Värikkäistä papukaijoista silmälläpidettävä kuubanamatsoni on helpompi löytää kuin vaarantunut kuubanaratti. (Kuva: Mikko Pyhälä)

Kuuba on erinomainen kohde lintumatkalle

Kuubasta on tullut erinomainen kohde suomalaistenkin lintuharrastajien matkoille Finnairin aloitettua sinne suorat lennot talvikautena 2017-18.

Kuuba on ehkä maailman turvallisin maa matkailijoille, eikä hintatasokaan ole päätä huimaava. Viime vuosina talouspolitiikan avautuminen on tuottanut kymmeniä tuhansia yksityisiä kotimajoituspaikkoja, kuljetuspalveluja ja yksityisravintoloita tai kahviloita, joiden palvelut ovat usein erinomaisia. Myös julkiset palvelut ovat samalla kohentuneet.

Kuuballa on ainakin 25 kotoperäistä lintulajia, joita ei voi nähdä missään muussa maassa. Kuuban lintujen paras asiantuntija Orlando Garrido kertoi minulle helmikuussa 2018, että hän on määritellyt julkaisuissaan Kuuballe parikymmentä kotoperäistä alalajia, joista jotkut saatetaan ennen pitkää nostaa omiksi lajeikseen. Lisäksi siellä voi nähdä Karibian alueen kotoperäisiä lajeja sekä Pohjois-Amerikasta saapuneita talvehtivia lajeja, kuten todella hankalan lymykerttulin.

Suomalaiset kävijät saavat suomenkielisiä vihjeitä Joni Räsäsen 7.-21.2.2017 matkaraportista. Petri Hottola puolestaan teki joulukuun 2014 matkaltaan kattavan englanninkielisen raportin, jossa on muutamia upeita lintuvalokuvia. Erkki Lehtovirta on saanut hienoja valokuvia ja videoita linnuista Kuuban matkaltaan tammikuussa 2018.

Olin itse yhdessä tietokirjailija Lasse J. Laineen ja britti Phil Gunsonin kanssa linturetkellä Kuubassa 6.-16.2. oppaanamme Kuuban lintuoppaan (yhdessä Garridon kanssa) kirjoittanut Arturo Kirkconnell. Hänen ansiostaan ryhmämme näki kaikki Kuuban kotoperäiset linnut lukuun ottamatta kolmea, joita kukaan ei ole nähnyt pitkiin aikoihin. Komea Itä-Kuuban metsien tikka rämetulikärki saattaa olla sukupuuttoon kuollut samoin kuin Zapatan suoalueen kuubanluhtakana, jonka poikaset vierasperäinen kissakala on saattanut syödä suuhunsa. Äärimmäisen uhanalaisen kuubanväkänokkahaukan uskotaan vielä sinnittelevän itäisen Kuuban tiheimmissä metsissä, mutta kukaan ei ole vuosiin onnistunut sitä havaitsemaan. (Uhanalaisuusluokitukset ovat äärimmäisen uhanalainen, uhanalainen, vaarantunut ja silmälläpidettävä.)

Karibian mielenkiintoisimpiin lintusukuihin kuuluvat todit, joita on vain neljä lajia kolmessa Karibian saarivaltiossa. Kuubantodi on pienenpieni, värikäs puiden lehvistön raksuttelija, joka ei itse asiassa ole kovin arka, mutta yleisenäkin hankalasti havaittava. Kuuluisin Kuuban linnuista taitaa olla silmälläpidettävä kimalaiskolibri, maailman pienin lintu, joka painaa vain 1,6–2 grammaa. Se on helpointa nähdä Zapatan niemimaalla Bernabé Hernándezin pihassa Palpiten kylässä, missä hän ruokkii kolibreja ja muita varpuslintuja näiden häiriintymättä turistitulvasta.

Värikkäistä papukaijoista silmälläpidettävä kuubanamatsoni on helpompi löytää kuin vaarantunut kuubanaratti. Uhanalainen on myös karibianviheltäjäsorsa, josta onnistuimme näkemään vain yhden yksilön pyörremyrsky Irman tuhottua maan koillisosien luontoa vuoden 2017 syyskuussa.

