Monia tuotteita koskeva pula ja maataloustuotteiden korkeat hinnat vaikeuttavat kuubalaisten arkipäivää.

Kuubassa varaudutaan entistä vaikeampiin aikoihin

Yhdysvallat rankaisee Kuubaa uusilla sanktioilla. Kiristyvä kauppasaarto aiheuttaa lisää päänsärkyä ennestäänkin elintarvikepulan kanssa kamppaileville kuubalaisille.


Ensin kaupoista katosivat kananmunat, sitten kana. Vuodenvaihteessa loppui leipä ja alkuvuodesta ruokaöljy. Ruuan hankkiminen pöytään on aiheuttanut kuubalaisille ennenkin päänsärkyä, mutta viime kuukausina tilanne on vaikeutunut huomattavasti. Mustassa pörssissä hinnat nousevat pilviin, mutta nyt kaikkea ei tunnu aina löytyvän edes rahalla.

”Leipää on joskus, mutta ei joka päivä. Toissa päivänä ostimme leipää, mutta tänään sitä ei myyty missään. Joulu-, tammi- ja helmikuussa leipää ei löytynyt käytännössä ollenkaan”, kertoo pikkukaupungissa asuva perheenemäntä Clara.

Elintarvikkeita tulee kauppoihin ajoittain, ja silloin kaikki ryntäävät jonottamaan. Myyntiin tulevat tuotteet loppuvat pian, kun ne, joilla on rahaa, ostavat suuria määriä kerralla.

”Öljyä ostimme kolme päivää sitten. Kun kaupan edessä on pitkä jono, tietää että öljyä tai kanaa on tullut myyntiin.”

Rahoitusvaikeuksia ulkomaankaupassa

Kuuba kamppailee pitkään aikaan pahimman elintarvikepulan kanssa. Hallitus on priorisoinut säännöstelykortilla myytävät edulliset elintarvikkeet, joiden jakelu on pystytty turvaamaan. Kaikki kansalaiset saavat kortilla mm. yhden sämpylän päivässä ja viisi kananmunaa kuukaudessa.

Pula koskettaa vapaasti myytäviä tuotteita, joiden myyntiä on jouduttu paikoin rajoittamaan. Esimerkiksi munia sai ennen ostaa mielin määrin, mutta nyt niitä myydään ainakin joissakin osissa maata säännöstelyannosten lisäksi vain toiset viisi kappaletta henkeä kohti. Myös ruokaöljyn ostomääriä on joissakin kaupoissa yritetty rajoittaa kahteen pulloon asiakasta kohti, jotta kaikille riittäisi edes jotakin.

Leipäpulan takana kerrotaan olevan pula vehnäjauhosta, jota viime vuonna tuotiin maahan kymmeniä tuhansia tonneja liian vähän tarpeeseen nähden. Samaan aikaan ainakin kaksi maan viidestä myllystä oli hajalla ja varaosien tilaaminen ulkomailta viivästyi.

Valtiollinen vienti- ja tuontiyritys CIMEX kertoo, että monia tuotteita koskeva pula johtuu Kuuban rahoitusvaikeuksista ulkomaankaupassa. Myyntiin on saatu vain 40 % normaaleista tuotemääristä. Tilanne heijastuu myös kotimaiseen tuotantoon: esim. kanoille ei ole ruokaa, kun kotimainen tuotanto ei riitä ja ulkomailta ei pystytä ostamaan.

Kauppasaartoa tiukennetaan

Tilanteeseen ei ole luvassa pikaista helpotusta. Kuuban entinen presidentti Raúl Castro varoitti huhtikuussa parlamentin istunnossa, että talouskriisi ja pula tuotteista saattavat pahentua tulevina kuukausina merkittävästi johtuen Yhdysvaltojen uusista sanktioista Kuubaa ja Venezuelaa vastaan.

Donald Trumpin hallinto on asettanut pakotteita Venezuelan öljynviennille, josta Kuuban talous on edelleen riippuvainen. Kaupan merkityksestä Kuuban taloudelle kertoo se, että öljyä on viety Kuubaan lähes kahdeksan miljoonaa litraa päivässä.

Heti vapun jälkeen Yhdysvallat kiristää myös Kuuban vastaisen kauppa-, talous- ja finanssisaarron äärimmilleen aktivoimalla ns. Helms-Burton-lain kiistanalaisen pykälän, jonka tarkoitus on tyrehdyttää ulkomaiset investoinnit saarivaltioon ja vaikeuttaa Kuubassa toimivien yritysten toimintaa.

Kauppasaartoa kiristäneet Helms-Burton-lait säädettiin 1990-luvulla Kuuban eristämiseksi. Lakeihin kirjattu pykälä III antaa yhdysvaltalaisille oikeusistuimille mahdollisuuden rangaista Kuubaan investoivia ulkomaisia yrityksiä, jotka käyttävät liiketoiminnassaan Kuuban vuosikymmeniä sitten kansallistamaa omaisuutta, kuten yrityksiä ja maita.

Euroopan unionin, Kanadan, Meksikon ja muiden maiden kiivaasti vastustamaa pykälää III ei ole koskaan otettu käyttöön, vaan jokainen USA:n hallinto Bill Clintonista lähtien on tähän asti siirtänyt sen voimaanastumista puoli vuotta kerrallaan. Nyt tilanne muuttuu, ja pykälä astuu voimaan 2.5.2019.

Samaan aikaan Yhdysvalloissa asuvien kuubalaisten rahalähetyksiä perheilleen Kuubaan rajoitetaan. Rajoitukset vähentävät ulkomaanvaluutan määrää Kuubassa ja vaikeuttanevat mm. kuubalaisten yksityisyrittäjien mahdollisuutta kehittää liiketoimintaansa.

Niin ikään Trumpin hallinto laittaa pisteen Yhdysvaltain kansalaisten Kuuban-matkoille, joita osittain vapautettiin Barack Obaman kaudella. Matkustuskiellon kiristäminen merkitsee suuria menetyksiä Kuuban taloudelle, sillä matkailu on yksi maan talouden peruspilareista. Viime vuonna Kuubassa vieraili yli 600 000 yhdysvaltalaista turistia.

Luvassa lisää vyönkiristystä

Samaan aikaan tavarapulan kanssa kuubalaisia huolestuttaa myös monien elintarvikkeiden hinnan nouseminen. Haastattelemiemme ihmisten mukaan vajaasta kilosta sianlihaa saa maaseudulla pulittaa 60 pesoa ja isommissa kaupungeissa 100 pesoa. Se on lähes puolet pienituloisimpien eläkeläisten kuukausieläkkeestä. Moni kuluttaja on pannut myös merkille, että kasvikset ja vihannekset ovat monin paikoin hävinneet kokonaan myynnistä.

Eikä rahoitusvaikeuksista aiheutuva pula koske pelkästään elintarvikkeita. Huhtikuussa uutisoitiin paperipulasta, jonka vuoksi 16-sivuisten sanomalehtien sivumäärät puolitetaan kahdeksaan sivuun. Puutetta on myös terveyssiteistä ja lääkkeistä.

”En ole ennen nähnyt tällaisia jonoja apteekissa. Esimerkiksi vaimoni tarvitsemia antibiootteja ei ole saatavissa”, kertoo itäkuubalaisessa maaseutukaupungissa asuva mies.

Teksti: Tomi Kuhanen
(Julkaistu 23.04.2019)