä. Vuoden keskilämpötila on 20–25 astetta. Sateisinta on toukokuusta lokakuuhun. Hurrikaanikausi ajoittuu syksyyn.

Kulttuuria ja viihdettä

Kuuba on tunnettu laajasta ja monipuolisesta kulttuuritarjonnastaan ja maailmakuulusta baletistaan. Tarjontaa löytyy erilaisiin makuihin, mutta tietoa tapahtumista joutuu joskus etsimään.

Useimmissa kaupungeissa on Casa de la Musica, Casa de la Cultura tai Casa de la Trova, joissa on elävää musiikkia, tanssia ja monenlaista kulttuuritarjontaa. Santiago de Cuba on son-musiikin keskus, ja Matanzasin sanotaan olevan rumban keskus.

Musiikkitarjonta erityisesti Havannassa on hyvin runsasta. Kaupungista löytyy useita konserttitaloja ja ravintoloita, joissa esiintyvät hyvinkin tunnetut kuubalaisartistit ja -yhtyeet. Konsertit ja musiikkitapahtumat ilmoitetaan yleensä viikoksi kerrallaan ja muutokset ohjelmistossa ovat mahdollisia. Tietoa konserteista löytyy esimerkiksi seuraavilta verkkosivuilta:

http://promociones.egrem.co.cu

Taiteesta kiinnostuneille Kuuba on aarreaitta. Artesaaniliikkeiden lisäksi löytyy paljon gallerioita. Kuuban laaja-alaiseen kulttuuritarjontaan voi tutustua esimerkiksi Cubarte-portaalin kautta. http://v3.cubarte.cult.cu/es/panorama