Uhanalaisen kuubanlintuhaukankin onnistuimme näkemään – sen pesäpaikat halutaan pitää salassa. Muista harvinaisista Kuuban kotoperäisistä lajeista näimme useita vaarantuneita kuubankultatikkoja ja silmälläpidettäviä palmuvariksia, mutta uhanalaisen isotyrannin vain kahdesti. Karibialle kotoperäisiä silmälläpidettäviä karibianpurppurakyyhkyjä näimme muutamia.

Kuubantodi (Kuva: Lasse J. Laine)

Ruokinta- ja juottopaikoilla voi nähdä häikäisevän kauniita lintuja kuten uhanalaisen kuubanviiriäiskyyhkyn, jonka päässä on safiirinsininen kuviointi, ja vaarantuneen karibianviiriäiskyyhkyn. Yhtä kaunis on pronssiviiriäiskyyhky, jota tosin voi nähdä myös joillakin muilla Karibian saarilla.

Vaaravyöhykkeessä ovat myös mm. Kuuban vähäinen hietakurkipopulaatio, muuten laajalle levinneet valkoposkisorsa, ruusutiira ja valkolakkikyyhky, tummasarvipöllön kuubalainen alalaji sekä Kuuballe kotoperäiset kauniisti laulava silmälläpidettävä kuubanrastuli sekä uhanalaiset kuubanpeukaloinen ja kuubansirkku, jonka kolmesta alalajista näimme kaksi. Kuubassa aiemmin yhdellä pikkusaarella tavatun paksunokkavireon populaatio on saattanut tuhoutua viime syksyn pyörremyrskyn myötä. Lajia ei ole sittemmin havaittu, kuten ei myöskään isomatkijaa. Molemmat asustavat Bahamalla.

Yhä voimakkaammat ja useammin Karibialle osuvat pyörremyrskyt pakottivat ajattelemaan: onko Kuuban linnusto ehkä enemmän uhanalainen kuin ilmestyneissä kirjoissa on arveltu? Ilmastonmuutos uhkaa myös elonkirjon megakohdetta, alavaa Zapatan niemimaata merenpinnan nousulla.

Kuubanvarpuspöllö (Kuva: Lasse J. Laine)

Omatoiminenkin linturetkeilijä voi nähdä Kuubassa hienoja lintuja kuten isoliskokäkiä, kuubantrogoneja, kuubansmaragdikolibreja, silmälläpidettäviä kuubanmustahaukkoja, kuubanvihertikkoja ja sen sukulaisia, koko joukon erilaisia turpiaaleja, kuubanvarpuspöllöjä ja kuubanpöllösiä, antillienmölyturpiaaleja, monenlaisia kyyhkyjä, haikaroita, matkijoita, sirkkutangaroita, karibianpiivejä, karibiantyranneja, iibiksiä, ruusukapustahaikaroita, fregattilintuja, ruskopelikaaneja, talvehtivia sorsia sekä suuren valikoiman Pohjois-Amerikan värikkäitä kerttuleita ja kahlaajia.

Erityisen kiinnostavia muualta tuleville lintuharrastajille ovat Kuuballe kotoperäiseen sukuun Teretistris kuuluvat kaksi viehkeää kerttulilajia, orientenkerttuli idässä ja kuubankerttuli lännessä. Kuuban kotoperäisiin kuuluvat myös yleinen kuubanvireo sekä vaikeammin havaittavat kuubansääskikerttu ja kuubansirkkunen.

Kuubassa on asustanut läntisen pallonpuoliskon suurin flamingoyhdyskunta, yli 90 000 lintua, Máximo-joen suistossa (Camagueyn provinssi), mutta yhdyskunta hävisi v. 2013, kun alueella sallittiin laajamittainen kalastus. Myös Cayo Cocolla oli useiden tuhansien flamingojen yhdyskunta, jonka kohtalona oli uuden lentokentän rakentaminen v. 2008 ja lentoliikenteestä aiheutuva häirintä. Arturo kertoi tuhansien flamingojen kuolleen siellä viimeisessä pyörremyrskyssä.

Tuntui oudolta, kun emme matkallamme nähneet ainoatakaan flamingoa. Niitä sain ihailla aikaisemmilla Kuuban matkoillani 1970 ja 2012. Flamingoja saattaa kuitenkin edelleen nähdä Zapatan niemimaalla.

Mikko Pyhälä
Suurlähettiläs emeritus, tietokirjailija