
Värikkäistä papukaijoista silmälläpidettävä kuubanamatsoni on helpompi löytää kuin vaarantunut kuubanaratti. (Kuva: Mikko Pyhälä)
Kuuba on erinomainen kohde lintumatkalle
Kuubasta on tullut erinomainen kohde suomalaistenkin lintuharrastajien matkoille Finnairin aloitettua sinne suorat lennot talvikautena 2017-18.

Kuubantodi (Kuva: Lasse J. Laine)
Ruokinta- ja juottopaikoilla voi nähdä häikäisevän kauniita lintuja kuten uhanalaisen kuubanviiriäiskyyhkyn, jonka päässä on safiirinsininen kuviointi, ja vaarantuneen karibianviiriäiskyyhkyn. Yhtä kaunis on pronssiviiriäiskyyhky, jota tosin voi nähdä myös joillakin muilla Karibian saarilla.
Vaaravyöhykkeessä ovat myös mm. Kuuban vähäinen hietakurkipopulaatio, muuten laajalle levinneet valkoposkisorsa, ruusutiira ja valkolakkikyyhky, tummasarvipöllön kuubalainen alalaji sekä Kuuballe kotoperäiset kauniisti laulava silmälläpidettävä kuubanrastuli sekä uhanalaiset kuubanpeukaloinen ja kuubansirkku, jonka kolmesta alalajista näimme kaksi. Kuubassa aiemmin yhdellä pikkusaarella tavatun paksunokkavireon populaatio on saattanut tuhoutua viime syksyn pyörremyrskyn myötä. Lajia ei ole sittemmin havaittu, kuten ei myöskään isomatkijaa. Molemmat asustavat Bahamalla.
Yhä voimakkaammat ja useammin Karibialle osuvat pyörremyrskyt pakottivat ajattelemaan: onko Kuuban linnusto ehkä enemmän uhanalainen kuin ilmestyneissä kirjoissa on arveltu? Ilmastonmuutos uhkaa myös elonkirjon megakohdetta, alavaa Zapatan niemimaata merenpinnan nousulla.

Kuubanvarpuspöllö (Kuva: Lasse J. Laine)
Omatoiminenkin linturetkeilijä voi nähdä Kuubassa hienoja lintuja kuten isoliskokäkiä, kuubantrogoneja, kuubansmaragdikolibreja, silmälläpidettäviä kuubanmustahaukkoja, kuubanvihertikkoja ja sen sukulaisia, koko joukon erilaisia turpiaaleja, kuubanvarpuspöllöjä ja kuubanpöllösiä, antillienmölyturpiaaleja, monenlaisia kyyhkyjä, haikaroita, matkijoita, sirkkutangaroita, karibianpiivejä, karibiantyranneja, iibiksiä, ruusukapustahaikaroita, fregattilintuja, ruskopelikaaneja, talvehtivia sorsia sekä suuren valikoiman Pohjois-Amerikan värikkäitä kerttuleita ja kahlaajia.
Erityisen kiinnostavia muualta tuleville lintuharrastajille ovat Kuuballe kotoperäiseen sukuun Teretistris kuuluvat kaksi viehkeää kerttulilajia, orientenkerttuli idässä ja kuubankerttuli lännessä. Kuuban kotoperäisiin kuuluvat myös yleinen kuubanvireo sekä vaikeammin havaittavat kuubansääskikerttu ja kuubansirkkunen.
Kuubassa on asustanut läntisen pallonpuoliskon suurin flamingoyhdyskunta, yli 90 000 lintua, Máximo-joen suistossa (Camagueyn provinssi), mutta yhdyskunta hävisi v. 2013, kun alueella sallittiin laajamittainen kalastus. Myös Cayo Cocolla oli useiden tuhansien flamingojen yhdyskunta, jonka kohtalona oli uuden lentokentän rakentaminen v. 2008 ja lentoliikenteestä aiheutuva häirintä. Arturo kertoi tuhansien flamingojen kuolleen siellä viimeisessä pyörremyrskyssä.
Tuntui oudolta, kun emme matkallamme nähneet ainoatakaan flamingoa. Niitä sain ihailla aikaisemmilla Kuuban matkoillani 1970 ja 2012. Flamingoja saattaa kuitenkin edelleen nähdä Zapatan niemimaalla.
Mikko Pyhälä
Suurlähettiläs emeritus, tietokirjailija