Trump uhkaa kiristää Kuuban saartoa: Pykälä III iskisi investointeihin

Donald Trumpin hallinto uhkaa kärjistää Kuuba-suhteita entisestään aktivoimalla ns. Helms-Burton-lain kiistanalaisen pykälän, joka tyrehdyttäisi Kuuban havittelemat ulkomaiset investoinnit saarivaltioon.

Kauppasaartoa kiristäneet Helms-Burton-lait säädettiin 1990-luvulla Kuuban eristämiseksi. Lakeihin kirjattu pykälä III antaa yhdysvaltalaisille oikeusistuimille mahdollisuuden rangaista Kuubaan investoivia ulkomaisia yrityksiä, jotka käyttävät liiketoiminnassaan Kuuban vuosikymmeniä sitten kansallistamaa omaisuutta, kuten yrityksiä ja maita.

Euroopan unionin, Kanadan, Meksikon ja muiden maiden kiivaasti vastustamaa pykälää III ei ole koskaan otettu käyttöön, vaan jokainen USA:n hallinto Bill Clintonista lähtien on siirtänyt sen voimaanastumista puoli vuotta kerrallaan. Trumpin hallinto päätti kuitenkin lykätä pykälän voimaanastumista vain 45 päivällä. Määräaika loppuu maaliskuussa, jolloin nähdään, jatketaanko lykkäämistä vai astuuko kauppasaarron huomattava kiristäminen voimaan.

YK:n yleiskokous äänesti viimeksi marraskuussa Yhdysvaltain Kuuban vastaisen kauppa-, talous-ja finanssisaarron lopettamisesta. Kauppasaarron lopettamista vaatinutta päätöstä tuki 189 jäsenvaltiota. Vastaan äänestivät vain Yhdysvallat ja Israel. Saarto ei ole loppunut, vaan jatkuu jos mahdollista entistäkin tiukempana ja aiheuttaa joka vuosi miljardien dollarien tappiot Kuuballe.

Yhdysvaltain Kuuba-tutkimuskeskuksen johtaja Philip Peters sanoo OnCuba-lehden haastattelussa, että pykälän III tarkoitus ei ole suinkaan ratkaista kysymystä kansallistetun omaisuuden korvaamisesta, vaan sillä pyritään painostamaan Kuubaa taloudellisesti poliittisen muutoksen aikaansaamiseksi.

Kuuban hallitus ei ole koskaan kieltäytynyt sopimasta kansallistetun omaisuuden korvaamisesta – esimerkiksi espanjalaisten kansallistetusta omaisuudesta korvaukset on maksettu. Toisaalta Kuuba haluaisi itse korvauksia kauppasaarron aiheuttamista menetyksistä, joiden se laskee nousevan yli 134 miljardiin dollariin.

Kuuban ja Yhdysvaltojen suhteet näyttävät jumittuvat yhä tiukemmin kylmän sodan juoksuhautoihin muutaman vuoden lähentymiskauden jälkeen. Retoriikassa on palattu 15 vuotta taaksepäin: presidentti Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton kutsuu Kuubaa, Venezuelaa ja Nicaraguaa ”tyrannian troikaksi”. Trumpin hallinto harkitsee myös Kuuban asettamista uudelleen terroristivaltioiden listalle, josta maa poistettiin Obaman kaudella.

Tomi Kuhanen
(Julkaistu 22.2.2019)